Hoppa till huvudinnehållet

Gynning och Berg i Karlstad: ”Tittar på mig som om jag är ett ufo”

Publicerad:
Carina Berg flyttade in hos bland andra Christer Sjögren i serien "Berg flyttar in" och har haft en mängd olika program genom åren. Bland de senaste finns "Vem kan slå Anja och Foppa" och "Bergs drömkåk". Carolina Gynning medverkade nyligen i "Stjärnorna på slottet i SVT med Lars Lerin och i Ruben Östlund flerfaldigt Oscarsnominerade film "Triangle of Sadness". Nu gör de gemensam sak i Karlstad.
Carina Berg flyttade in hos bland andra Christer Sjögren i serien "Berg flyttar in" och har haft en mängd olika program genom åren. Bland de senaste finns "Vem kan slå Anja och Foppa" och "Bergs drömkåk". Carolina Gynning medverkade nyligen i "Stjärnorna på slottet i SVT med Lars Lerin och i Ruben Östlund flerfaldigt Oscarsnominerade film "Triangle of Sadness". Nu gör de gemensam sak i Karlstad. Foto: Tim Aro/TT

De har varit några av landets mesta tv-profiler i drygt 20 år. Den ena kontrollerad, den andra galen.

Sedan 2019 har de pratat om sin vardag och vänskap i podden "Gynning & Berg – Hittar sig själva". Nu blir podden scenshow och i helgen gästar Carina Berg och Carolina Gynning Karlstad.

En gång i veckan levererar Carina Berg och Carolina Gynning ett avsnitt av sin podcast där de blandar vardagens småsaker med kändisliv och glamour. Med både självdistans och ärlighet kryddar de varandras upplevelser med en rejäl dos humor – poddandet har nästan blivit ett sätt att skriva dagbok.

– När jag och Gynning sitter i podstudion är det väldigt sällan vi tänker på att det faktiskt är folk som lyssnar, berättar Carina Berg.

– Det känns mer som att vi pratar på samma sätt som vi gör när vi ringer och babblar med varandra i telefon, fortsätter hon och lovordar det talade mediet som hon tycker skapar en intimitet med lyssnaren.

– Våra lyssnare har blivit buddies, de känns som en trygg skara. Och när det känns tryggt sänker jag och Gynning garden och vågar vara närmre vår kärna.

Duon under ett uppträdande för någon vecka sedan.
Duon under ett uppträdande för någon vecka sedan. Foto: Live nation

Podcasten "Gynning & Berg – Hittar sig själva" startade 2019 och hör i dag till en av landets mest populära. Nyligen beskrev Bianca Ingrosso Carolina Gynning och Carina Berg som systrar, men det är samtidigt i deras olikheter som drivet och dynamiken uppstår.

– Vi lever väldigt olika liv och springer inte i samma takt vad gäller många saker. Men vi delar en grund, vi tycker lika om det som är viktigt när det väl bränner till. Vi skrattar åt samma saker. Ibland tittar Gynning på mig som om jag är ett ufo, och ibland är det tvärtom.

Carina Berg får axla rollen som den mer sobra programledaren, medan Carolina Gynning – som de själva pratade om nyligen – mer liknar Jennifer Coolidges rollkaraktär i tv-serien "White Lotus".

– Haha, ja lite så. Vi växeldrar mycket och spelar på våra olikheter – jag är kontrollerad och genomtänkt, medan hon är impulsiv och galen. Fast egentligen är vi båda lite både och. Men jag har aldrig varit närmre mitt privata jag i något annat jobbsammanhang än i podden. Det finns inte ett spår av programledare-Carina, som ska leda publiken i en gameshow, där.

Hon tystnar för ett ögonblick.

– Efter 20 års vänskap är det fortfarande lika roligt att lyssna på Gynning. Jag förundras fortfarande över saker hon säger. Vi är och har alltid varit varandras bästa publik. Det är sjukt kul att ha en sådan vän.

Carolina Gynning och Carina Berg under QX-galan på Cirkus i Stockholm tidigare i veckan.
Carolina Gynning och Carina Berg under QX-galan på Cirkus i Stockholm tidigare i veckan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänskap börjar med skratt

Carina Berg började med radio och hamnade efter P3 på TV4 där hon bland annat arbetade med "Idol" och "Förkväll". Det var där hon träffade sin blivande podcastkollega.

– Första gången vi sågs var på en middag. Jag hade koll på henne redan innan eftersom jag hade sett henne i "Big Brother" där hon var fruktansvärt rolig. Vi fann varandra direkt, en vänskap börjar ju ofta med skratt.

De har samarbetat flera gånger i olika sammanhang genom åren. Podcasten ska de fortsätta med så länge det känns roligt.

– Vilket jag misstänker kommer att vara i 100 år. Jag får energi av att podden engagerar så många. Jag vet inte exakta lyssnarsiffror, men podden är streamad över 24 miljoner gånger, alltså sett till alla avsnitt.

Det är många människor som spenderat mycket tid med er?

– Verkligen. Många lyssnar på avsnitten flera gånger – några som hör av sig kan avsnitten utantill för de har hört det sju gånger. Så oväntat och roligt, de lyssnar som om det vore ett sketchprogram. Från början var tanken att podden skulle handla om självhjälp. Men så blev det inte, de som lyssnar gör det för att få skratta. Och glömma bort vardagen för en stund.

Hur förbereder ni ett avsnitt?

– Vi lägger saker på minnet under veckan vi inte ses. Saker vi vill prata om. Men ofta blir det bara. Vi har inget manus. Det är ett äkta samtal, lyssnaren får höra i realtid vad våra hjärnor föreslår.

Varför är ni inte på förstanamnsbasis med varandra?

– Vi har aldrig kallat varandra vid förnamn! Varför vet jag inte.

Carina Berg om somrarna i Värmland:

– Jag har blivit avslängd av en häst i Koppom! Det är så vackert där. Där bodde min kusin Tim. De hade en massa djur, bland annat två grisar som hette Bacon och Julskinka. Varför fattade inte vi barn, det gjorde vi först i efterhand. Mina roligaste barndomsminnen har jag från Koppom, där sov jag för första – och enda – gången över på en höskulle till exempel.

En kärlekstornado

Nu när de gör scenshow av sin podcast kommer erfarenheterna av programledarrollen väl till hands.

– Annars hade chocken att plötsligt stå inför en publik och showa varit betydligt större! Men trots all erfarenhet i bakfickan var det speciellt att köra showen första gången. Det var både fantastiskt och omtumlande.

Carina Berg berättar om de föreställningar som de avverkat hittills på turnén.

– Vi hade en känsla av att det var efterlängtat att vi skulle komma ut och showa, men vi var inte förberedda på den kärlekstornado vi möttes av. Folk har hört av sig och berättat att de kissat på sig av skratt.

Den 11 februari kommer Gynning och Berg Live! till Karlstad CCC.

FAKTA: Carina Berg

Född 1977, bor i Stockholm

Familj: Maken Erik och barnen Holger, Otto och Juno.

Aktuell: Med scenshowen "Gynning och Berg Live!" som bygger på podcasten ”Gynning och Berg – Hittar sig själva”.

Tittar på just nu?

– "Yellowstone" tittar vi alltid på. Nyligen började vi på serien "Shrinking", den är gullig och mysig. Om vi börjar titta på en serie och tröttnar, då sätter vi alltid på amerikanska "The Office".

Lyssnar på?

– Peg Parneviks nya singel. Hon sjunger fantastiskt och är modig i budskapet.

Läser?

– Inte mycket. Jag har en ett-åring och en tre-åring. Det blir inte mycket läst.

En favoritpod?

– "Kompaniet" med min tidigare kollega Daniel Breitholtz. Alla där är så smarta och roliga.

Artikeltaggar

Big BrotherCarina BergCarolina GynningFilmerFritid och livsstilHumorIdolKändisarKarlstadKarlstad CCCKoppomMänskligtMelodifestivalenNöje/KulturPodcastQXShowerStockholmSveriges RadioSVTTVTV-serierTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.