Hoppa till huvudinnehållet

Hon är beredd på både snöstorm och åska: ”Har visat att jag kan vara på pallen”

Publicerad:
Linn Persson har tagit två individuella pallplatser i säsongens världscup. Ska det bli den första i VM?
Linn Persson har tagit två individuella pallplatser i säsongens världscup. Ska det bli den första i VM? Foto: Vesa Moilanen

Inte bara systrarna Öberg kan ta individuella VM-medaljer.

Linn Persson har i högsta grad chansen.

– Jag har visat att jag kan vara på pallen, säger hon.

28-åringen från Torsby har haft sin bästa världscupsäsong hittills och radat upp topplaceringar. Hon har bland annat varit tvåa, trea och sexa två gånger.

Lyftet i både åkningen och skyttesnabbheten har också visat sig i poängställningen. Hon ligger sjua i totala världscupen, fyra i sprintcupen och femma i masstartscupen.

Dessutom är Linn Persson, som tävlar för Bore, en viktig kugge i stafett, där Sverige leder cupen och även tog OS-guld.

En skillnad mot tidigare säsonger är att hon inte ens behövt ett kanonlopp med fullt skytte för att hamna högt upp.

– Jättehäftigt att kunna göra det. Känns som jag tagit ett steg till, om man tittar på resultaten. Kan jag fortsätta med det är jag väldigt nöjd. Men ska jag få till en pallplats individuellt i VM kommer det nog krävas ett superlopp.

I sista världscuploppen före VM, i italienska Antholz för tre veckor, var dock inte resultaten lika lysande som tidigare.

– Det var en av mina tyngre helger den här säsongen. Jag har ju haft så himla bra veckor tidigare, men jag kände väl av höjden.

Hon fick också lite känning av gamla skavanker.

– Jag slet lite med ryggproblem. På jaktstarten var det inte som jag önskat att det skulle vara (16). Men jag fick väldigt bra hjälp. Sista dagen var det stor skillnad.

Linn Persson var då med och förde Sverige till andraplats i stafett.

– Då kände jag att jag hade helt annan skidåkning och det var väldigt skönt.

Formen är det svårt att sia om innan det blir skarpt läge,

– Jag tycker det är ganska lika hela tiden, verkar som att formen inte ändrar sig så mycket på mig. Fortsätter jag såhär blir det nog bra.

Vilka förväntningar har du?

– Jag vill egentligen göra de racen jag gjort tidigare i år. Har det gått bra har jag verkligen visat att jag kunnat vara på pallen. Om det räcker nästa race vet man aldrig.

Hon kan inte rangordna chanserna i de individuella VM-loppen i tyska Oberhof.

Linn Persson både åker och skjuter snabbare.
Linn Persson både åker och skjuter snabbare. Foto: CHRISTIAN MANZONI

Största möjligheten finns ändå i stafett. Sveriges damer har förutom OS-guldet förra vintern också silver i VM 2019 och OS 2018 och har varit etta, tvåa, sjua, tvåa vinterns världscup.

– Vi har visat att vi kan ställa upp lagen på flera sätt och det kan gå bra, säger Linn Persson.

Men du är väl tämligen given?

– Ja, jag hoppas det. Känns som det skulle kunna vara det.

VM startar med mixedstafett, två damer och lika många herrar, på onsdag.

Där är det ännu hårdare om platserna. Laget ska presenteras på tisdag förmiddag.

– Tycker de att jag ska köra är jag redo.

Passar banan?

– Jag har alltid gillat att tävla där, men det finns lite faktorer som gör det svårt. Vädret kan vara lite av varje i Oberhof. Det har varit dimma några gånger, jätteblåsigt, snöstorm och till och med åska.

Spelar det dig någon roll om det är svåra förhållanden?

– Nej, men det är svårt att sätta upp mål innan, man får ta det utefter dagen och lägga upp loppet. Det kan vara jättemycket kastvindar och svårskjutet, då kanske man inte kan skjuta snabbt. Det är inte ofta perfekta förhållanden.

Gäller också att ha tur med startnumret.

– Det kommer man aldrig att kunna veta innan. Några gånger har det varit dimma hela tiden, och då är det i alla fall lika för alla.

En första individuell VM-medalj vore väl perfekt?

– Ja, det är klart att det hade varit väldigt trevligt. Jag går efter prestation i första hand och en bra prestation brukar leda till ett bra resultat.

Efter blod och sjukdomar väntar VM: ”Långt över mina förväntningar”Brorsson inställd på att inte få åka ett enda VM-lopp: ”Kan vara tufft"

Artikeltaggar

Linn PerssonMedaljerOberhofSK BoreSkidskytteSkidskytte-VMSportStafettTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.