Konst i Karlstad fick ett fint kulturstipendium av Karlstads kommun. Nu ger föreningen bort pengarna.
– Vi vill stötta bra konstnärskap i Värmland, säger Lena Larsson, ordförande.
Därför instiftas nu Kika-stipendiet: en riktad satsning på yngre konstnärer.
2021 fick kulturföreningen Kika ta emot Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.
– Vi var väldigt stolta när vi fick den utmärkelsen, säger Lena Larsson. Det tyder på att man ser att vi verkligen vill verka för förståelse och breddning av kvalitativ konst i länet.
Föreningen fick dela stipendiet med biskop Sören Dalevi och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson, som belönades för sin boksuccé ”Barnens Bästa Bibel”.
Ger bort 10 000 i taget
Delningen innebar att 50 000 friska kronor landade på Kikas konto.
Nu är det bestämt vad pengarna ska användas till.
De kommer att ges bort, 10 000 i taget, i form av ett helt nytt konstnärsstipendium som ska delas ut årligen i fem år, med start i vår.
Kikastipendiet ska gå till lokala konstnärer upp till 35 år:
– Vi vill stötta unga konstnärer. Vi tänker att man ska ha koppling till Värmland och i år ska man vara född 1988 eller senare, säger Lena Larsson.
Föreningen har kollat med Karlstads kommun att de får göra så här och har fått klartecken.
”Förmerar det vi fått”
– Vi funderade litegrann vad vi skulle göra med pengarna och kom upp med idén, att vi ville verka vidare för att stötta bra konstnärskap i Värmland. Vi återanvänder och förmerar det vi fått, säger Lena Larsson.
Vad händer om fem år?
– Vi har inte tänkt längre. Det stöd vi fått för vårt arbete för att verka för konsten ska vi använda på ett bra sätt så att det förmeras. Nu är det på fem år och sedan får vi utvärdera, säger Lena Larsson.
"Vår plikt att hjälpa”
Det nya stipendiet ligger i linje med det Kika alltid arbetar för.
– Vi jobbar alltid ideellt och vill verka för att det finns bra konst och vi visar upp bra konst i Karlstad. Vår huvudsakliga sysselsättning är ju att hitta konstnärer och få visa upp deras konst för en bred publik, säger hon.
– Vi som är en ideell förening kan satsa på oprövade kort också på ett annat sätt. Det ligger nästan i vår plikt att hjälpa unga konstnärer, säger Olle Olsson, styrelseledamot.
”Enklare sätt att bli rik”
Förutom pengarna får Kika-stipendiaten också en egen utställning på Galleri Konst i Karlstad.
– Det kan för många vara en jättestor grej, att få chansen att visa sig för den lokala publiken, säger Lena Larsson.
Jag är så imponerad av dem som lägger så mycket tid, pengar och kraft på att komma framåt i sitt konstnärskap. Det finns enklare sätt att bli rik.
– Nyckeln till ett fortsatt konstnärskap kan vara att få sin första separatutställning, säger Olle Olsson.
– Det är inget lätt fönster att ta sig ut igenom idag. Jag är så imponerad av dem som lägger så mycket tid, pengar och kraft på att komma framåt i sitt konstnärskap. Det finns enklare sätt att bli rik, säger Lena Larsson.
Tror på stort intresse
Det första stipendiet är tänkt att delas ut i april och stipendiatens utställning är redan inplanerad till början av 2024.
– Det blir också ett mål att arbeta för, säger Lena Larsson.
Så utställningshallen är bokad, stipendiet utlyst, diplomet skapat och pengarna ligger klara. Nu återstår bara att se vilka som söker och att utse den allra första stipendiaten.
”En ny Liljestrand”
– Vi tror att det är stort intresse och vi upplever att det finns många som håller på, men det finns inte så många sätt att för dem att komma ut, säger Lena Larsson.
Vad hoppas ni få se i ansökningshögen?
– Det vore kul om det kom någon som vi ännu inte hört talas om, säger Lena Larsson och hoppas på intresse både i nätverk och konstskolor och utanför sådana kretsar:
– Det kanske finns någon som sitter hemma på sin egen kammare och inte har nätverket, som har chansen nu att visa upp sig.
– En ny Albin Liljestrand som bara dyker upp, helt oskolad. Vi har varit måna om att försöka hjälpa nya konstnärer. Jag tror att hans första separatutställning utanför Ransby var här på Kika i Karlstad, säger Olle Olsson.
Fakta
Kika-stipendiet
Kika-stipendiet är på 10 000 kronor och kommer att delas ut en gång per år i fem år.
Konstnärer upp till 35 år (den här gången födda 1988 och framåt), bosatta eller verksamma i Värmland, får söka.
Stipendiet ska ses som uppmuntran till fortsatt utveckling av stipendiatens konstnärskap. Kika-stipendiet är ett arbetsstipendium som ska leda fram till en utställning på Galleri Konst i Karlstad.
Ansökningstiden går ut den 10 mars och juryn består av föreningens styrelse.