Hoppa till huvudinnehållet

Efter blod och sjukdomar väntar VM: ”Långt över mina förväntningar”

Publicerad:
Emil Nykvist har utvecklats mycket den här säsongen och får nu göra VM-debut.
Emil Nykvist har utvecklats mycket den här säsongen och får nu göra VM-debut. Foto: MATHIAS BERGELD

För Emil Nykvist är det en milstolpe bara att komma till VM.

– Det är jättestort. Långt över mina förväntningar, säger 25-åringen från Sunne och tävlande för Bore.

Under förra säsongen och inför den här har hälsan ställt till stora problem. Emil Nykvist har drabbats av bältros, återkommande näsblod och covid.

Två gånger stoppades han från världscupdeltagande av corona, först för att en ledare var smittad och sedan han själv.

Den här vintern har det dock vänt. Nykvist har åkt elva världscuplopp och personrekordet är 27:e-plats i en sprint i Pokljuka den 6 januari.

– Jag har fått åka världscup hela säsongen och det har varit guld värt att få tävla mot de bästa och samla erfarenhet. Det är där jag vill vara, det är stora steg mot i fjol.

Nu får han alltså debutera i VM, som avgörs i tyska Oberhof med start på onsdag.

– Jag drömde i sommar om att åka VM, men det är först de senaste veckorna man har insett att det kommer att bli så.

Det var hårt om den femte och sista platsen bakom Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Peppe Femling.

– De stod nog och vägde mellan mig och Malte Stefansson ganska länge. Det var inte klart förrän dagarna innan.

Emil Nykvist har den normalt otacksamma reservplatsen. Stina Nilsson fick till exempel inte åka ett enda lopp i OS och Mona Brorsson är inställd på det samma nu i VM. Men Nykvist har tur. I och med att Ponsiluoma är regerande världsmästare i sprint har Sverige fem platser.

– Det är tack vare Martin som jag är garanterad start på sprinten. Det är en jädra skillnad att åka dit för att man faktiskt ska tävla.

Lyckas han bli topp 40 får han automatiskt också åka jaktstarten.

– Det är ingen som är uttagen till de andra loppen. De fyra av oss fem som åker bäst startar. Det finns alla möjligheter.

Emil Nykvist är så kallad late bloomer.

– Jag har haft ganska kraftig utvecklingskurva de senaste två åren. Jag utvecklas fortfarande ganska mycket och det är skönt att veta med sig, jag är ändå 25 år.

”Kan jag bli topp 30 på VM är jag skitnöjd”, säger Emil Nykvist.
”Kan jag bli topp 30 på VM är jag skitnöjd”, säger Emil Nykvist. Foto: Privat

Senast i Antholz gick det lite tyngre, framför allt i spåret. Nykvist var 59:a i sprint och näst sist till jaktstarten, där det blev fyra bom och en plats långt ner i listan.

Formen var dock inte på topp.

– Nu tror jag att jag är i form faktiskt. Vi har kört en del hårda pass tillsammans och det känns bra. Martin och Sebbe är bra referenser, känns som jag åker ganska fort faktiskt. En väldig trygghet att veta att man ligger i fas.

Nykvist säger att han inte har några direkta placeringsmål.

– Jag har varit 27:a på världscupen. Kan jag bli topp 30 på VM är jag skitnöjd.

Prickar han allt kan det bli ännu bättre.

– Jag sköt en bom när jag var 27:a. Hade jag skjutit fullt då hade jag varit topp 20. Att göra samma sak igen är inte omöjligt.

Alltid reservstock

Till den här säsongen har han börjat tillverka egna exakt anpassade stockar, alltså delen som ofta är i trä, till bössan.

– Jag är jättenöjd. Jag har monterat ihop stock nummer två och tre, som är identiska kopior. Jag har alltid en reservstock med mig. Det är en väldig trygghet. Om du vurpar på en träning är det bara att gå hem och ta den andra.

Han har så att säga blivit vis av erfarenhet. Ett skidskyttegevär behandlas som vilket vapen som helst och får inte tas som handbagage.

– Egentligen är transporten väldigt säker, men i fjol gick mitt vapen sönder i flygningen och jag kom ner till EM med en sprucken stock. Det var därför jag kom på idén att jag skulle bygga själv så jag kunde göra kopior. Det är en stor fördel, säger Emil Nykvist.

Hon är beredd på både snöstorm och åska: ”Har visat att jag kan vara på pallen”Från sjukdomar till VM-debut – garanterad minst ett lopp: ”Det är stort”Brorsson inställd på att inte få åka ett enda VM-lopp: ”Kan vara tufft"

Artikeltaggar

Emil NykvistMartin PonsiluomaOberhofPiteåPokljukaSK BoreSkidskytteSkidskytte-VMSportSprintStafett

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.