Hoppa till huvudinnehållet

Beslut om kameror på Spångbergsgymnasiet - säkerhetshöjande åtgärd

Publicerad:
Säkerheten ska förbättras på Spångbergsgymnasiet.
Säkerheten ska förbättras på Spångbergsgymnasiet. Foto: Göran Persson

Flera kameror ska installeras på Spångbergsgymnasiet. Dessutom ska hela larm- och låssystemet bytas ut. Detta är säkerhetshöjande åtgärder som anses behövas på grund av de incidenter som har skett på gymnasieskolor runtom i landet under senare år.

Ett enigt teknikutskott tog beslutet under måndagens möte. Bytet av låssystemet gör det även möjligt att senare installera ett passersystem för dörrarna till gymnasiet.

Beslutet innebär att förvaltningen får i uppdrag att genomföra fönsterbyte, entrétak, samt trygghets- och säkerhetsåtgärder. Finansiering med cirka 2,9 miljoner kronor sker via fastighetsenhetens investeringsbudget.

Flera kameror

Kamerorna ska sättas upp i kapprummet på bottenplanet, samt i korridorer på plan två och tre. Först måste det dock sökas tillstånd för att sätta upp kamerorna.

– Det är ett 20-tal kameror eftersom det är en stor fastighet, berättar Patrik Fornander (M), ordförande i teknikutskottet, och förklarar att det kommer att vara möjligt att gå in och titta på kamerornas inspelningar i efterhand om det eventuellt skulle ske någon incident på skolan.

– Det har varit på gång länge, det är ett bekymmer på skolor generellt sett. Det är en förändring i hela Sverige de senaste åren att det händer mer saker på skolorna, både vad gäller bland annat slagsmål, knivar och droghandel.

Dåliga fönster

Fönsterpartier på fastighetens östra långsida har varit uttjänta sedan länge. Det har bytts fönster tidigare och nu är det fönsterpartier som finns i trapphusen från plan 2-3 som ska bytas. Dessutom ska två entrétak, längst mot norr, också bytas.

Upphandlingen ska ske under mars i år och arbetet ska utföras under perioden juli till oktober i år.

Artikeltaggar

Filipstads kommunGymnasieskolanKameraövervakningPatrik FornanderSkola och utbildningSkolorSpångbergsgymnasiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.