Hoppa till huvudinnehållet

Beslut om Branäs utbyggnad – från 11 000 bäddar till nästan 20 000

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Ny lift i Branäs, Toppexpressen. Här lyfts stolpar på plats med helikopter. Arkivbild.
Ny lift i Branäs, Toppexpressen. Här lyfts stolpar på plats med helikopter. Arkivbild. Foto: Morgan Bäckvall

Nu har ännu ett steg tagits i den expansion som planeras i Branäs. En detaljplan för området Nötåsen har klubbats i kommunstyrelsen. Ett område som i det närmaste kan fördubbla antalet bäddar, från 11 400 till – nästan 20 000!

Idag finns drygt 11 000 bäddar i Branäs och det är ett antal som på sikt kan komma att fördubblas och bli nästan 20 000 bäddar.

Kommunstyrelsen i Torsby beslutade under måndagen om detaljplan för Nötåsen, ett område lite väster om Branäsbergets topp.

Nyligen invigdes ett nytt avloppsverk i Ransby som ska har kapacitet att klara den expansion som pågår i Branäs.

När det gäller det nya området Nötåsen ska Branäs fritidscenter bygga delar av VA-nätet själva.

Marie Johansson teknisk chef, Torsby kommun.
Marie Johansson teknisk chef, Torsby kommun. Foto: Bengt Krönström

– Man skriver ett exploateringsavtal som reglerar vad kommunen ska göra och vad Branäs fritidscenter ska göra. För att de ska kunna bygga i sin takt kommer de att bygga en del av ledningsnätet, säger Marie Johansson, teknisk chef på Torsby kommun.

– Det här är en ganska stor detaljplan med möjlighet till 8 300 bäddar, tillägger hon.

– Vi hoppas att det byggs på bra, med tanke på att vi snart har ett stort reningsverk och vattenverk färdigt. Det är måste med tanke på den stora investering vi har gjort. Där är vi helt överens med Branäs att nu behöver området byggas ut, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Invigning av Branäs reningsverk i Ransby. Ronnie Walfridsson, (M), Torbjörn Olsson (SD) och Peter Jonsson (S). Arkivbild.
Invigning av Branäs reningsverk i Ransby. Ronnie Walfridsson, (M), Torbjörn Olsson (SD) och Peter Jonsson (S). Arkivbild. Foto: Morgan Bäckvall

– Desto fler vi får som tecknar abonnemang, desto snabbare får vi tillbaka pengarna för satsningen. Så det är ju bra för Torsby kommun. Och det skapar ju en väldig massa jobb för underleverantörer, tillägger Peter Jonsson.

Beslut om detaljplanen ska tas på nästa kommunfullmäktigesammanträde.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBranäsDetaljplanerEkonomiKommunstyrelsenMarie JohanssonModeraternaPeter JonssonRansbyReningsverkRonnie WalfridssonTorbjörn OlssonTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.