Hoppa till huvudinnehållet

Polisen om bedrägerierna: ”Tyvärr en blomstrande brottslighet”

Publicerad:
Lars Hedelin, presstalesperson på polisen, är tydlig med att ingen bank ringer upp och ber en kund identifiera sig med bank ID.
Lars Hedelin, presstalesperson på polisen, är tydlig med att ingen bank ringer upp och ber en kund identifiera sig med bank ID. Foto: Polisen

De bedrägeriförsök som kristinehamnaren Bengt Nyrén blivit utsatt för är tyvärr ingen ovanlighet. Lars Hedelin är presstalesperson på polisen i Bergslagen och han fördömer den här typen av brottslighet.

– Det är den sämsta och mest simpla sortens förbrytare, säger han.

Vem som helst kan bli utsatt för bedrägeriförsök via telefonen, men inom polisen märker de att det är de äldre som löper störst risk att bli utsatta.

– Jag kan inte ge siffror just nu men det är tyvärr väldigt vanligt. De väljer ut ett postnummer och riktar in sig på de äldsta inom just det postnumret. Det kan man ha med sig. Om man vet att man är bland de äldsta inom sitt postnummer så är man en konkret målgrupp för de här personerna, säger Lars Hedelin.

Han menar att de inom polisen gör sitt bästa för att informera om den här typen av brott.

– Vi tjatar hål i huvudet på media om att man ska lägga på luren. Gå inte in i en diskussion utan lägg bara på.

Om banken skulle vilja ha tag i dig så gör de på andra sätt.
Lars Hedelin

Han håller med om bilden av att de här personerna som ringer upp alltid verkar otroligt trovärdiga.

– De är fullständiga experter på att manipulera och verkar som rena svärmorsdrömmarna. De kan prata på i tio till tjugo minuter och bygger upp ett förtroende innan de kommer in på att man ska identifiera sig med bank ID. De invaggar sina offer i totalt förtroende.

Lars Hedelin är mycket tydlig i sitt budskap:

– Vem det än är som ringer som vill att du ska identifiera dig med bank ID är till hundra procent alltid en bedragare. Om banken skulle vilja ha tag i dig så gör de på andra sätt.

Pengar som överförts är enligt honom mycket svårt om inte omöjligt att få tillbaka. Kontona tas bort snabbt och det gör det svårt att spåra.

– Det är tyvärr en blomstrande brottslighet för det ger väldigt mycket pengar. Så fort de får pengarna är de borta sen.

Artikeltaggar

BedrägerierBrottBrott, lag och rättLars Hedelin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.