Hoppa till huvudinnehållet

Lisa, 81, hyllades inför storpublik: ”Tårarna rann – fick inte fram ett ord”

Publicerad:
Lisa Almquist, 81, leddes ut på isen av Arvika HC:s Stefan Kask och Pontus Strömvall.
Lisa Almquist, 81, leddes ut på isen av Arvika HC:s Stefan Kask och Pontus Strömvall. Foto: Kristoffer Östling

Det finns eldsjälar och så finns det eldsjälar.

I Arvika har man Lisa ”I kiosken” Almquist, 81, som i helgen hyllades inför storpublik i Sparbanken arena.

– Herregud i himlen! Tårarna rann och jag fick inte fram ett ord, säger hon.

Lisa Almquist har varit en del av kioskverksamheten på idrottsplatsen Vik så länge hon kan minnas.

Under sommarhalvåret gör hon det för fotbollens räkning – och under vinterhalvåret gör hon det för ishockeyn.

Men i lördags var det hennes tur att stå i centrum.

Arvika HC passade på att hylla deras ”One and only” inför nedsläpp i hemmamötet mot Kil.

– Jag är helt överväldigad. Det går inte att beskriva hur fint det var. Jag visste knappt var jag skulle ta vägen. Jag tror faktiskt att jag var i chocktillstånd.

När NWT-sporten når Lisa Almquist dagar efter ceremonin är hon fortfarande tagen.

– Jag måste hålla mig hemma för att smälta det här. Du ska bara veta hur jag kände mig. Lilla jag – med hela min familj – på röda mattan. Sådant händer ju bara i Hollywood, säger hon.

”Helt underbart”

I armkrok med hemmalagets Stefan Kask och Pontus Strömvall ledsagades hon ut på isen inför 645 åskådare.

– Det var tur att pojkarna höll i mig för jag blev så rörd att det inte var klokt. Tårarna bara rann, näsan likaså och jag var helt skakis. Så när jag skulle hålla tacktal fick jag inte fram ett ord. Men det kommer ett tackbrev istället. Det har jag sett till.

Har du varit med om något liknande förut?

– Aldrig i livet! Herregud, vilken grej det var. Helt underbart.

81-åriga Lisa poängterar att hon inte hade en susning om den planerade hyllningen.

– Det var min äldsta dotter som kom in och sa ”ta på dig jackan för jag ska visa dig en sak”. När jag sedan kom ut på isen så... ja, det går faktiskt inte att förklara hur det kändes. Helt plötsligt stod jag där och blev hyllad av så mycket folk. Jag höll nästan på att ramla ihop.

  • Foto: Kristoffer Östling
  • Foto: Kristoffer Östling
  • Foto: Kristoffer Östling

I samband med hyllningen döptes också cafeterian i Sparbanken arena om till Lisas café. Men trots ny skylt är konceptet oförändrat.

– Här är det hembakt som gäller. Till helgen blir det semlor. Jag står just nu med fingrarna i degen.

Alltid hembakta saker på menyn alltså?

– Gud ja! Det måste det vara. Både jag och föräldrarna bakar hejvilt. Det har vi gjort i alla år.

Och det är inte bara till A-lagets matcher det hålls öppet utan till föreningens alla aktiviteter.

De gångerna Lisa Almquist tvingats lämna återbud är lätträknade.

– Då ska det ha hänt något väldigt speciellt. Innan jul hade jag till exempel så ont i ryggen att jag inte kunde stå där. Men då ringde jag bara dit en väninna.

Hur kommer det sig att du lägger ner all den här tiden?

– För att det är roligt och för att jag trivs med det. Jag är ju ensam och har inte något speciellt att tänka på så jag har all tid i världen. Och det är bättre att stå där än att sitta hemma. Jag får ju träffa så många fina ungdomar och trevliga människor.

”Ovärderlig resurs”

Planen är att fortsätta så länge orken finns och för detta är föreningslivet evigt tacksamt.

– Lisa är en ovärderlig resurs för både oss och fotbollen här ute på Vik. Ceremonin i samband med matchen var inte på något vis en avtackning, men för oss som förening ett bra sätt att få visa vår uppskattning för alla timmar hon gjort, gör och kommer göra. Det är inte bara en korv med bröd och en kopp kaffe hon serverar, utan det är en stor samhällsgärning hon demonstrerar vecka efter vecka. Alltid toppservice och med ett leende på läpparna, säger Patric Fäldt, sportchef Arvika HC.

Hur det gick i matchen? Gästerna vann med 6–3.

Artikeltaggar

Arvika HCHockeytvåanIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.