Hoppa till huvudinnehållet

Alkoholen kostar mer än den smakar

Publicerad:
Att alkohol ens är tillåtet att säljas med tanke på alla problem detta orsakar är ett mysterium, skriver insändarskribenten.
Att alkohol ens är tillåtet att säljas med tanke på alla problem detta orsakar är ett mysterium, skriver insändarskribenten. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nyligen fanns ett inslag i NWT bland de som har lagligt stöd att sälja drycker som vetenskapligt bevisat förstör kroppens organ. Man vill ha sänkt alkoholskatt. Ett vansinne.

Att alkohol ens är tillåtet att säljas med tanke på alla problem detta orsakar är ett mysterium, men det är klart det ger många skattekronor till staten men långt ifrån det som behövs för att täcka kostnaderna för alkoholrelaterade skador, våld, övergrepp, barn som far illa med mera.

Nej, alkoholskatten kan lugnt hundra-dubblas utan problem, alkohol och tobak måste bort helt och hållet från samhället. Folk får skaffa sig en vettig hobby och inte hälla i sig lösningsmedel. Måste man bli påverkad för att må bra då är något allvarligt fel. Byt jobb, skaffa vettig hobby, vad som helst, men hälla i sig lösningsmedel är inte okej någonstans. Det finns mellan 800 och 1 200 kemiska preparat i sprit och vin och alla är var och en skadliga för kroppens organ. Så skaffa inte som kallas ålderssjukdomar medvetet genom att supa, ut och andas friskluft och upptäck den fina naturen i stället.

Och jag hoppas vi får se kraftigt höjda skatter på alkohol och tobak - helst ett totalförbud så lättar även trycket på vården rejält.

Sebastian

Artikeltaggar

AlkoholHobbyInsändareTobakVin