Hoppa till huvudinnehållet

Så få bötfälls i Värmland för bortslängt småskräp: ”Otroligt skräpigt"

Publicerad:
Åsa Johansson på Karlstads gatu- och parkavdelning har reagerat på fimpar och annat skräp. FOTO: FREDRIK PERSSON, TT/PRIVAT
Åsa Johansson på Karlstads gatu- och parkavdelning har reagerat på fimpar och annat skräp. FOTO: FREDRIK PERSSON, TT/PRIVAT

Småskräp som en bortslängd fimp kan ge 800 kronor i böter.

Men i fjol utfärdades endast fyra böter i Värmlands län för slängt skräp på marken.

– Det blir otroligt skräpigt på helgen, säger Åsa Johansson på Karlstads gatu- och parkavdelning.

Sedan 2011 har polisen möjlighet att ge 800 kronor i böter för nedskräpningsförseelse om de ertappar någon med att slänga skräp som matförpackningar eller petflaskor utomhus. Det har inte gällt småskräp som fimpar, snus, tuggummi och godispapper – förrän den 1 januari i fjol.

Men lagen används sällan. I fjol i länet utfärdades endast fyra böter för nedskräpningsförseelse, enligt polisen. Inga hittills i år. Sonny Nilsson, biträdande polischef i Karlstad, påtalar att det är vanligare att de ber folk ta upp sitt skräp om de sett någon skräpa ner.

– Lagen är ytterligare ett verktyg i vår verktygslåda. Tidigare kunde det bli diskussioner om att plocka upp sitt skräp men nu är lagen tydlig.

”Ger möjlighet att skriva böter”

På frågan om lagen inte kan uppfattas som tandlös med så få böter säger han:

– Nej, det skulle jag inte påstå. Lagen ger en möjlighet för polisen att skriva böter alternativt anmoda någon att plocka upp efter sig.

– Och tar du då möjligheten att städa upp efter dig så skrivs det ingen bot.

Sonny Nilsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Karlstad.
Sonny Nilsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson

Karlstadschef: "Får mycket klagomål”

Varje år slängs uppskattningsvis en miljard fimpar – vårt vanligaste skräp – på svenska gator och torg, enligt stiftelsen Håll Sverige rent. Det tar upp till fem år för en fimp som slängts i naturen att brytas ner till mikroplast, som i sin tur försvinner efter ungefär 100 år. Ett tuggummi bryts ner efter 20-25 år.

När Håll Sverige rent i fjol rankade kommuners arbete mot nedskräpning hamnade Karlstad på 53:e plats av Sveriges 290 kommuner – bäst i Värmland.

Det är främst vid Stora torget och kroggatorna som flest fimpar slängs, säger Åsa Johansson, enhetschef på Karlstads gatu- och parkavdelning, som inte kan se någon större förändring sedan lagen kom.

– Nej, vi har fortfarande stora problem. Vi har inte gjort någon mätning men enligt vår uppfattning är det ungefär samma som tidigare.

Hon påpekar att det tydligt märks på hösten, då gatorna inte helgstädas som under sommaren. Efter fredagsmorgonens städning får skräpet nu ligga till måndag morgon.

– Vi får mycket klagomål för att vi inte städar på helgerna efter sommaren för det blir otroligt skräpigt.

Så många böter utfärdades för nedskräpningsförseelse i Värmlands län 2022

Arvika kommun: En man bötfälldes.

Filipstads kommun: Två män bötfälldes.

Karlstads kommun: En man bötfälldes.

Totalt i länet 2022: 4

Fotnot: Hittills i år fram till den 2 februari har inga böter utfärdats.

Källa: Polisen

Så bra var kommunernas arbete mot nedskräpning 2022

Kommun Placering av 290 kommuner

Arvika 244

Eda 156

Filipstad 260

Forshaga 232

Grums 270

Hagfors 289

Hammarö 145

Karlstad 53

Kil 262

Kristinehamn 136

Munkfors 217

Storfors 281

Sunne 117

Säffle 160

Torsby 236

Årjäng 257

Källa: Håll Sverige rents kommunindex

Det här är nedskräpningsförseelse

• Sedan den 1 juli 2011 har polisen möjlighet att skriva ut böter för nedskräpningsförseelse som bortslängda snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar. Det har även varit förbjudet att slänga småskräp som cigarettfimpar, snus, tuggummi och godispapper på marken men tidigare har det inte varit straffbart.

• Den 22 september 2021 beslutade riksdagen att ta bort det undantaget. Beslutet innebär att det från 1 januari 2022 kan utfärdas böter om 800 kronor för ringa nedskräpningsförseelse till den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken. Liknande lagar finns sedan tidigare i bland annat Finland, Italien, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Belgien.

• Om nedskräpning sker i stor omfattning eller med större föremål som exempelvis byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik kan man åtalas och få böter eller fängelse i upp till ett år.

Källa: Håll Sverige rent

Läs mer:

Slängde rester av en kebabrulle – man polisanmäld för nedskräpningTrots skärpt lag – nedskräpningen fortsätter: ”Inget vi kan jaga efter”Stort engagemang för skräpplockardagen: ”Det blir rent på Kronoparken i dag”

Artikeltaggar

ArvikaBöterBrott, lag och rättFilipstadHåll Sverige RentKarlstadMiljöNedskräpningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.