Hoppa till huvudinnehållet

Här är fartkamerorna som fångade flest fortkörare i fjol

Publicerad:
Det här är en av kamerorna som fånga flest hastighetsöverträdelser under 2022. Den är placerad längs E45:an vid Guttane.
Det här är en av kamerorna som fånga flest hastighetsöverträdelser under 2022. Den är placerad längs E45:an vid Guttane. Foto: Cecilia Snöbohm

Det fortsätter gå fort på de värmländska vägarna.

Fartkamerorna har fått arbeta även under 2022.

Och i fjol var det en kamera söderut som knäppte flest kort.

I slutet av januari rapporterade NWT att drygt 1 000 körkort återkallades från fordonsförare. Vanligaste orsaken var fortkörning.

Om de fastnat på kameror eller i fartkontroller förtäljer inte historien. Men kamerorna som sitter längs de värmländska vägarna har tagit ett och annat kort. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

Totalt 15 ”kameraställen” finns i länet, men kamerorna längs sträckan Vägsjöfors-Värnäs sattes upp såpass sent att de inte finns med i redovisningen.

Men de kameror där det blixtrade till redovisade totalt 9 976 överträdelser.

Det är drygt hundra fler än under 2021.

Nionde flest

Den kameraställe där flest fångades på bild är vid Tveta kyrka. Där fastnade 816 fordon på bild. En klar ökning från 2021 då ”endast” 158 fortkörare redovisades. ”Tvetakameran” kvalar in som den kamera som tog nionde flest överträdelser i landet.

Även för den närliggande kameran i Guttane har antalet registreringar ökat jämfört med året innan. Vad ökningen beror på är inte känt, men en delförklaring kan vara att den 2021 bara hade suttit uppe sedan september.

Noterbart är att det förutom på de två ovan nämnda kameraställena bara var på Töcksmarks kyrka-Holmedal som antalet överträdelser ökade under 2022.

Inte alla får böter

Ytterligare något som är noterbart är att det under 2021 fanns tre kameraplaceringar som nådde över 900, i fjol var det alltså noll.

Men det är långt i från alla som fastnar på bild som också blir bötfällda.

– Vi bötfäller ungefär 40 procent av de som gjort en hastighetsöverträdelse. Utmaningen är att fastställa identiteten på föraren och för det behövs en anständig bildkvalité. Och den kan påverkas av väder och vind. Har vi inte en bra bild så driver vi inte ärendet, sa Anders Drugge på polisens ATK-avdelning till NWT i fjol.

Fartkamerorna finns uppsatta på vägar där medelhastigheten upplevs som hög och de är oftast placerade på 70-, 80- och 90-vägar.

Trafikåklagaren: Olagligt att köra med trasig mätareBengt, 77, åkte fast för fortkörning tre gånger på tre veckor: ”Lite knepigt”

Artikeltaggar

E45FortkörningGuttaneKörkortStatistikTrafikTransportstyrelsenVägsjöforsVärmlands länVärnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.