Hoppa till huvudinnehållet

Avskaffa skolplikten och inför läroplikt istället

Publicerad:
Det finns då inte krav på att barnet ska gå i en skola, utan det går även att utföra undervisningen på annat sätt, utanför skolan, skriver Viktor Hjelting.
Det finns då inte krav på att barnet ska gå i en skola, utan det går även att utföra undervisningen på annat sätt, utanför skolan, skriver Viktor Hjelting. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Med en omställning till läroplikt så finns möjligheten för varje elev att anpassa sin inlärning efter sina egna behov, skriver Viktor Hjelting.

I dag försöker vi anpassa undervisningen mer och mer efter individens egna behov. Medan detta i viss mån har gjort det lättare för vissa elever, så går det inte att anpassa undervisningen fullt ut så som skolsystemet ser ut i dag, med att elever ska gå till ett klassrum, ta närvaro och lyssna på läraren. Detta fungerar inte för alla. Därför anser jag att vi bör slopa skolplikten och ersätta den med läroplikt.

Läroplikt är ett skolsystem som införts i Finland och innebär att alla barn från sju år har plikt att på något sätt skaffa de kunskaper som motsvarar den grundläggande utbildningen. Här har vårdnadshavaren ansvar för att barnet utför sin läroplikt. Det finns då inte krav på att barnet ska gå i en skola, utan det går även att utföra undervisningen på annat sätt, utanför skolan.

En omställning till läroplikt skulle ge utrymme för mer personlig frihet. I dag har Sverige bland de mest restriktiva skollagarna i Europa. Det finns elever som väljer att anmäla sig “sjuka” för att de jobbar bättre hemifrån och därmed får mer gjort. Med en omställning till läroplikt så finns möjligheten för varje elev att anpassa sin inlärning efter sina egna behov.

Så skriver du en debattartikel

Finland brukar ofta rankas högt i kunskaper inom Pisa-undersökningar och andra undersökningar som har testat barns kunskaper runtom i världen. De ligger bland de högsta bland OECD-länderna och år 2012 visade Finland sig bäst i Europa inom problemlösning. Detta visar på att deras skolsystem med läroplikten fungerar mycket bra, vilket Sverige bör efterlikna.

Även om läroplikten skulle vara en mycket bra lösning för större individuell anpassning av utbildningen så kräver detta att hela samhället behöver vara beredda på att hela skolsystemet måste göras om. Varken betygssystemet eller yrkeslivet kommer att kunna fungera på samma sätt som det har gjort tidigare.

Man behöver också tänka till så att det finns resurser till att göra det och att alla vid behov ska få tillgång till en kvalificerad lärare. Men vi har lyckats hitta lösningar på många tidigare problem och Finland har redan visat att om man försöker så går det.

Om nu Sverige vill ge alla samma möjligheter att klara sig, gå då Finlands väg och ersätt den nuvarande skolplikten med läroplikt.

Viktor Hjelting

CUF Värmland

Artikeltaggar

DebattFinlandLärareOECDPisaSkolorUndervisningUtbildning