Hoppa till huvudinnehållet

Succé för Karlstad i hemma-SM – dubbla guld: ”Fantastiskt”

Publicerad:
Lag Niklas Edin tog programenligt guld i herrklassen.
Lag Niklas Edin tog programenligt guld i herrklassen. Foto: Helena Karlsson

Det blev inte bara förväntat SM-guld för lag Edin.

Även i rullstolsklassen tog Karlstad ett mästartecken på hemmaplan.

Snacka om succé.

OS-mästarna i lag Edin gick obesegrade genom hela turneringen och vann söndagens final ganska komfortabelt över Mjölbys Axel Landelius med 6–2. Motståndarna gav upp med två omgångar kvar av ordinarie åtta.

– Vi tog en trea i första och då kändes det klart. Skönt att visa att vi fortfarande är ganska överlägsna i Sverige, säger skippern Niklas Edin efter sitt åttonde SM-guld, att jämföra med ett OS-guld, sex VM-guld och sju EM-guld.

Förståeligt nog har SM ingen hög prioritet längre.

– Men vi tycker det är en given tävling om det inte krockar med något annat.

Att det var hemmaplan och bra publikuppslutning gjorde sitt till.

– Väldigt kul, jag har aldrig sett så mycket folk i hallen förut. Nästan mer än på EM i Östersund. Många gamla kompisar har varit här och tittat.

Rullarna lag 2 med bland andra Paralympicsmeriterade Sabina Johansson vann rullstolsklassen.
Rullarna lag 2 med bland andra Paralympicsmeriterade Sabina Johansson vann rullstolsklassen. Foto: Helena Karlsson

I rullstolsklassen nådde ett av Karlstads två lag final, Rullarna lag 2, mot ett Jönköpingslag och fixade det andra hemmaguldet, efter att ha kontrollerat skeendet de sista tre serierna till klara 7–3 i slutprotokollet.

– Fantastiskt, det hade vi aldrig trott, säger Sabina Johansson, som har medaljer i både Paralympics och VM, men nu tog sitt första SM-guld.

– Jag har ett brons sedan tidigare.

Sabina Johansson var reserv i svenska lagen som knep silver i såväl Paralympics som VM. I våras var hon själv på isen och grejade guld i mixeddubbel-VM tillsammans Marcus Holm från Härnösand.

Snart är det dags för nästa stora uppdrag för 50-åringen, som bor i Lesjöfors och pendlar till Karlstad för att träna curling.

– Nu är det VM i Kanada i mars, säger Sabina Johansson.

Lag Anna Hasselborg blev dammästare.
Lag Anna Hasselborg blev dammästare. Foto: Helena Karlsson

På damsidan var det slutuppgörelse mellan landets två just nu bästa lag, Anna Hasselborg och Isabella Wranå (syster till Rasmus i lag Edin), båda Sundbyberg. Det blev Hasselborg, OS-vinnare från 2018, som till slut drog längsta strået efter en jämn match och vann med 7–6.

Dessutom blev det brons för Karlstadstjejen Thea Orefjord, som spelar i Sundbybergs unga lag Moa Dryburgh och är klart för JVM.

Karlstadslaget Tova Sundberg deltog också, men missade slutspel och samma för andra hemmagänget på herrsidan, Team Come Backs.

Vågar inte ta av skyddet

Niklas Edin var borta länge på grund av en knäskada med tillhörande operation. En månad efter comebacken är det inte helt bra och han spelar med specialskydd. Han stod över en match i SM, då reserven Daniel Magnusson hoppade in.

– Det är en liten punkt som känts sedan operationen, i en speciell vinkel, och kanske inte går över heller, men inget som hindrar så mycket.

Närmaste stora målet för lag Edin är VM i Kanada den 1–9 april, där det kan bli en historisk femte raka titel.

– Vi kommer aldrig få chansen igen att göra något sånt och trodde aldrig att det skulle vara möjligt. Då blir det en jäkla stämpel på att vi är bästa laget genom tiderna.

Edin skulle helst ta av skyddet till dess.

– Det vore betydligt bättre, men tar jag bort skyddet kanske jag inte litar fullt ut på knäet och det blir en osäkerhetsfaktor. Det ska kännas ganska mycket bättre om jag ska ta bort skyddet helt.

Lag Edins VM-genrep blir Sun City Cup i Karlstad, avslutning på Nordic Curling Tour, den 24–26 februari. Det står dock Niklas Edin över.

– Jag ska coacha ett lag i kanadensiska uttagningen till VM. Jag vill inte köra så mycket mängd heller. För mig handlar det mer om att knäet ska bli så nära hundra procent som möjligt.

Nära praktskräll i SM-derby: ”Vi är nöjda med segern”JVM-lag gör comeback i hett SM-derby i Karlstad: ”Ska vara som bäst om fem år”

Artikeltaggar

Anna HasselborgCurlingKarlstadKarlstads curlingklubbMedaljerMjölbyNiklas EdinParalympicsSabina JohanssonSportSundbybergTurneringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.