Mor och dotter, Eva-Liz och Olivia Andersson i Arvika, har startat ett företag tillsammans som inriktar sig på ridkläder som de själva designat. Bakom idén ligger ett stort hästintresse hos båda.
– Jag började rida när jag var åtta år, berättar Olivia som tävlade inom dressyr på hög nivå när hon var yngre.
Eva -Liz Andersson har lång erfarenhet av klädbranschen och Arvikabor känner nog igen henne från butiken FK Mode som hon drev under många år. När pandemin slog till blev konsekvenserna så stora att hon bestämde sig för att lägga ner företaget senhösten 2020.
Även om kändes som ett tråkigt beslut just då uppstod samtidigt ett tillfälle att ta vara på den idé som funnits i deras huvuden sen tidigare. Inte minst hos Olivia.
– När jag började rida och köpa ridkläder tänkte jag ibland: Varför har de gjort på det viset? Jag hade hellre velat haft det på det sättet. Då började det födas en idé. Men det fanns inte möjlighet att genomföra den då. Men när mamma la ner kom chansen att faktiskt köra. Jag är intresserad av design, både inredning och mode, och får mycket inspiration från kollektioner ute i världen och att kunna ta in det i hästbranschen känns roligt.
Deltar på hästmässan
Hösten 2021 startade de företaget. I början av 2022 började de skissa på kläderna. I somras var de första prototyperna klara och om drygt två veckor släpper de sin första kollektion med ridkläder. Det sker i samband med Göteborg Horse Show, då det samtidigt hålls en hästmässa på Svenska mässan i Göteborg.
– Det brukar vara 75 000-80 000 besökare och där har vi en monter.
– Samma datum öppnar vi webbshoppen, tillägger Olivia Andersson.
Nu är de redo att lansera det som de jobbat fram under ett års tid. Det har varit en lång process från idé och skiss till färdig produkt.
Olivia är den som oftast kommer med idéerna.
– När jag kommer med galna idéer tar du ner mig på jorden. Du ser vad som är möjligt och inte, säger hon till sin mamma.
Eva-Liz som är utbildad i mönsterritning, är den som skissar.
– Sen bollar vi fram och tillbaka så det blir något gemensamt. Vi är en bra kombo.
Efter många år i klädbranschen kände hon en del personer som hjälpte dem att hitta rätt samarbetspartners för att ta fram mönster och prototyper och förverkliga deras idéer.
– När man kommer som ny är det så mycket man inte vet hur det fungerar.
– Det är väldigt kul att kunna skapa det man sett i huvudet och få se det i verkligheten på andra ryttare sen.
Många frågor dök upp under produktionsprocessen och det var täta kontakter mellan dem och fabriken i Kina där kläderna tillverkas. Prover på tyger, färger och passform på kläderna bollades fram och tillbaka. Men slutligen var allting klart.
– Det är väldigt kul att kunna skapa det man sett i huvudet och få se det i verkligheten på andra ryttare sen, säger Olivia Andersson.
Deras första kollektion består av ridbyxor, fleecetröjor och två olika slags toppar, en modell med kort ärm och en långärmad. Ridbyxorna finns i tre färger, svart, brunt och marinblått. Tröjorna i teddyfleece i två färgkombinationer, en i svart, brunt, vitt och en i blått, beige, vitt.
– Ofta har man ridstövlar eller en sadel i brunt eller svart. Vi har utgått från det, att det ska matcha med det man redan har.
Klassiskt mode
Kläderna ska både se bra ut och vara bekväma.
– Sköna material, tidlöst mode. Klassiskt, men ändå lite roliga detaljer. Mycket av dagens ridkläder är lika, det är enfärgat, det händer inte så mycket. Vi har en kombo av tre färger och lite roliga skärningar, på det sättet skiljer vi oss åt, tycker vi, säger Eva-Liz Andersson.
De har använt sig av sina egna erfarenheter av ridning på flera sätt när de designat kläderna.
– Vi har även försökt hitta lösningar på sånt som man retat sig på.
De ger några exempel. Ridbyxorna har fått en ficka med blixtlås på yttersidan av benet för mobilen. De valde tröjor med dragkedja för att slippa dra tröjan över huvudet när man har hjälmen på sig. Blixtlåset går att öppna nerifrån för att inte skada sadeln och undvika att tröjan åker upp. Hänget på tröjans dragkedja låser sig upptill vid halsen, så det inte slänger mot hakan när man rider.
– Det ska vara funktionellt.
Förutom ridkläderna har de även tagit fram en höpåse.
– I stallen ser man ofta IKEA-påsar som man packar hästarnas hö i. Då tänkte vi att istället för IKEA kan de ha vår lite snyggare påse, säger Eva-Liz och skrattar.
Visionen är att utöka sortimentet längre fram.
– Vi har tänkt vi ska göra textil inredning också, som kuddar, filtar, som är hästinspirerat.
Hästarnas skyddsgudinna
Det saknas inte idéer för en utökning av klädkollektionen heller.
– Vi har tänkt att det här ska vara vår baskollektion som ska leva några år. Sen har vi tänkt ta fram några nya produkter varje år som går att matcha med det som finns redan. Vi har redan ritade produkter, men vi har inte haft råd att ta fram dem ännu.
Företaget är döpt efter hästarnas skyddsgudinna, Epona. Hennes namn kom upp när de funderade på vad företaget skulle heta.
Men eftersom många företag redan hade använt sig av namnet , tog de den franska versionen av det istället, Éponine, med tillägget Equestrian som betyder ryttare på engelska.
För tre år sedan köpte Eva-Liz och Olivia Andersson en häst gemensamt. De har en stallplats till henne i ett stall strax utanför Arvika. Olivia har bestämt sig för att återuppta tävlandet igen. Hon är tillbaka i Arvika efter några år i Stockholm, där hon pluggade till lärare.
Både hon och hennes mamma jobbar under dagarna, så det egna företaget, sköter de än så länge på fritiden.
– Vi hoppas kunna försörja oss på det här längre fram. Men pengarna vi får in nu återinvesterar vi i företaget. Vi vill kunna göra fler produkter, säger Eva-Liz Andersson.
Hur känns det nu inför lanseringen av er första kollektion?
– Det känns väldigt spännande och nervöst, säger Olivia.
– Vi har ju satsat mycket av vårt sparkapital i det här, så det känns lite pirrigt, hur det ska tas emot. Men vi har visat kläderna för några och det har varit väldigt positiva reaktioner. På så sätt känns det bra, tillägger Eva-Liz.