Hoppa till huvudinnehållet

17-åringen njöt i EM-finalen: ”Sjuk känsla när hela arenan kollade”

Publicerad:
William Tran längst till vänster på JEM-podiet med silvermedaljen.
William Tran längst till vänster på JEM-podiet med silvermedaljen. Foto: Svenska karateförbundet

William Tran förlorade söndagens final i karate-JEM på Cypern.

Men det var en stor upplevelse bara att nå så långt.

– Jag njöt verkligen, säger 17-åringen från Karlskoga.

William Tran, som tävlar för Karlstad karateförening, är både svensk- och nordisk mästare i kata för såväl juniorer som seniorer.

På söndagen var han för första gången uppe i en internationell guldmatch. Han övertygade hela vägen fram i såväl första utslagningsrundan som kvartsfinalen och semifinalen. I finalen var dock spanjoren Ivan Martin Montenegro, trea i senaste VM, aningen för svår och vann domarnas röster.

– Klart att det är lite surt att förlora finalen, men jag tänker ändå att EM-silver inte händer varje dag. Känns jättebra att få ha medaljen i handen nu, säger William Tran, som inte var långt från segern.

– Det var en jävligt jämn match, skilde 0,6 poäng.

William fick ändå ut sitt max.

– Jag är väldigt nöjd med min prestation och kände verkligen att jag kunde njuta av finalen. Det var en sån sjuk känsla där uppe, när hela arenan stod och kollade på en.

William med medaljen och tillsammans med förbundskaptenen Emilio Merayo, som också är tränare i Karlstad karateförening.
William med medaljen och tillsammans med förbundskaptenen Emilio Merayo, som också är tränare i Karlstad karateförening. Foto: Svenska karateförbundet

Att han nu har en EM-medalj känns nästan lite overkligt.

– Det som är så speciellt är att det verkligen varit en av mina drömmar. Det har varit en lång väg dit.

William ringde snabbt till mamma och pappa, som stöttat ända sedan han började med karate som femåring.

– De är ju jätteglada och stolta. Jag och pappa har alltid haft det här som mål, att börja plocka mästerskapsmedaljer. Nu när det är första medaljen känns det så himla bra.

Har du fått smak på mer?

– Ja, nu jagar vi fler.

JVM är inte förrän 2024, eftersom det går vartannat år, så nästa JEM om ett år kommer först. Men då är William Tran yngst i klassen 18–21 år och får förmodligen ännu svårare konkurrens.

Närmast väntar troligen en seniortävling i Turkiet om en månad.

Till dess fortsätter William Tran hårdträningen i dojon hemma i garaget.

17-årig karatemästare har guldläge på Cypern: ”Största som hänt”Fick bättre liv efter dramatisk flykt: ”Räddades av amerikanskt tankfartyg”

Artikeltaggar

KampsportKarateKarlstadKarlstad KarateföreningMedaljerMontenegroTurkietWilliam Tran

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.