Hoppa till huvudinnehållet

Utvisningarna fällde FBK: ”Vi stred tappert och lade oss inte ner och dog”

Publicerad:
Theodor Lennström på väg till utvisningsbåset i den första perioden.
Theodor Lennström på väg till utvisningsbåset i den första perioden. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Färjestad åkte på utvisning efter utvisning i första perioden och plötsligt hade Växjö dragit ifrån ordentligt.

Färjestads uppförsbacke blev för brant, och laget föll med 4-0.

– Jag tycker ändå att vi stred tappert och lade oss inte ner och dog. Men det är klart att utvisningarna i första avgjorde, säger Tomas Mitell.

Efter en jämn start fick Växjö spela powerplay när Linus Johansson blev utvisad en bit in i första perioden. FBK klarade av sitt numerära underläge effektivt, men Oscar Lawner blev kort därpå näste FBK-spelare att sätta sig på botbänken. Det såg ut att vara för hög klubba, men han visades ut för charging. Inget mål kom den gången heller, men fler försök i powerplay skulle hemmalaget få.

Theodor Lennström blev utvisad för kneeing. Tacklingen videogranskades för att se om Lennström skulle få ett längre straff, men efter bedömning blev beslutet en tvåminutare.

Och då kom matchens första mål. Jayden Halbgewachs stötte in en retur bakom Dennis Hildeby efter ungefär 13 minuters spel.

Inte blev det lättare några minuter senare när Färjestad åkte ut för att ha för många spelare på isen. Nytt powerplay för Växjö - och ett nytt mål när Lukas Bengtsson satte pucken högt i mål.

Växjö drog ifrån

Ännu ett Växjömål kom innan periodpausen. Theodor Lennström föll framför Dennis Hildeby precis innan pucken gick in i nät, och Dan Sexton utökade till 3-0 med bara fyra sekunder kvar till paus.

En blytung period för Färjestad.

– I fem mot fem tycker jag att vi matchade dem bra, det var ganska jämnt. Men det är klart, fyra utvisningar varav ett par man kan diskutera... Vi dödade två och ett halvt boxplay jättebra. Sen slog de in en retur och sen ett jättebra skott på 2-0-målet. Det blev tufft när vi släppte in trean med några sekunder kvar av perioden också. Men totalt i första tycker jag att vi var lika bra som Växjö i fem mot fem, säger Tomas Mitell.

Färjestad öppnade andra perioden starkt och fick iväg flera puckar mot Växjös mål första minuterna. Men något mål kom inte. Istället ökade Växjö på ledningen till 4-0.

Färjestad försökte skapa lägen framåt, men Växjö spelade bra och kunde stoppa sina gästers jakt på reducering.

I slutet av mittenperioden fick Färjestad spela powerplay för första gången i matchen. FBK hade flera riktigt bra avslut mot Larmi i Växjös mål, men pucken smet inte in.

"Stred tappert”

Färjestad slet och kämpade för att komma närmare, men Växjö spelade smart och enkelt och skapade också en del lägen för att öka på ledningen.

Några fler mål kom inte, och matchen slutade 4-0.

– Vi har våra lägen i andra, och behöver få in en eller två pucka, säger Tomas Mitell. I sista försöker vi men blir inte något riktigt bett. Man behöver ha lite tur, någon av puckarna behöver studsa in. Jag tycker ändå att vi stred tappert och lade oss inte ner och dog, men det är klart att utvisningarna i första avgjorde.

Innan matchen fick Joakim Nygård lämna återbud, han är sjuk. Det innebär att hela Färjestads förstakedja, med Joakim Nygård, Remi Elie och Per Åslund saknades.

– Och så lägger vi till ”Björka” på det, Max (Lindroth), (Mikael) Wikstrand... Det har varit såhär mer eller mindre hela året. Vi strider tappert och ger oss själva en chans, men vi behöver ha lite marginaler med oss. Vi får ta ett break nu och ladda om och ta det därifrån.

”Jäkligt olyckligt”

Färjestad, som varit det mest skadedrabbade laget i ligan i vinter, går nu till landslagsuppehåll som trea i SHL-tabellen.

– Man han ha det så med många skador i någon vecka, men vi har varit otursförföljda länge och är där vi är. Det är inte så att jag kritiserar organisationen eller ”Walle” (Rickard Wallin), det är bara jäkligt olyckligt, och det är en ganska tom marknad.

Han fortsätter:

– Jag hoppas få vi ska få tillbaka lite gubbar, och att de som har fått spela fler minuter än det var tänkt på förhand kan få ett break och ladda om kroppen. Förhoppningsvis kan vi få utväxling från dem.

Tomas Mitell var mäkta imponerad av Färjestads supportrar på plats i Vida Arena. ”De var grymma”, säger FBK-coachen.
Tomas Mitell var mäkta imponerad av Färjestads supportrar på plats i Vida Arena. ”De var grymma”, säger FBK-coachen. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Slutligen, vad säger du om era många fans på plats ikväll?

– De var grymma. Vi uppskattar det så mycket, de stod och sjöng hela matchen och hördes mer än hela Vida arena. Helt fantastiska. Vi hoppas kunna bjuda dem på bättre hockey frampå. De gjorde ett så grymt jobb. De stöttade oss ända in i slutet, och det är vi tacksamma för.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyVäxjö Lakers

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.