Hoppa till huvudinnehållet

Ta samhällsansvar i den gröna omställningen

Publicerad:
Det nu stängda Öresundsverket kunde nu ha varit behjälpligt med att lösa effektproblemen när det som mest behövs i Skåne och möjliggjort eltillskott till elområde syd, skriver Boo Nilsson.
Det nu stängda Öresundsverket kunde nu ha varit behjälpligt med att lösa effektproblemen när det som mest behövs i Skåne och möjliggjort eltillskott till elområde syd, skriver Boo Nilsson. Foto: Johan Nilsson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Obegripligt fattade politiska beslut är att fullt fungerande kärnkraft i förtid tagits ur drift och avvecklats tidigare än tillräcklig ny elproduktion som ersättning har byggts, skriver Boo Nilsson.

Samhällsansvar innebär att politiska beslut i högsta grad ska värna skattebetalarnas pengar. Oftast nämns i politiska debatter att Sverige ska vara ett ”föregångsland” och bli världens första fossilfria välfärdsland. Ett märkligt påstående som saknar verklighetsförankring och är bara en önskedröm som använd politisk klyscha. Däremot går utsläpp att minimera, men aldrig till noll.

Obegripligt fattade politiska beslut är att fullt fungerande kärnkraft i förtid tagits ur drift och avvecklats tidigare än tillräcklig ny elproduktion som ersättning har byggts, inte minst i södra Sverige där Barsebäcksverkets två reaktorer och nu också ett väl fungerande centralt i Malmö beläget värmekraftverk (Öresundsverket). Värmekraftverket har inte varit i kontinuerlig drift sedan mars 2016 och åren tidigare renoverats för miljardbelopp och sedan dess legat i malpåse och under tiden använts och varit i drift vid några tillfällen som effektreserv, senast under en vinterdag 2017, är nu sålt till Asien.

2019 erbjöds Svenska kraftnät köp av Öresundsverket, då för att kunna ingå i svensk effektreserv och krisberedskap, men tackade nej med dåvarande ansvarig energiminister Anders Ygeman (S) trots att elbrist redan då var känt. Det nu stängda Öresundsverket kunde nu ha varit behjälpligt med att lösa effektproblemen när det som mest behövs i Skåne och möjliggjort eltillskott till elområde syd, som för närvarande inte fullt kan utnyttja sin kapacitet på grund av obalanserna i elsystemet, med nu för liten lokal elproduktion.

Så skriver du en debattartikel

Effektproblemen i Skåne skulle kunna till del vara löst av Öresundsverket som dessutom är anslutet till skånska högspänningsnätet och då möjliggöra ytterligare effekt till elområde syd genom sydvästlänken. Vad som möjligtvis blir kvar av Öresundsverket till år 2024, är två gasturbiner, på tillsammans 128 MW el som då eventuellt kan ingå för att hantera plötslig obalans i elsystemet.

Det som nu pågår i vårt grannland Tyskland, där brunkolsförbränning nu ersätter nerlagd kärnkraft och rysk gas, är orsaken en misslyckad tysk energipolitik, precis som i Sverige, som nu för att lösa energiproblemen och tillgodose landet med tillräckligt elenergi, tar hjälp av Karlshamns oljeeldade kraftverk och i Malmö med återstartat av det oljeeldade Heleneholmsverket.

Tveksamt om något annat land vill efterlikna det senaste decenniets förda svenska energipolitik, där elprisstöd och elräkningsakut ska lösa begångna misstag. Elsituationen är i dag så allvarlig att kommuner nekar elintensiv företagsetablering och att delar av elnätet kan frånkoppas vid för hög elförbrukning. Detta till följd av nerläggning av fullt fungerande kärnkraft och en otillräcklig inhemsk elproduktion.

Boo Nilsson

Artikeltaggar

Anders YgemanBarsebäcks kärnkraftverkDebattElElproduktionEnergiEnergiförsörjningFjärrvärmeKärnkraftMalmöSkåne länSvenska kraftnätTyskland