Hoppa till huvudinnehållet

Vårdchefen om att personal kan fly under krisen: "Jag hör ju talas om det"

Publicerad:
Maria Berglund, tillförordnad slutenvårdschef, säger att vakanta tjänster gör att personal på Centralsjukhuset i Karlstad fortfarande behöver jobba övertid.
Maria Berglund, tillförordnad slutenvårdschef, säger att vakanta tjänster gör att personal på Centralsjukhuset i Karlstad fortfarande behöver jobba övertid. Foto: Lisa Olaison

För en vecka sedan gick Region Värmland från förstärknings- till stabsläge.

Men beslutet om att en stor personalgrupp på Centralsjukhuset i Karlstad ska jobba ett övertidspass per månad gäller än.

– Vi står fortfarande i stora bemanningsproblem, säger tillförordnade slutenvårdschefen Maria Berglund.

NWT har tidigare berättat om övertidsbeslutet, som berör sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningar och mottagningar på CSK. Det finns vissa möjligheter till undantag.

Vad är det som gör att beslutet ligger kvar?

– När vi gick ner från förstärkningsläge till stabsläge var det inte för att vi är ur den här situationen på något sätt, utan mer att vi har hittat strukturer för hur vi ska leda och styra verksamheterna.

Hon fortsätter:

– Vi saknar personal, så det handlar om att fördela övertiden på fler personer så att vi ska orka.

Risk att anställda slutar

Hur många anställda som gjort övertidspass är oklart. Maria Berglund säger att hon har fått blandade reaktioner från personalen om övertidspassen.

– En del har tyckt att det har varit kul och valt att göra fler, en del är upprörda och vill inte och en del hotar med att ”ska det vara så här säger jag upp mig”.

Har ni sett att fler har sagt upp sig på sista tiden?

– Det vet jag faktiskt inte, men jag hör ju talas om det, vilket är jätteolyckligt så klart. Jag tror att vi får vänta och se.

Alla sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningar och mottagningar på Centralsjukhuset förväntas fortfarande jobba övertid, med vissa undantag.
Alla sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningar och mottagningar på Centralsjukhuset förväntas fortfarande jobba övertid, med vissa undantag. Foto: Lisa Olaison

Hur länge övertidsbeslutet kommer att fortsätta gälla är oklart i dagsläget.

Övergången från förstärknings- till stabsläge får inga större effekter för personalen, enligt Maria Berglund. De flesta extra ersättningarna från förstärkningsläget finns kvar, uppger hon. Patienterna ska inte heller påverkas.

Stabilt antal läggs in

Läget i vården är fortsatt pressat.

– Det är fortfarande ett ganska högt inflöde och många överbeläggningar, men det är lite bättre än föregående vecka.

Vuxenakuten i Karlstad har haft någon enstaka övernattare i väntan på vårdplats den här veckan.

Antalet patienter som läggs in är ganska stabilt, oavsett hur många som söker vård akut.

– Vi tror att vi är i någon form av normalläge nu. Det handlar nog om att vi har en äldre befolkning. Man är sjukare i dag.

Maria Berglund bedömer att det tuffa bemanningsläget nu beror mer på vakanta tjänster än på sjukfrånvaro, som var ett större problem runt jul.

Hur ska ni kunna gå ur stabsläget om ni bedömer att det är ett normalt inflöde nu?

– Det är vår hälso- och sjukvårdsdirektör som gör den bedömningen. Vi har rekryterat en del sjuksköterskor, som började i januari, och vi hoppas snart få in dem i arbete. Vi kommer att inrätta den här avdelningen med hyrsjuksköterskor för att lätta upp under tiden vi introducerar och skolar in nya medarbetare. Vi har aktiviteter i gång för att vända det här.

Hon uppmanar värmlänningarna att fortsätta söka vård när det behövs.

– Som patient ska man vara trygg att söka, det är dem vi är till för.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadMaria BerglundPersonalbristen i vårdenRegion VärmlandSjukfrånvaroVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.