Hoppa till huvudinnehållet

Ny bok om Torsby centrum: ”Vi har dammsugit varje liten vrå”

Publicerad:
Berit Juhl med boken om Torsby centrum och som gjorts av henne och fem andra i Lokalhistoriska arbetsgruppen.
Berit Juhl med boken om Torsby centrum och som gjorts av henne och fem andra i Lokalhistoriska arbetsgruppen. Foto: Morgan Bäckvall

Vilka affärer och annan samhällsservice har det funnits i Torsby centrum? Om det handlar en ny bok som släpps på ABF nästkommande fredag.

Bakom boken Torsbys affärer och inrättningar står sex personer som kallar sig Lokalhistoriska arbetsgruppen.

Det har tagit cirka ett år att sammanställa boken Torsbys affärer och inrättningar som i ett första skede tryckts upp i 400 exemplar.

Boksläpp blir det fredag 10 februari på ABF i gamla posthuset på Kyrkogatan i Torsby.

Boken handlar om affärer och annan samhällsservice som finns eller har funnits på orten och ”Järnvägsgatan går som en röd tråd genom samhället från det gula posthuset i söder förbi järnvägsstationen och Alstigen i norr”, står det på boken baksidestext.

Om butiken Textil som fanns i centrala Torsby går att läsa i boken Torsbys affärer och inrättningar, som släpps 10 februari.
Om butiken Textil som fanns i centrala Torsby går att läsa i boken Torsbys affärer och inrättningar, som släpps 10 februari. Foto: Morgan Bäckvall

Bakom boken står sex personer i Lokalhistoriska arbetsgruppen: Solweig Nilsson, Anitha Rattfeldt, Ola Rattfeldt, Karin Åslund, Olle Einarsson och Berit Juhl.

Hon har själv gett ut boken Kröskongen, om Helmer Walfridson, mannen bakom Helmia och Värmlandslingon. Och boken som hon själv ser som sin favorit, Någonstans i Värmland, om beredskapstiden.

Vi gick gatlopp från hus till hus genom Torsby centrum och har dammsugit varje liten vrå.
Berit Juhl, författare

– Jag vill vara noga med att vi är många som varit med och gjort boken om Torsby. Det är inte bara jag, även om jag totalt har varit inblandad i 25 - 26 böcker genom alla år, säger Berit Juhl.

Många bilder

Det är ett stort arbete som gjorts, inte minst används många av de bilder som Ola Rattfeldt samlar på. Boken innehåller många bilder från förr.

– Hade vi inte haft Olas alla bilder, hade det nog inte blivit någon bok, säger Berit Juhl.

Vi saxar ur boken butiksnamn som: Torsby kemiska tvätt, Cykel & sportcentralen Monark, Särnmarks foto, Blå bandet matservering, Torsby bil G Svedlund, ja, listan kan göras lång över butiker från förr och nu.

– Vi gick gatlopp från hus till hus genom Torsby centrum och har dammsugit varje liten vrå, säger Berit Juhl.

Artikeltaggar

ABFBöckerButikerFastigheterHandelHelmer WalfridsonHelmiaJärnvägsgatanKarin ÅslundLitteraturNyheterTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.