Hoppa till huvudinnehållet

Larm från skolpersonal: ”Vi går tungt”

Publicerad:
Tingvallaskolans skyddsombud berättar om det svåra läget i skolan. Anna Knutsson, Anders Larsson, Kristel Larsson. Marika Karlsson finns med på länk.
Tingvallaskolans skyddsombud berättar om det svåra läget i skolan. Anna Knutsson, Anders Larsson, Kristel Larsson. Marika Karlsson finns med på länk. Foto: Nathalie Forsström

Situationen inom skolan i Säffle kommun är svår. Det är ett tufft ekonomiskt läge för kommunen och det märker även skolans värld av. Nu larmar skyddsombuden på Tingvallaskolan där personalen är både ledsna och oroliga.

Det är ett ansträngt läge på kommunens skolor. Det berättar Anna Knutsson, Anders Larsson, Kristel Larsson och Marika Karlsson som är lärare och skyddsombud på Tingvallaskolan.

– Vi går tungt och vi vet att även andra skolor med F-6 i kommunen går tungt, säger Kristel Larsson.

Stor oro

De är nu oroliga för situationen och hur det påverkar både personal och elever. De upplever att övriga skolor också har problem.

– Vi har olika svårigheter. Det är bekymrande, säger Kristel Larsson.

Nedskärningar har påverkat verksamheten. De berättar att det tidigare skurits ned på fritidspedagoger och studiehandledare och nu är Anna, Anders, Kristel och Marika oroliga för att det är fler nedskärningar på gång. De har fått ett preliminärt besked om att de inte ska bli färre på Tingvallaskolan men att det kanske kommer flyttas om så att personal byter plats.

– Vi vill bli fler. Vi vill ta emot ny personal men inte bli av med någon, säger Kristel Larsson.

– Det sprider sig en osäkerhet i organisationen, säger Anders Larsson.

Ledsna och oroliga

De vittnar om att det är många som är ledsna och oroliga. Och som skyddsombud är de nu oroliga för de konsekvenser det får.

– Vi är väldigt slitna och många orkar inte vara lediga, de orkar inte göra det de vill på sin lediga tid. Riskerna är att det blir långtidssjukskrivningar eller att personal säger upp sig, antingen för jobb i en annan kommun eller för att byta yrke, säger Kristel Larsson.

Drabbar eleverna

Det finns en oro över att eleverna i förlängningen blir drabbade. Det kan bli svårare att hjälpa eleverna att nå måluppfyllelsen.

De har delat med sig av sina tankar i en skrivelse till kommunen i december förra året och har därefter haft besök av ordförande och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. De upplever att både rektor och politikerna i barn- och utbildningsnämnden lyssnar på dem och förstår situationen.

– Bun har den budget man har men den kanske är för liten. Vi förstår och försöker spara så mycket vi kan. Lärarna är oerhört lojala och vill göra det bästa för barnen, säger Kristel Larsson.

– Investeringar i personal är investeringar i barnens framtid, säger Anna Knutsson.

Samarbete

De tror att det är bra om man tar ett samlat grepp om problemen och hittar lösningar tillsammans. Det kanske inte rör sig om att utbyta personal eftersom det är viktigt med kontinuitet, men Kristel Larsson tror att det finns saker att samverka kring.

– Vi är medvetna om att kommunen har det kärvt men vi behöver prata för vår situation. Det behöver göras ett helhetsgrepp. Det är känt att det är viktigt med tidiga insatser för eleven, man kan spara genom att göra satsningar tidigt, säger Anders Larsson.

Artikeltaggar

LärareNyheterSäffle kommunSkola och utbildningSkolorTingvallaskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.