Hoppa till huvudinnehållet

Kommun kränkte man med LSS-stöds yttrandefrihet

Publicerad:
Stadshuset i Arvika. Foto: HP Skoglund

I en Arvikabos genomförandeplan enligt LSS har Arvika kommun skrivit att han inte får lägga ut uppgifter om personalen i sociala medier, annars avslutas mannens insats.

Nu menar Justitieombudsmannen, JO, att Arvika kommun kränker mannens yttrandefrihet.

Efter att en man med LSS-insatser uttryckt sina åsikter och tankar om bland annat ledsagare, kontaktpersoner och deras anhöriga på sociala medier har personal sagt upp sig, menar Arvika kommun.

Kommunen har i en genomförandeplan skrivit att mannen inte får lägga upp "bilder eller text med personliga uppgifter" om personalen på sociala medier, annars skulle brukarens insatser dras in.

Enligt JO befinner sig mannen i beroendeställning till kommunen och skrivningen kan inte förstås på annat sätt än att den förhindrar honom från att använda sin yttrandefrihet.

I ett remissvar medger Arvika kommun att formuleringen varit otydlig och att deras avsikt aldrig varit att avsluta en gynnande insats.

Kommunen kommer efter kritiken omformulera genomförandeplanen.

Artikeltaggar

Arvika kommunBrott & blåljusJustitieombudsmannenYttrandefrihet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.