Antalet registrerade A-traktorer i Karlskoga och Degerfors har ökat dramatiskt de senaste åren, och det har även antalet olyckor med A-traktorer inblandade gjort. Polisen Robin arbetar med att besikta fordonen ute på fält.
– Vi vill arbeta mer med ungdomarna, inte mot, säger han.
För att öka trafiksäkerheten har polisen utökat kompetensen för att kunna utföra fordonsbesiktningar ute på fältet, även kallade flygande inspektioner. I polisområdet Karlskoga besiktas cirka tio fordon i månaden, och då är det polisen Robin, som väljer att inte gå ut med sitt efternamn, som utför det.
– Vi har möjlighet att hitta brister precis som man på en verkstad skulle göra vid en besiktning.
Brister som upptäcks registreras sedan på vägtrafikregistret.
– Beroende på vad det är för brister kan man behöva uppsöka en verkstad för att åtgärda bristerna och sedan göra en ombesiktning, men ibland räcker det bara med att ägaren åtgärdar själv.
Vad för typ av brister är det man tittar efter?
– Det kan vara allt från belysning, däck, bromsar, styrleder till inre säkerhet, lampor som lyser och sprickor i rutan.
Robin berättar att de genom en flygande inspektion får stoppa fordon i trafiken för att besikta det.
– För att få tillgång till hela fordonet är personen som befinner sig i fordonet skyldig att vara behjälplig. Annars kan man göra sig skyldig till hindrande av förrättning, vilket är brottsligt.
Varför är det viktigt att utföra de här besiktningarna?
– Det är ett verktyg för oss att upprätthålla säkerheten i trafiken helt enkelt, och vissa brister är till och med brottsliga. Till exempel dålig belysning eller slitna däck.
Han berätta även att ungdomarna han träffar ute på fältet ofta är förstående och han möter sällan motstånd.
– Vi vill se mer att vi arbetat med ungdomarna istället för mot. Besiktningen är inte bara till för att skydda övriga trafikanter, utan även dem själva.
Antalet olyckor med A-traktorer inblandade har ökat med nästan det tredubbla från år 2020 till 2021, enligt en rapport från Transportstyrelsen. Siffror som inte överraskar kommunpolisen Andreas Pettersson.
– Det är självklart tråkiga siffror, men jag tror att de siffrorna speglar den verkligheten vi lever i idag där vi ser en otrolig ökning i antalet registrerade fordon i både Karlskoga och Degerfors.
Skickar ut brev
Pettersson berättar att polisen arbetar hårt med att se till att vara på plats och utbilda ungdomarna om vad det är som gäller när man äger en A-traktor.
– Vi arbetar med att skicka ut brev till den nya ägaren när vi ser att en ungdom har registrerat ett nytt fordon, för att berätta vad som är viktigt att tänka på och vilket ansvar man bär som A-traktorförare i trafiken.
Det är inte endast ungdomarna som bär ett stort ansvar som motorburna ungdomar i trafiken, även föräldrarna spelar en stor roll, menar Pettersson.
– Föräldrarna behöver nästan vara lika intresserade som barnen för att förstå. Det är också en av anledningarna till varför vi skickar hem breven.
Han berättar att han tror att anledningen till ökningen av registrerade fordon är på grund av kraven som ändrades sommaren 2020.
– Det har blivit enklare att bygga om en bil till en A-traktor än vad det tidigare har varit.