Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson inställd på att inte få åka ett enda VM-lopp: ”Kan vara tufft"

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson laddar för att vara reserv i VM. Hon är inställd på att kanske inte få åka ett enda lopp.
Mona Brorsson laddar för att vara reserv i VM. Hon är inställd på att kanske inte få åka ett enda lopp. Foto: Matthias Schrader

Hon har ofta varit ett ankare i stafett. Men nu får Mona Brorsson, 32, kanske inte åka ett enda lopp i VM.

– Det är en annorlunda sits. Jag har aldrig varit på ett mästerskap som reserv.

Bakgrunden med sjukdomar inför säsongsstarten och den tuffa vägen tillbaka till världscupen via IBU-cupen känner förmodligen alla skidskytteintresserade till vid det här laget.

VM såg ut som en utopi, men i kamp med främst Stina Nilsson, Johanna Skottheim och Tilda Johansson fick veteranen från Värmland till slut den femte och sista platsen i damtruppen till mästerskapet i tyska Oberhof den 8–19 februari.

– Med tanke på hur säsongen varit är jag jättestolt över att jag har kunnat ta mig tillbaka och faktiskt ta den här platsen, säger Brorsson, som har OS-guld och silver i stafett, VM-silver och en individuell tredjeplats i världscupen på meritlistan.

Så här kommenterade landslagets huvudtränare Johannes Lukas uttagningen:

– Mona gjorde det fantastiskt bra i mixedstafetten och gjorde det väldigt bra i går, med fyra nollor. Hon är en bra femteperson för oss och kommer att betyda mycket för laget.

I går, som Lukas syftar på, var sista individuella världscuploppet före VM, jaktstarten i Antholz för två veckor sedan, och där kom Brorssons bästa resultat sedan comebacken. Hon sköt fullt och hade 14:e tid i loppet.

Sedan dess har landslagsåkarna tränat hemma i Östersund och Mona Brorsson känner en stigande form.

– Absolut är jag närmare de andra och det är väldigt skönt, men det går också fram och tillbaka. Jag har inte riktigt nått stabiliteten än.

Systrarna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson har de fyra svenska startplatserna in i VM.

– Jag har inget att klaga på uttagningsmässigt. Jag tycker det vore rätt om jag inte tävlar, om det inte händer något mer med formen. Det är ändå fyra tjejer som har presterat jättebra. Jag går faktiskt in med tanken på att jag kommer vara reserv.

Distans störst chans

Inledande mixedstafetten, sprinten och följande jaktstarten lär bli svårt att peta någon av de fyra, om ingen blir sjuk eller skadad.

– Det är mycket förkylningar som går. Jag är redo i så fall. Jag kommer så klart göra allt jag kan för att vara så bra som möjligt. Jag litar på att ledningen tar ut dem de tror ska prestera bäst för dagen.

Annars kan öppningen möjligen komma senare.

– Det är rena spekulationer, men skulle jag få åka någon tävling är det distans tror jag. Där har jag största chans att bli uttagen, på grund av att det gått så bra att skjuta. Gäller också då att åkningen tar ett kliv till uppåt.

Stafett kan också vara en chans, beroende på hur övriga skött sig så långt.

– Jag tror att en stor anledning till att de tar ut mig är att jag har mycket rutin och är en bra stafettåkare. Jag kan verkligen vara en bra reserv också.

Det är kanske en naturlig roll för dig, du har ju kallats mamma i laget?

– Ja, jag känner mig väldigt bekväm med den här rollen och ser ändå fram emot litegrann att vara med och peppa laget, även om det är annorlunda att åka till ett mästerskap och tro att man inte ska tävla.

Hon försöker förbereda sig mentalt så gott det går.

– Det är ändå en påfrestning att vara reserv. Det kan vara tufft att vara på ett mästerskap och inte få tävla någonting.

Stina Nilsson hade rollen i OS och fick inte hoppa in.

– Stina var en helt fantastisk reserv under OS. Hon kämpade på och kom alltid med ett leende och peppade gruppen, och det är det en bra reserv måste kunna göra.

Mona Brorsson växlar till Elvira Öberg i mixedstafetten i Pokljuka den 8 januari, där Sverige blev trea.
Mona Brorsson växlar till Elvira Öberg i mixedstafetten i Pokljuka den 8 januari, där Sverige blev trea. Foto: Darko Bandic

Om inte annat kan Mona Brorsson bli bäst av reserverna.

– Vi brukar faktiskt arrangera småtävlingarna för reserverna under mästerskap, där coacherna snackar ihop sig. Det hade vi under OS också. Det är lite roligt, för man tänker att man är så ensam i sin roll, men alla lag har ju reserver. Då är det lite kul att man kan gå ihop och köra tillsammans. Det är också ett bra ställe att visa hur man står sig.

Mona Brorsson riktar redan in sig på det som händer efter VM.

– Det är en del tävlingar kvar och jag är väldigt taggad på att vara i form i mars. Vi har några roliga världscuper kvar, till exempel i Östersund och avslutningen i Oslo, som också är lite speciell. Då kommer många värmlänningar. Med tanke på hur säsongen har varit så vill jag få till en riktigt bra avslutning.

VM-trupp och tider

Damer: Elvira Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Anna Magnusson, Piteå, Hanna Öberg, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga.

Herrar: Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Peppe Femling, Piteå, Emil Nykvist, Bore.

Tidsschema

8 februari: Mixedstafett 14.45.

10 februari: 7,5 km sprint damer 14.30.

11 februari: 10 km sprint herrar 14.30.

12 februari: 10km jaktstart damer 13.25, 12.5 km jaktstart herrar 15.30.

14 februari: 20 km distans herrar 14.30.

15 februari: 15 km distans damer 14.30.

16 februari: Singelmixedstafett 15.10.

18 februari: 4x7,5 km stafett herrar 11.45, 4x6 km stafett damer 15.00.

19 februari: 15 km masstart herrar 12.30, 12.5 km masstart damer 15.15.

Läs också

Artikeltaggar

Anna MagnussonIBU-cupenMona BrorssonPiteåSkidskytteSkidskytte-VMSportSprintStafettStina NilssonVärmlands länÖstersund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.