Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska elever från träutbildning deltar i internationell möbelmässa

Publicerad:
Vilken lycka att få ställa ut elevarbetena på den internationella möbelmässan, Stockholm Furniture Fair, tycker Martin Davidsson och David Ward som går träteknikerutbildningen i Hammarö.
Vilken lycka att få ställa ut elevarbetena på den internationella möbelmässan, Stockholm Furniture Fair, tycker Martin Davidsson och David Ward som går träteknikerutbildningen i Hammarö. Foto: Jonny Ohlsson

– Det pirrar i magen efter beskedet att vi får ställa ut våra elevarbeten på den internationella möbelmässan, Stockholm Furniture Fair, med start den 7 februari.

Martin Davidsson, Arvika och David Ward, Karlstad, bägge elever vid Träteknikutbildningen i Hammarö, är lyckliga över att få vara med på ett event som mest är till för proffsiga designers och kända möbelkonstruktörer.

– Det här hade vi inte väntat oss. Tänk om våra arbeten får stor uppmärksamhet och att detta leder fram till start av ett nytt värmländskt finsnickeri eller en mindre möbelindustri.

Det handlar om fyra elevarbeten som ställs ut på mässan. Martin deltar med ett skrivbord och David med en fåtölj, bägge arbetena i träslaget ask. Vidare två arbeten, en i hög grad speciell herrbetjänt och en fåtölj, bägge signerade Martin Andrésson.

Martin Andrésson har tillverkat en speciell herrbetjänt som finns med på mässan.
Martin Andrésson har tillverkat en speciell herrbetjänt som finns med på mässan. Foto: Jonny Ohlsson

Skall starta

Faktum är att Martin Davidsson redan är i färd med att starta ett finsnickeri.

– Jag hoppas på den möjligheten efter YH-utbildningen.

Det kan bli samma resa för David Ward, men han är också utbildad IT-tekniker.

– Det får väl bli en blandning av både trä och IT.

Davids morfar Ruben Ward ägde det kända möbelvaruhuset, Wards Möbler, Karlstad.

– Det finns också en möbelindustri i Tibro som släkten Ward har intressen i. Jag har en del att leva upp till, säger han med ett leende.

Det här blir spännande. Med lite tur på vägen kan elevernas arbete leda fram till starten av ett eller flera nya finsnickerier, säger Jörgen Esslinge, som sedan tio år tillbaka äger Träteknikerutbildningen i Hammarö.
Det här blir spännande. Med lite tur på vägen kan elevernas arbete leda fram till starten av ett eller flera nya finsnickerier, säger Jörgen Esslinge, som sedan tio år tillbaka äger Träteknikerutbildningen i Hammarö. Foto: Jonny Ohlsson

Sedan tio år tillbaka ägs träteknikerutbildningen i Hammarö av Jörgen Esslinge. Han är spänd på hur elevarbetena tas emot av proffsen och besökarna.

– Det här gör att utbildningen kommer i fokus och blir känd över hela landet. Samtidigt kan vi visa vilken kreativitet eleverna besitter.

Första gången

Det är första gången träteknikerutbildningen i Hammarö är med i ett så proffsigt sammanhang.

– Vid mässan kommer vi också att visa upp ett sågverk i miniatyr. Vi vill visa att det faktiskt finns en bransch som årligen säljer trävaror för miljardbelopp och anställer tusentals personer.

I dagsläget deltar ett 40-tal elever i YH-utbildningen och Yrkesvux.

– Intresset för trä och förädling av trä blir allt större. Skogens guld är på väg att få den status det skall ha.

När Rikssågverksskolan lades ned var det många som tvivlade på en fortsatt branschutbildning. Efter några mer eller mindre tafatta försök tog Jörgen Esslinge och ytterligare några personer saken i egna händer och drog i gång utbildningen, som handlar om allt från skog till färdig vara.

Ny möbelindustri?

Utbildningen riktar sig till skogsindustrin, sågverken, byggandet av moduler och husbyggande.

– Vi riktar oss också till finsnickerier. Det finns redan flera duktiga finsnickerier i Värmland, men det finns plats för fler. Kanske några av eleverna, som deltar med sina arbeten på mässan, kommer att starta ett snickeri. Tänk om vi kunde starta en mindre möbelindustri i länet, säger Jörgen Esslinge.

Bra pr

Nu håller Jörgen Esslinge och eleverna i utbildningen andan. Hur kommer elevarbetena vid träteknikerutbildningen i Hammarö att stå sig i den tuffa konkurrensen med proffsens arbeten? Den frågan får inom kort sitt svar.

– Oavsett vad som händer har vi gjort något riktigt bra. Vi har fått med elevarbeten från utbildningen och vi får pr för vår verksamhet, säger Jörgen Esslinge.

Artikeltaggar

EkonomiHammaröITKarlstadSågverkSkogSkola och utbildningStockholmUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.