SD-ledare utifrån

Ledare
PUBLICERAD:
Luftlandsatte Mikael Strandman (SD).
Foto: Helena Karlsson

Många var det som höjde på ögonbrynen när Sverigedemokraterna i Värmland lanserade Mikael Strandman som toppnamn i regionvalet. Han har nu också blivit regionråd. Detta eftersom den nu före detta riksdagsledamoten, utan någon Värmlandskoppling, närmast blev handplockad och luftlandsatt av partiet.

Nu vet vi att det gällde betydligt mer än regionrådsposten. Strandman föreslås nu efterträda den långvarige Runar Filper som distriktsordförande för SD. Filper har under sina mer än två decennier styrt SD i Värmland med järnhand och många är det som bytts ut eller hoppat av genom åren. Det är i det ljuset utnämningen av Strandman måste ses.

Att SD på alla nivåer är toppstyrt är kanske inte så konstigt, givet vilka knepiga företrädare som brukar dyka upp med jämna mellanrum. Men det kan knappast främja en sund partikultur hos resten. Bestickande är också att Filper under alla sina år inte lyckats hitta någon som varit aktiv i den värmländska politiken att ta över.

Uppgifter till NWT gör gällande att inte alla inom SD Värmland står bakom Strandman. Så mycket att distriktet fick gå ut i ett pressmeddelande där 10 kommunföreningar sade sig stödja förslaget. Och om historien visar något så är det att ledningen får sin vilja fram ändå, när partipiskan viner.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG