Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad får nytt gymnasium – utan att kommunen sagt sitt

Publicerad:
Drottning Blankas gymnasium ska öppna i Klara teoretiska gymnasiums lokaler på Kasernhöjden i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Det blir ingen ny musikprofilerad grundskola i Karlstad.

Friskolejätten Academedia meddelar att det inte längre finns några planer på att etablera Pops academy.

Däremot startar en ny gymnasieskola på Kasernhöjden i höst – utan att kommunen fått säga sitt.

NWT har tidigare rapporterat om att Academedia velat starta den musikinriktade 4–9-skolan Pops academy på Marieberg i Karlstad, men att Karlstads kommun velat styra etableringen till andra stadsdelar.

Detta av socioekonomiska skäl – för att inte få för likartade elevgrupper.

Nu har Academedia inte längre några planer på att ta Pops academy till Karlstad.

– Just nu är det inget som planeras såvitt jag vet, säger Jenny Wahlberg, kommunikationschef för Academedias grund- och gymnasieskolor.

Academedias kommunikationschef Jenny Wahlberg.
Academedias kommunikationschef Jenny Wahlberg.

Däremot startar koncernen en ny gymnasieskola i Karlstad i höst. Det handlar om Drottning Blankas gymnasium, som redan finns på ett 30-tal orter i Sverige.

Skolan kommer att erbjuda program som samhällsvetenskap och hantverk med inriktningarna frisör och stylist.

– Drottning Blanka har ganska många skolor runtom i Sverige och då vill man gärna ha en skola i Karlstad också. Man tror att programmen och inriktningarna skulle passa i Karlstad och att det kan finnas ett intresse för att gå dem.

Drottning Blanka kommer att ta över delar av Klara teoretiska gymnasiums lokaler på Kasernhöjden.

Klara – som tidigare hade uppemot 400 elever – har brandskattats efter att den tidigare rektorn Andreas Wargclou startade Karlstads globala gymnasium. Både elever och lärare har följt efter honom och Klara har nu endast 65 elever, i årskurserna ett och två.

– Det finns plats i de lokalerna, så det passar bra. De kommer vara vid sidan av varandra, men vara två separata skolor, säger Jenny Wahlberg om etableringen av Drottning Blanka.

Hur ser ni på framtiden för Klara teoretiska gymnasium?

– Jag har ingen annan information än att de fortsätter i liten skala och jobbar utifrån de fördelar de har i dag. Det finns fördelar med att vara en liten skola, som närmare relationer mellan lärare och elever.

Kan ni driva en skola med så få elever?

– Det är tufft för en så liten skola att dra runt hyran för de ursprungliga lokalerna, men nu är man två vid sidan av varandra som delar på lokalerna. Det beror också på hur stor Drottning Blanka blir, men tanken är att de två skolorna ska komplettera varandra.

Drottning Blanka startar på det numer nedlagda Plusgymnasiets tillstånd. Därför har Karlstads kommun inte fått möjlighet att yttra sig om etableringen.

– Jag har ingen synpunkt egentligen, vi har den skolstruktur vi har. Sen är det viktigt när det kommer etableringar att de fyller ett behov, säger gymnasieförvaltningens skoldirektör Johan Kullander.

Karlstads kommuns skoldirektör för gymnasiet, Johan Kullander.
Karlstads kommuns skoldirektör för gymnasiet, Johan Kullander.

Däremot inkom Drottning Blanka gymnasium på tisdagen med en ansökan till Skolinspektionen om att utöka den befintliga skolan.

Som NWT tidigare berättat vill två andra friskolor etablera sig i Karlstad: Mediegymnasiet och Lärlingsgymnasiet. Skolinspektionen har sagt nej till deras tillståndsansökningar, men skolorna har överklagat.

Karlstads kommun har tidigare uttryckt en negativ inställning till att skolorna ska få starta.

– Det finns redan kapacitet och nyetableringar kan innebära negativa ekonomiska och organisatoriska konsekvenser, har Johan Kullander tidigare sagt.

Läs även:

Friskolan får miljonbelopp för utsatta elever – utan att ge dem stödKarlstads kommun ger friskolor miljoner – utan insyn: ”Kan utnyttja ett system”Beslut: Pops academy bör inte etableras på MariebergRektorn efter massiva lärarvärvningen: Vi har erbjudit elever att följa med oss

Artikeltaggar

AcademediaDBGY Juvelen ABFriskolorGymnasieskolanJenny WahlbergJohan KullanderKarlstadKarlstads kommunKasernhöjdenLärareMariebergSkola och utbildningSkolinspektionenSkolor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.