Hoppa till huvudinnehållet

Häst halkade omkull i hagen – räddades med hjullastare

Publicerad:
Mikael Sander deltog i räddningsarbetet i Loka som styrkeledare för Bergslagens räddningstjänst i Hällefors.
Mikael Sander deltog i räddningsarbetet i Loka som styrkeledare för Bergslagens räddningstjänst i Hällefors. Foto: Lena Richardson

Hästen hade halkat omkull i hagen och kunde inte ta sig upp.

Med hjälp av en hjullastare kunde ägaren tillsammans med räddningstjänstens styrka från Hällefors få upp hästen på benen igen.

– Skönt att allt gick bra till slut, säger styrkeledaren Mikael Sander.

Under onsdagen larmades Bergslagens räddningstjänsts styrka i Hällefors till en gård i Loka.

Anledningen var att en stor häst hade halkat i sin hage och att den inte kunde ta sig upp själv.

– Ägaren hade kommit hem sent på eftermiddagen och hittade hästen liggandes i hagen – det var halt och hästen låg på sidan. Ägaren kunde inte få upp hästen själv och larmade räddningstjänsten, berättar styrkeledaren Mikael Sander.

Förutsättningarna för att kunna rädda hästen var dock goda.

– Ägaren hade en hjullastare, vilket var gynnsamt. Vi hade med oss breda band, som ser ut ungefär som spännband, som vi kunde få in under hästen. Därefter kunde vi lyfta upp den med hjälp av hjullastaren, säger han.

In i stallet

Räddningsinsatsen kunde genomföras steg för steg.

– När hästen var uppe på benen igen fick den stå en stund med stöd av selen. Ägaren masserade den så att den skulle få tillbaka cirkulation i kroppen och så fick den äta lite grand för att få tillbaka krafterna. När den knäpptes av från selen kunde ägaren leda in den i stallet igen, det kändes bra, säger Mikael Sander.

Han är tacksam för att det fanns en hjullastare att tillgå, liksom att underlaget var hårt. Det gjorde att räddningsinsatsen kunde genomföras på ett relativt smidigt sätt.

– Det är mycket svårare att rädda djur om de till exempel har sprungit in skogen och gått ner sig i ett kärr, säger Mikael Sander.

Viktigt att öva

Insatser som går ut på att rädda djur kan vara svåra uppdrag för räddningstjänsten, därför läggs den typen av övningar in för personalen då och då.

– Ja, vi övar på det ibland. Och det är bra för oss att kunna att få träna tillsammans med riktiga hästar. Det är djur som man ska ha respekt för – det kan vara nyttigt för oss att bara få besöka stall emellanåt för att få klappa på hästar, mata dem lite och få en uppfattning om hur de kan bete sig, säger han.

Nu hoppas Mikael Sander att hästen i Loka har det bra och att den inte ska behöva ramla omkull igen.

– Det är alltid skönt när det går bra när det är djur inblandat, säger han.

Artikeltaggar

Bergslagens räddningstjänstDjurDjur och naturHälleforsLokaOlyckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.