Hoppa till huvudinnehållet

C-toppen från Värmland vald till vice partiledare

Publicerad:
Daniel Bäckström tillsammans med Muharrem Demirok.
Daniel Bäckström tillsammans med Muharrem Demirok. Foto: Anders Wiklund/TT

Nu är det klart.

Daniel Bäckström från Säffle har valts till vice partiledare för Centerpartiet.

Under torsdagen höll Centerpartiet extra partistämma i Helsingborg med anledning av att Annie Lööf lämnar som partiledare.

Annie Lööf tackar för sig under stämman.
Annie Lööf tackar för sig under stämman. Foto: Johan Nilsson/TT

C-profilerna Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström var namnen som först valdes ut som potentiella ersättare efter att Annie Lööf flaggat om sin avgång.

Under hösten och vintern var de på turné för att övertyga C-rörelsen.

I januari kom valberedningen i partiet med sitt förslag om vem av de tre de ansåg var bäst.

Och det blev Muharrem Demirok, med Daniel Bäckström som vice partiordförande.

– Det känns mycket bra att vara med i ett förslag som valberedningen lägger fram och få möjligheten att nomineras till vice partiordförande, som består av arbetet hur vi ska forma Centerrörelsen framåt. Jag har stort förtroende för Muharrem, sa Daniel Bäckström till NWT då.

Muharrem Demirok.
Muharrem Demirok. Foto: Johan Nilsson/TT

Det var även den linjen som medlemmarna röstade för under stämman på torsdagen där det blev klart att Muharrem Demirok tar efter stafettpinnen från Annie Lööf med Daniel Bäckström vid sin sida som vice partiledare.

– Han har en förmåga att bilda relationer över partigränser, sa Jan Andersson, valberedningens ordförande, om Daniel Bäckström innan torsdagens omröstning.

Daniel Bäckström är nu gruppledare för Centerpartiet i riksdagen och har suttit i riksdagen på ordinarie plats sedan 2014. Han har också en historik som kommunpolitiker i Säffle där han varit kommunstyrelsens ordförande.

Lade ner sina röster

Centerstudenter och Centers ungdomsförbund lade ner sina röster i valet om Daniel Bäckström som vice ordförande.

De har tidigare riktat kritik mot beslutet att lyfta fram honom efter att han tvekat på en fråga om samkönade äktenskap under hösten och vinterns valturné. Ett uttalande han sedan förtydligade.

Det kan du läsa mer om här.

Centerns ungdomsförbund rasar mot C-profilen från Säffle

Läs också:

Analys: Så kan Bäckströms nederlag förvandlas till en segerCenterns ungdomsförbund rasar mot C-profilen från SäffleVärmlänningen Daniel Bäckström föreslås inte till partiledare för CInifrån tuffa partiledarturnén: Här kämpar Bäckström för att nå maktenHär grillas Bäckström – frågan om samkönade äktenskap kom upp direkt

Artikeltaggar

ÄktenskapAnnie LööfCenterpartietCenterstudenterDaniel BäckströmHelsingborgKommunstyrelsenMuharrem DemirokPolitikSäffleValberedningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.