Tystnad råder knappast, men tystare är det.
När VA-projektet bakom Tingvalla IP nu rullar på deltar en helt eldriven schaktbil i arbetet.
– För en logistiknörd är det här jättekul, säger Lars Reinholdsson, vd för LBC Frakt.
Den elektriska bilen, stor som en helt vanlig lastbil för liknande ändamål, skulle egentligen introduceras i det kommande CSK-bygget.
– Ja, det var tanken att den skulle gå där, men då det har dragit ut på tiden så lanserar vi den här i det kommunala VA-projektet, säger Tilda Flodell, projektchef på Skanska i Värmland.
– Vi tycker att det är jättehäftigt att elektrifieringen går framåt. Så vi vill verkligen ta det av det här, då Skanska jobbar mycket med hållbar utveckling.
Mer hållbart på vägarna
Bilen ägs av LBC Frakt och det är en nöjd vd som presenterar nyförvärvet i fordonsflottan.
– För en logistiknörd är det här jättekul, säger Lars Reinholdsson och drar storyn till varför man sätter de elektriska lastbilarna i arbete.
Det handlar till stor del om att man vill se en mer hållbar transportnäring och visa att det går att elektrifiera den samma.
– Vi har en aggressiv plan för hur vi ska elektrifiera vår flotta genom investeringar i fordon och laddstationer. Vi har en strategisk plan där vi ska ha 150 bilar 2030, men redan 2025 ska vi ha 50. I dagsläget har vi tre stycken men väntar ett tiotal det närmsta året.
Stödladdar
Lars Reinholdsson berättar att laddstationerna blir nio till antalet och byggs över hela länet tillsammans med Karlstads energi och OK Värmland.
Den bil som nu är i drift går med material mellan Sandbäcken och Bråtebäcken. Enkel väg är det 12 kilometer och det kan bli uppåt tio vändor per dag.
– Så vi stödladdar den ett par gånger om dagen på Örsholmen, men under våren har vi tre snabbladdstationer klara i Bråtebäcken, säger Lars Reinholdsson.
Jag gissar att det finns både miljövinster som ekonomiska vinster?
– I ingångsläget har den inga större ekonomiska fördelar. Den kostar lite mer i början, men på sikt kommer de elektriska bilarna att bli billigare än de fossila. Och de är billigare att drifta, så det finns en ekonomisk drivkraft i det här också.
”Mjukare i gången”
När det kommer till miljövinster så är den bättre såväl för den yttre miljön som för arbetsmiljön. Chauffören Johan Löwenhamn är en som redan märkt av det.
– Den blir en lugnare och mer harmonisk arbetsmiljö. Den är mjukare i gången. Jag har kört lastbil sedan 1986 så jag har provat några olika modeller.
Mår du bättre?
– Nu har jag bara kört den i två veckor, så det får framtiden utvisa. Men de jag pratat med som kört den säger att de inte blir så uppstressade.
Som nämnts så kommer dessa elektriska bilar även att rulla runt på och till och från det kommande CSK-bygget.
– Att minska koldioxidutsläppen är något man kan bidra med för att nå de hållbarhetsmål vi satt upp, säger Cecilia Alte, byggchef för nya CSK, om varför man är med i arbetet.