Vill Karlstadsbuss få oss att åka mera bil?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Gör om, gör rätt, innan alla tvingas välja bil i stället för kollektivtrafik, skriver insändarskribenten.
Foto: Tommy Pedersen
Den nya linjedragningen för Karlstadsbuss har kanske blivit bra för vissa, det kan jag inte överblicka. Men för mig och i princip alla som bor väster om Våxnäs bytespunkt är det en stor och radikal försämring.

Inte nog med att det nu tar dubbelt så lång tid, 20 minuter från ändhållplatsen Henstad till Stora torget med 5:ans buss. Dessutom är den nya sträckningen genom Våxnäs industriområde mycket sämre än gamla linjen utmed Våxnäsgatan.

Att ta bussen till Klaravik och enkelt promenera över till sjukhuset går inte längre. Inte heller att åka direkt till NWT/Fanfaren. Att ta sig till universitetet någorlunda smidigt är det slut med. Man kunde kanske bytt till 1:ans buss på Hagalundsvägen, men tidtabellerna är inte alls synkade.

Våxnäs bytespunkt är inte längre en bytespunkt värd namnet för oss. 5:an stannar inte längre där och även om man skulle gå från Våxnäs centrum till bytesplatsen finns inget att byta till om man nu vill neråt stan via älven.

Gör om, gör rätt, innan alla tvingas välja bil i stället för kollektivtrafik.

Besviken bussåkare

***

SVAR DIREKT: Vi vill att fler ska resa hållbart

Vi vill öka det hållbara resandet och erbjuda en trafik där så många som möjligt ska vilja och kunna åka buss med oss. Det gör vi bland annat genom att ständigt utveckla vårt linjenät. Då kan vi bättre möta upp de resebehov som finns med de resurser som vi har. Förändringarna som gjordes på bland annat linje 4 och 5 är exempel på detta. Där lade vi om linjerna för att bättre matcha behov, resandepotential och faktiskt resande. För en del innebär den nya linjedragningen av 5:an att en direktlänk till en viss hållplats har försvunnit, men för andra skapades nya möjligheter med en direktbuss till exempelvis Vårdcentralen Västerstrand, Våxnäs centrum och Innebandyarenan. Den totala restiden för linje 5 mellan Henstad och Stora Torget har ökat med i genomsnitt fem minuter.

Vill du få en snabbare resa till centrum finns möjligheten att gå, cykla eller ta 5:an till hållplatsen Mor Märtas väg och ta linje 1 därifrån. Vill du resa till Centralsjukhuset rekommenderar vi dig att byta till S-linjen på Stora Torget, den har tiominuterstrafik till sjukhuset stora delar av dagen. Vill du resa till Strand byter du till linje 4 eller 7 på Stora Torget.

Vi kommer att utvärdera de nya linjedragningarna och fortsätta arbetet med att skruva i vårt system och jag vill tacka för de synpunkter som vi får in. Genom dem vi kan fortsätta vårt förbättringsarbete och skapa ett bra och smart linjenät för Karlstadsborna.

Mathias Lindgren

tätortstrafikchef, Värmlandstrafik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG