Hoppa till huvudinnehållet

Sprintstjärnan avbryter säsongen – sönderslitna korsbandet opereras

Publicerad:
Anton Persson från Torsby avbryter säsongen och opererar det avslitna korsbandet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Värmländske sprintstjärnan Anton Persson missade VM.

Nu avslutar han säsongen med omedelbar verkan och lägger sig på operationsbordet för att åtgärda knäskadan.

– På torsdag nästa vecka, så det gick snabbt. Det är jag väldigt glad för, säger han.

Anton Persson gjorde OS-debut förra vintern och nådde kvartsfinal. Han sågs som en het kandidat till årets skid-VM. Men så slets korsbandet av i en rullskidsvurpa i somras.

27-åringen från Torsby, tidigare tävlande för Bore men nu Falun Borlänge, ville dock inte ge upp målet att åka VM i Planica, Slovenien den 21 februari–5 mars. Han valde att vänta med operation till efter vintern med tanke på den långa rehabiliteringen, som han får ta nu istället.

– Jag har nog tur om jag är tillbaka i full träning om ett halvår, säger Anton Persson.

Han har alltså, hur otroligt det än låter, tränat och tävlat med trasigt korsband hela säsongen. Det har blivit nio världscuplopp, inklusive debut i Tour de Ski, där han åkte de fem första loppen, med elfteplats som bäst i en av sprintarna.

Droppen var när han blev 41:a och åkt ut i sprintkvalet i lördagens världscuptävling i franska Les Rousses.

– Det funkade lite från och till. Jag testade allt jag kunde och var på behandlingar. Men det har successivt blivit sämre. Nu kände jag att det fick vara nog. Som det känts på slutet hade jag inget i VM att göra.

Han inledde starkt, med en fin försäsong på rullskidor och gjorde en imponerande snöstart i svenska premiären i Bruksvallarna.

– Känslan i Bruksvallarna var kanske den bästa någonsin. Synd att det inte funkade hela vägen. Vi körde ett intervallpass efter Bruksvallarna och då högg det till, jag vet inte vad som hände i benet. Det har inte släppt efter det helt enkelt.

Han debuterade i världscupen 2016 och personrekord är åttondeplats i Davos förra vintern.

Ska du satsa vidare?

– Det blir en lång tid att fundera, men det är klart jag vill satsa vidare. Jag vill inte avsluta såhär och känner att jag har mer att ge. Men man ska ha förutsättningar också. Det kostar pengar och man vet inte hur det blir med landslagsplatser. Det finns inga garantier. Det är tufft med elitidrott, säger Anton Persson.

Värmlands sprintstjärna får chansen direkt i världscupen: ”Siktar alltid högt”

Artikeltaggar

Anton PerssonBruksvallarnaLängdskidåkningPremiärerRehabiliteringSK BoreSlovenienSportSprintSVT SportTorsbyVärldscupen i längdskidorVinter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.