Hoppa till huvudinnehållet

Kristina Lundberg vald till nytt uppdrag: ”Känns som cirkeln är sluten”

Publicerad:
Kristina Lundberg har lämnat kommunpolitiken efter valförlusten. I Sunne är hon numera utvecklingsledare och jobbar med utredningar och rapporter. Samtidigt har hon just fått ett nytt ordförandeuppdrag på regional nivå. Foto: Dan Enwall

Sunnes tidigare kommunalråd Kristina Lundberg har fått ett nytt uppdrag.

Nu ska hon svinga ordförandeklubban i styrelsen för en av Värmlands största kulturinstitutioner.

– Det känns som att cirkeln är sluten, säger hon.

På tisdagen hölls ett konstituerande styrelsemöte med den nya styrelsen för Stiftelsen Värmlands museum.

Ny ordförande blir Kristina Lundberg, tidigare kommunstyrelseordförande i Sunne kommun.

– Jag tycker verkligen det ska bli jättekul. Jag hade nästan lite overklighetskänsla igår, säger hon när NWT når henne på onsdagen.

”Ambition vara aktiv”

Hon beskriver sig som besjälad av kultur. Kulturfrågor var också en viktig del av hennes arbete innan sejouren som kommunalråd, då hon var kultur- och näringslivschef i Sunne.

Efter valförlusten i höstas har hon nu en tjänst som utvecklingsledare på Sunne kommun och ordförandeuppdraget för Värmlands museum kommer hon att sköta parallellt med jobbet.

På Värmlands museum arrangeras utställningar, men museet har många olika uppdrag, påminner dess nya styrelseordförande.
På Värmlands museum arrangeras utställningar, men museet har många olika uppdrag, påminner dess nya styrelseordförande. Foto: Lena Richardson

– Jag har en ambition att vara en aktiv ordförande, eftersom jag tycker det är ett så viktigt uppdrag. Däremot är det väldigt viktigt att vi håller armlängds avstånd till kulturutövandet, säger hon om styrelsens och politikernas roll.

”Ska inte peta”

Vilka utställningar som visas och hur de ska se ut är alltså inte en fråga för styrelsen.

– Vi ska sätta inriktningsmål för verksamheten, ansvara för budget och ekonomi men absolut inte vara inne och peta i kulturutövandet, säger hon.

Hur ser du på Värmlands museums roll i kulturlänet Värmland?

– Värmlands museum har ett så mycket större uppdrag än man kanske ser som besökare. Museet har flera filialer: von Echstedtska, Långbans gruvby, Finnskogscentrum i Lekvattnet och även Lesjöfors museum. Att man finns på fler ställen geografiskt än i Karlstad tror jag är oerhört viktigt, säger hon.

Värmlands museum har flera utgårdar ute i länet, däribland 1700-talspärlan von Echstedska gården utanför Säffle.
Värmlands museum har flera utgårdar ute i länet, däribland 1700-talspärlan von Echstedska gården utanför Säffle. Foto: lisa olaison nwt

– Jag tror att kulturen har en läkande kraft och är viktig för det allmänna samhället och det gäller att den når ut.

Viktigt kulturarv

Hon lyfter också de stora samlingarna av arkeologiska föremål och miljöerna som vårdas till exempel i Långbans gruvby.

– Museet är en viktig aktör i att bevara en del av vår historia. Museet är så mycket mer än ”bara” vernissager och tillfälliga utställningar. Man har ansvar för att bevara vårt kulturarv.

Utmanande år väntar

Den största utmaningen för museet ser hon i ekonomin.

– Alla har en utmaning med ekonomin nu. Det kommer att vara utmanande år.

Kostnadsläget påverkar både driftskostnader och kostnader för investeringar som behöver göras.

– Det gäller också att fortsätta vara relevanta och fortsätta att komma ut och göra kulturen tillgänglig. Det finns en rad utmaningar, men också goda förutsättningar. Vi får hjälpas åt och försöka hitta smarta lösningar.

”Tycker mycket om mitt Sunne”

Kristina Lundberg fick kliva av som kommunalråd efter höstens val. Hon har slickat eventuella sår efter valförlusten – ”Jag var inte ledsen, jag var besviken” – och har bytt tillbaka från den politiska posten till en tjänstemannasits. Just idag jobbar hon med en rapport och säger att hon trivs och har roligt på jobbet.

– Jag tycker väldigt mycket om mitt Sunne och det är kul att vara en del av kommunens utveckling.

Känns det som att du kommer hem till kulturen igen?

– Det är spännande att du säger så, för någonstans känns det som att cirkeln är sluten, säger hon.

Och då tänker hon faktiskt inte bara på det tidigare kulturchefsjobbet och alla kulturupplevelser hon haft som vuxen. Hon hämtar också ett starkt minne från mycket längre tillbaka: uppväxten i Filipstad.

Gjorde egen utställning

– Igår på museet när jag såg en tavla av Thor Fagerkvist kom jag att tänka på min kompis Jennifer, som växte upp i Fagerkvists hus. Vi hittade brev i uthuset där och vi gjorde en utställning på biblioteket tillsammans. Vi var helt besjälade av det och då gick vi på mellanstadiet!

Koalitionen tappar majoritet i Sunne – fiasko för CLundberg (C) blir utvecklingsledare: ”Fyller ett stort behov i kommunen”
Fakta

Nya styrelsen

Värmlands Museum är en stiftelse som bildades 1980 av Värmlands läns landsting, Karlstads kommun och Värmlands Fornminnes- och Museiförening (nu Värmlands Museiförening). Sedan 2003 ansvarar Region Värmland för landstingets del. Stiftelsebildarna utser representanter till styrelsen. Mandattiden sammanfaller med den för kommunala val.

Styrelse 2023–2026:

Från Region Värmland: Kristina Lundberg, ordförande, Gösta Frödin och Samuel Carlén samt suppleanterna Lina Larhult, Linda Arvidsson och Hellen Andersson.

Från Karlstad kommun: Per Hallström, Lena Melesjö-Windahl och Ingegerd Hedén samt suppleanterna Per Ove Wramstedt, Björn Samuelsson och Lena Agnred.

Från Värmlands museiförening: Inga-Lill Fjällsby, Svetlana Vall och Lars Olsson samt suppleanterna Peter Franke, Lars Lingsell och Ingrid Sörlin.

Från Värmlands museum: Åsa Hallén, länsmuseichef, sekreterare.

Källa: Värmlands museums hemsida

Artikeltaggar

FilipstadKarlstads kommunKonstKristina LundbergKulturLångbanMuseumNöje/KulturNyheterPolitikRegion VärmlandSamhälleStyrelserSunneSunne kommunUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.