Hoppa till huvudinnehållet

JVM-lag gör comeback i hett SM-derby i Karlstad: ”Ska vara som bäst om fem år”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Rickard Högström, Johan Håkansson, Patric Klaremo och Thomas Wallentinson är fyra av de sex spelarna i Team Come Backs som möter lag Edin på torsdagen i SM i Karlstad. Övriga två är Mattias Ronnergård och Tomas Arnäs.
Rickard Högström, Johan Håkansson, Patric Klaremo och Thomas Wallentinson är fyra av de sex spelarna i Team Come Backs som möter lag Edin på torsdagen i SM i Karlstad. Övriga två är Mattias Ronnergård och Tomas Arnäs. Foto: Privat

SM-veckans curling avgörs i Karlstad och det blir hett derby direkt.

Lag Edin möter ett tidigare elitlag som gör comeback.

– Det blir jätteroligt, säger Patric Klaremo.

Curling-SM spelas torsdag–söndag och omfattar såväl damer (fyra lag) som herrar (16) och rullstolsklass (sex).

Herrturneringen startar klockan 14 på torsdagen och de två hemmalagen möts omgående. Olympiska mästarna och sexfaldiga världsmästarna i lag Edin mot Team Come Backs, där de flesta knappt spelat alls på runt 20 år. Det kan väl bara sluta på ett sätt?

– Vi är ju lägst rankade och har inga förväntningar. Det är bara roligt att vara med och tävla igen, säger Patric Klaremo, som kanske är mer känd i curlingsammanhang under sitt tidigare efternamn, Håkansson.

45-åringen är skipper i laget som också består av Johan Håkansson, Rickard Högström, Thomas Wallentinson, Tomas Arnäs, Mattias Ronnergård och coachen Magnus Ekdal.

– Vi går runt på sex.

Klaremo, Wallentinson och Högström ingick i laget som vann JSM och blev fyra i JVM 1999. Även seniorkarriären var lovande.

– Sista åren spelade vi med Sören Gran och då gick det ganska bra, vi var uppe och nosade i toppen och brottades med Peja & Co. Sedan lade Sören av och satsade på sin coachkarriär, berättar Patric Klaremo, som 2005 tog sig till VM med ett Härnösandslag, efter att ha besegrat Peja i elitserien, och slutade nia.

OS-mästarna i lag Edin spelar SM på hemmaplan. Oskar Eriksson är dock skipper och Niklas Edin reserv. Daniel Magnusson går in som ordinarie.
OS-mästarna i lag Edin spelar SM på hemmaplan. Oskar Eriksson är dock skipper och Niklas Edin reserv. Daniel Magnusson går in som ordinarie. Foto: Christine Olsson/TT

Klaremo har haft mest kontakt med curlingen sedan elitaktiva tiden, bland annat som coach, och leder kompisgänget som gör comeback. Träningen drog igång i oktober.

– Tanken var att vi bara skulle spela måndagsserien, men vi fick lite blodad tand.

Först DM-seger (bara två lag deltog) och nu SM.

Ni kanske kan vinna någon match?

– Ja, står stjärnorna rätt kan vi i alla fall göra några bra matcher. Medaljnivå är ett par år bort. Våran tanke med den här comebacken var egentligen att vi ska vara som bäst om fem år, för när vi fyller 50 ska vi spela på seniortouren.

Att få inleda mästerskapet mot lag Edin är också speciellt.

– Ja, det är jätteroligt att de är med på SM och får visa upp sig på hemmaplan.

Förhoppningsvis blir det också lite åskådare.

– Vi vet att det kommer ett gäng från måndagsserien. Men de flesta är nog där för att titta på Edin, säger Patric Klaremo.

Skippern Niklas Edin står som reserv och reserven Daniel Magnusson går in som ordinarie tillsammans med Oskar Eriksson (skipper), Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren.

I damturneringen, som börjar på fredag, finns ett Karlstadslag (Tova Sundberg, Alva Sundberg, Emma Sjödin, Nilla Hallström), som möter bland andra Sundbybergs lag Anna Hasselborg, OS-mästare 2018. Ett annat Sundbybergslag har lokalanknytning i form av Thea Orefjord som är uppväxt i Karlstad.

Rullstols-SM startar på torsdagen, innehåller två hemmalag, Rullarnas lag 1 och 2, och flera spelare från Paralympics. Sabina Johansson från Karlstad vann första mixeddubbel-VM i våras.

Lagen i SM

Damer: Sundbyberg Hasselborg, Sundbyberg Team Foxglide, Sundbyberg Wranå, Karlstad Sundberg.

Herrar: Göteborg Perem, Umeå Nygren, Granit Burning Goats, Norrköping Rosander, Östersunds Markusson, Karlstad Eriksson, Karlstad Team Come Backs, Mjölby Team Väderstad, Sollefteå Nyman, Falu CHOONG, Sundbyberg Julius, Silverstenen, Amatörföreningen Westerberg, Danderyd House of Curling, Sundbyberg Westerberg, Göteborg Kroppkakans Vänner.

Rullstol: Karlstad Rullarnas lag 1, Jönköping Energi 1), Härnösand lag Ulander, Jönköping Energi 2, Karlstad Rullarnas 2, Amatörföreningen Hjultomtarna.

Artikeltaggar

CurlingDaniel MagnussonKarlstadKarlstads curlingklubbLag EdinNiklas EdinOlympiska spelenOskar ErikssonParalympicsSM-veckanSundbybergSören Gran

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.