Hoppa till huvudinnehållet

Beordrade barnen att ljuga – ungdomsledare i Karlstad stängs av: ”Slippa betala”

Publicerad:
Förbundets disciplinnämnd har beslutat att stänga av tränaren i Karlstadsklubben i sex månader.
Förbundets disciplinnämnd har beslutat att stänga av tränaren i Karlstadsklubben i sex månader. Foto: Anders Wiklund/TT

Ungdomstränaren uppmanade sina spelare att ljuga – efter att han rapporterat in resultat för en match som aldrig hade spelats.

Nu har han stängts av från all träning och tävling i sex månader.

Hans klubb – en stor förening i Karlstad – får betala böter.

– Man blir lite fundersam, vad är det som pågår? säger ordföranden i disciplinnämnden i det aktuella idrottsförbundet.

Det var i samband med att två av föreningens lag skulle mötas i seriespel som tränaren skickade ett meddelande till sina spelare i en gruppchatt på Snapchat.

”Vi hann inte med att spela den. För att slippa betala en massa pengar till förbundet kommer vi skicka in ett resultat och säga att den spelades på träningstid”, skriver tränaren i chatten.

Han är tydlig med att informationen ska stanna inom laget.

”Om någon från annat lag eller förening frågar är det precis vad ni gjorde idag. Ni ska alltså inte gå runt och snacka om att matchen inte spelades”.

NWT har tagit del av en skärmdump från tränarens gruppchatt med spelarna.
NWT har tagit del av en skärmdump från tränarens gruppchatt med spelarna. Foto: Skärmdump

Tränaren är verksam i en stor idrottsförening i Karlstad. På tisdagskvällen beslutade det aktuella idrottsförbundets disciplinnämnd att stänga av honom från all tränings- och tävlingsverksamhet. Avstängningen gäller i sex månader.

Dessutom får klubben betala 10 000 kronor i böter.

Allvarligt

Ordföranden i disciplinnämnden kallar det som hänt ”ett övertramp”. Enligt nämnden har den utsatta matchen inte spelats – men klubben har ändå rapporterat till förbundet att den genomförts.

– Man har kommit överens om ett resultat och fyllt i ett protokoll som man skickat till förbundet. Det ser vi väldigt allvarligt på, speciellt i det här sammanhanget när det handlar om ungdomar.

Det var en enig nämnd som fattade beslutet.

Enligt ordföranden har tränaren brutit mot två punkter i Riksidrottsförbundet stadgar. Det handlar om att han lämnat osanna uppgifter eller på annat sätt vilselett eller försökt vilseleda, och att han brutit mot tävlingsreglerna.

”Uppmanar andra att stötta felsteget”

Nämndens ordförande ser även allvarligt på chattmeddelandet, som han säger är en orsak till det relativt stränga straffet.

– Så här får det inte vara. Det är en sak om det går fel, men att man även uppmanar andra att stötta felsteget ser vi väldigt allvarligt på.

Karlstadsföreningen har nåtts av informationen och styrelsen kommer att hålla ett extrainsatt krismöte på onsdagskvällen.

– Vi kommer att överklaga beslutet. Vi tycker att det är felaktigt. Jag vill inte gärna gå in på några detaljer just nu, säger klubbens ordförande.

Disciplinnämnden har gett tränaren möjlighet att yttra sig.

– Han står fast vid att matchen har spelats. Det ser vi också allvarligt på. Då blir man lite fundersam, vad är det som pågår? Han har fått se hela materialet, men höll då fast vid att matchen har spelats. Det är klart att så får man inte bete sig, säger nämndens ordförande.

Fortsätter att träna ungdomar – trots avstängningenKarlstadsklubben försvarar avstängda tränaren: ”Ambitiös och duktig”

Artikeltaggar

BöterBrott, lag och rättKarlstadNämnderÖverklagandenRiksidrottsförbundetSnapchatSportTräning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.