Hoppa till huvudinnehållet

Takidas framgångssaga började i Värmland: "Ett fantastiskt mottagande"

Publicerad:
De fem medlemmarna i Takida ser Värmland som ett andra hem, det var här gruppen först fick fans utanför Ånge där bandet bildades.
De fem medlemmarna i Takida ser Värmland som ett andra hem, det var här gruppen först fick fans utanför Ånge där bandet bildades. Foto: Johan Asp

De senaste dagarna har medlemmarna i Takida hängt hemma hos bandets sångare och repat inför den stundande turnén.

På lördag kommer gruppen tillbaka till Värmland där allt tog fart för 20 år sedan.

De fem medlemmarna i Takida bor alla inom en radie på sju, åtta mil i trakten kring Sundsvall. De senaste dagarna har de samlats hemma hos sångaren Robert Pettersson för att slipa bort ringrosten. Med start i Saab Arena i Linköping ska Takida göra sex konserter i landet, besöket på Nöjesfabriken i Karlstad är det enda som inte sker i en hockeyarena.

– Fasiken vad det ska bli kul att ge sig ut på turné, börjar gitarristen Mattias Larsson när NWT når honom under repetitionerna.

– Vi började som ett liveband, det är den vägen vi har gått.

Han berättar hur Takida spelade "överallt" under flera år, för varje konsert blev fansen allt fler.

– Det blev jävligt många gigs innan vi ens spelade in vår första platta. Vi sålde bra med biljetter redan innan vi hade släppt någon musik. Sedan fick vi en extra skjuts när radio började spela våra låtar.

Takida bildades 1999 och kommer från Ånge i Medelpad. Det första studioalbumet släpptes 2006 och sedan dess har bandet haft framgångar med låtar som "You Learn", "Curly Sue" och "Better". Det senaste albumet "Falling from Fame" släpptes 2021.

– Studion och scenen är två helt olika grejer, fortsätter Mattias Larsson apropå sitt arbete med bandet.

– Båda sakerna har sin charm fast på helt olika sätt. I studion växer det fram saker, vilket är spännande att uppleva. Men under en konsert får jag en sådan adrenalinkick, det är en rejäl resa! Att få känna publikens energi, det är skithäftigt. Jag skulle inte klara mig utan live-biten av det här jobbet.

– Det är en jävla ego-boost som ger bekräftelse. En kick verkligen!

Takida är ett utpräglat liveband, menar gitarristen Mattias Larsson, andra från höger.
Takida är ett utpräglat liveband, menar gitarristen Mattias Larsson, andra från höger. Foto: Johan Asp

Håller på Färjestad

Mattias Larsson beskriver stämningen i bandet just nu som väldigt bra.

– Vi har repat intensivt i tre dagar och vi mår alla jävligt bra. Vi har haft fantastiska dagar. Inte bara sett till repetitionerna, utan också till hänget. Vi har slaggat över hos Robban allihopa. Trots att vi bor rätt nära platsen där vi repar.

I närheten av Fränsta, där Robert Pettersson bor, finns ett Folkets hus där de repar på dagarna.

– Lite som att vara på repmånad, skrattar Mattias Larsson.

– Det är mysigt, vi kan jobba helt ifred. På kvällarna kollar vi gärna på sport, framförallt jag och Robban.

Robert Petterssons favoritlag i hockey är Färjestad, medan Mattias Larsson håller på Modo.

– Robban håller på Färjestad sedan tusen år tillbaka. Så för honom blir Karlstadskonserten ett gig i hembygden. Modo lirar inte samma serie för tillfället, så vi brukar turas om att glädjas åt den andres framgångar. Kärleksfull rivalitet kan vi säga.

På kvällarna äter och dricker medlemmarna gott.

– Och sitter och snackar skit, det är vi ganska duktiga på. Många goda skratt blir det.

De har en speciell relation till varandra efter alla milen i turnébussen och på landets scener.

– Det är hela tiden små prövningar som kräver att vi alla är lyhörda och har en jävla respekt för varandra. Vi måste våga säga vad vi tycker och bete oss så att alla vågar säga vad de tycker. Vi är ett gäng som spenderar otaliga timmar tillsammans och måste fatta stora beslut, så det är viktigt att det funkar.

Knogjärn släpper nytt album: "Kan bedöva smärta genom att lyssna på musik"
Takida uppträder under ”Allsång på Skansen” 2021.
Takida uppträder under ”Allsång på Skansen” 2021. Foto: Ali Lorestani/TT

"Välkomna från dag ett”

Minnena från alla turnéer genom är åren är många, speciellt från de första åren som formade gruppen.

– Under de tidiga åren giggade vi oerhört mycket i Värmland. Det var där som Sverige började för oss kan man säga. Alltså om vi bortser från trakten runt Ånge.

Det var i Värmland det först tog fart.

– Vi spelade överallt – i Torsby och Filipstad – på små, små ställen. Vi fick ett fantastiskt mottagande, vi var välkomna från dag ett. Det blev ett fäste för oss och det hoppas jag att det är fortfarande.

Han nämner en konsert på Nöjesfabriken för en massa år sedan som var lite extra speciell.

– Det var en erotikmässa på Nöjesfabriken samtidigt. Väldigt trevligt! Vi tyckte det passade skitbra. Vi ser fram emot att få träffa värmlänningar igen.

"Hammer Bell Tour" med Takida i sällskap av Hardcore Superstar och Browsing Collection kommer till Nöjesfabriken i Karlstad den 4 februari.

Artikeltaggar

Ånge kommunArtisterFärjestad BK HerrIshockeyKändisarKarlstadKonserterMattias LarssonModoMusikNöje/KulturNöjesfabrikenPopRobert PetterssonRockSångSundsvallTakidaTurnéVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.