Hoppa till huvudinnehållet

Säffle kommun ska böta en miljon kronor – fick vänta för länge på bostad

Publicerad:
Säffle kommun har ålagts att betala en särskild avgift.
Säffle kommun har ålagts att betala en särskild avgift. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Säffle kommun ska betala en avgift på en miljon kronor till staten. Anledningen är att en person fått vänta oskäligt länge på att få plats på ett särskilt boende. Det är Förvaltningsrätten i Karlstad som beslutat om avgiften.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har ansökt om att Säffle kommun ska åläggas att betala en särskild avgift på en miljon kronor. Anledningen är att det tog för lång tid för kommunen att verkställa ett beslut om bostad med särskild service. Personen som fått insatsen beviljad fick vänta i ungefär ett och ett halvt år innan beslutet verkställdes.

Kommunen beviljade den enskilda insatsen bostad med särskild service i augusti 2020 och beslutet verkställdes i februari 2022.

Ingen ledig bostad

Dröjsmålet beror på att kommunen inte har haft någon ledig bostad att erbjuda. IVO anser det inte styrkt att kommunen arbetat aktivt och regelbundet med ärendet i den utsträckning som har krävts. Av de handlingar som kommit in framkommer det att kommunen bara kunnat erbjuda den enskilda ett förslag på bostad under dröjsmålet och det kom först drygt 13 månader efter att ansökan bifölls. Anledningen till att personen tackade nej till det alternativet var att det rörde sig om en servicebostad och personen hade behov av en gruppbostad med närhet till personal.

Beslut om avgift

Förvaltningsrätten i Karlstad har nu gett IVO rätt och meddelar i en dom att Säffle kommun ska betala en särskild avgift på en miljon kronor. Det står i domen att det gått över 17 månader att verkställa beslutet och att dröjsmålet inte anses som ringa.

Säffle kommun har bland annat framfört att personen vid ansökningstillfället var bosatt i en annan kommun och att man därför handlade ansökan som ett förhandsbesked. Under dröjsmålet kom det in fler ansökningar om boende från personer i andra kommuner vilket ledde till att det bildades en kö. Säffle kommun har uppgett att man därmed inte kunnat ta med i planeringen att dessa personer skulle söka boende. Kommunen har uppgett att man i framtidsplaneringen för behov av gruppbostäder klarlagt ett ökat behov först våren/sommaren 2022.

Beslutet om särskild avgift kan överklagas.

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenIvoNyheterOmsorgSäffle kommunVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.