Emil Nilsén: Elförbrukning är en privatsak

Signerat
PUBLICERAD:
Självklart ska man inte skambeläggas för den el som går åt att värma hemmet och hålla ungarna mätta, skriver Emil Nilsén.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vem i Karlstad som fick mest och landets tio mest kompenserade privatpersoner är inte den typen av granskning som offentlighetsprincipen är till för, skriver Emil Nilsén.

Om posten i brevlådan börjar innehålla sprättade fönsterkuvert med taffligt hopvikta räkningar skulle mottagaren av dessa knappast rycka på axlarna. Nu höjs dock röster från oppositionen att en digital variant av fönsterkuvert där hela försändelsen är läsbar är av allmänintresse. Detta är fel.

Offentlighetsprincipen vilar på fundamentet att den som tar beslut skall kunna granskas och hållas ansvarig. Att sekretessbelägga de elstödsutbetalningar som Försäkringskassan fått i uppdrag att genomföra skulle på intet sätt göra intrång på denna princip.

Vem i Karlstad som fick mest och landets tio mest kompenserade privatpersoner är inte den typen av granskning som offentlighetsprincipen är till för. Rimligheten i att privatpersoner skall riskera att hamna vid skampålen för att man betalat sina räkningar är svårfunnen och lyser med sin frånvaro i argumentationen från den opposition som argumenterar emot sekretess för dessa uppgifter.

Finns det några andra av de utbetalningar Försäkringskassan administrerar som oppositionen vill göra publika? Det finns ett hundratal att välja mellan. Eller är det bara de återbetalning av de flaskhalsavgifter som på grund av skatter på skatten och inflationen blivit fullkomlig orimliga som omfattas? Att utkräva ansvar från någon för något denne inte kan påverka, eller ens välja att avstå, är inte vad offentlighetsprincipen finns till för.

Utspelet handlar om politisk spelteori och en opposition som fortfarande inte riktigt vant sig vid att inte regera. Men som i det här hittar ett ypperligt tillfälle att slippa debatten om varför priserna på el ser ut som de gör. Nu finns chansen att skulptera fram nya trötta talepunkter om hur den nya regeringen kämpar för att rika ska bli rikare och fattiga ska hållas fattiga.

Självklart ska man inte skambeläggas för den el som går åt att värma hemmet och hålla ungarna mätta. I synnerhet inte då många av de hus som har de högsta energikostnaderna byggdes i ett Sverige med tolv kärnkraftverk och en riksdag som ännu inte drabbats av miljöpartism och därför vågade utlova billig och leveranssäker el för all framtid.

Därför är granskningen av individuell elkonsumtion är inte av allmänintresse. Däremot är möjligheten att granska elstödet, dess utformning, genomförande och orsak viktig. Men det är inget som kräver att varje hushålls användning nagelfars i offentligheten. Tillåter man Försäkringskassan att rapportera elstödet på kommunnivå, kanske ända ner till postnummer, säkerställs den möjligheten utan att göra avkall på den personliga integriteten eller öppna upp för illvilligt nyttjande av enskildas privatliv.

Den förra regeringen lyckades genomdriva ett elprisstöd där inte känsliga uppgifter blev offentliga. Bra så. Tillfällen när staten gör rätt bör inte användas som slagträn i debatten.

Ett slagträ som dessutom riktas mot enskilda medborgare istället för de som orsakat problemen. Mycket på grund av de sju års olycka oppositionen skulle dra på sig om de svingade slagträet åt rätt håll.

Emil Nilsén

Elev på SNB:s skribentskola

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG