Hoppa till huvudinnehållet

Barnläkare larmar om barns skärmtid – så tycker föräldrarna

Publicerad:
Små barns skärmtid bör kraftigt begränsas, anser Barnläkarföreningen.
Små barns skärmtid bör kraftigt begränsas, anser Barnläkarföreningen. Foto: JESSICA GOW / TT

Svenska barnläkarföreningen kräver begränsad skärmtid för små barn och att även Sverige antar WHO:s riktlinjer – vilket inte sker i dag.

”Det blir krig och kaos hemma så paddan är enda lösningen” säger en förälder NWT pratar med.

2019 tog WHO, Världshälsoorganisationen, för första gången fram riktlinjer för hur stor del av dygnet barn under fem år bör ägna åt bland annat skärmtid.

De säger ingen skärm alls innan två års ålder och sedan högst en timmes skärmtid per dag till fem års ålder. Med skärmtid menas stillasittande tid framför tv, surfplatta eller telefon.

Flera länder har antagit de här riktlinjerna, däribland Norge och USA, men inte Sverige.

Nu tycker Svenska barnläkarföreningen att även Sverige måste införa hårdare rekommendationer för de minsta barnens skärmtid. De ser annars en risk för att barnens tidiga hjärnutveckling tar skada.

Men föräldrar tycker inte alltid att uppgiften är så lätt att lösa.

”Jag gillar Sonicspel”, säger Leandro, 5 år, här med pappa Javier Milano.
”Jag gillar Sonicspel”, säger Leandro, 5 år, här med pappa Javier Milano. Foto: Helena Karlsson

– För Leandro, som är fem år, blir det ungefär en timmes tv efter förskolan och paddan när vi åker bil långt eller han är sjuk. Sofia, som är ett år, tittar nästan ingenting alls. Ibland vid maten för att distrahera henne, säger Javier Milano från Uppsala.

Mormor Kim Olsen tycker barnbarnen har för mycket skärmtid, här med barnbarnet William.
Mormor Kim Olsen tycker barnbarnen har för mycket skärmtid, här med barnbarnet William. Foto: Helena Karlsson

Mormor Kim Olsen gungar barnbarnet William, 5 år.

– Jag tycker barnbarnen har alldeles för mycket skärmtid. Jag tror de blir överstimulerade av alla intrycken och det hämmar fantasin. De behöver ha lite tråkigt ibland då blir de mer kreativa. Men det kan vara en generationsfråga hur man tycker om det, säger hon.

Soli Andesh, med sönerna Sani och Sultan, tycker att paddan är nödvändig ibland.
Soli Andesh, med sönerna Sani och Sultan, tycker att paddan är nödvändig ibland. Foto: Helena Karlsson

Soli Andesh, Karlstad, tar också en tur i lekparken med sönerna Sani, 4 år, och Sultan, 2 år.

– De har padda och vill gärna kolla våra telefoner, det blir mycket Youtube. När det är krig och kaos hemma mellan dem är paddan den enda lösningen. Den lille gör allt som den stora gör så han fick kolla långt innan två år. Men de är så aktiva i övrigt så jag är inte orolig, säger han.

BVC tar upp frågan

Barnläkaren Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Region Värmland, tycker att skärmtid är en viktig fråga.

– Det finns forskning kring en problematik med för mycket skärmtid och att skärmar används onyanserat långt ner i åldrarna, till exempel som ”barnvakt” när föräldrarna gör något annat, säger han och fortsätter:

– På barnavårdscentralerna, som når alla barn, jobbar man mycket förebyggande och tar upp de här frågorna. Som att begränsa skärmanvändandet och att små barn inte ska sitta själv vid en skärm utan ha med en förälder som kan förklara om de ser saker de inte förstår. Det finns en aspekt i att det är beroendeframkallande och då kan det vara bra att även som vuxen se över sin egen skärmtid eftersom barnen lär sig av det.

Tvååringen blev spelberoende – och jag blev föräldern jag absolut inte ville bliFemåringarna har full koll på vuxnas mobilvanor: Jobbprat, spel och ”essimess”

Artikeltaggar

BarnFamiljRegion VärmlandStaffan SkogarWHOYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.