Hoppa till huvudinnehållet

Dilba debuterar som skådespelare i SVT-serie: "Rollen klär mig"

Publicerad:
Dilba släppte ny musik 2019, nu är hon aktuell med sin första roll i en tv-serie. Foto: Privat

Artisten Dilba slog igenom stort på 90-talet och medverkade i Melodifestivalen 2011. Nu är hon aktuell som skådespelare i SVT:s serie "Älskade Samir".

Med hits som "I'm Sorry" (1996) och "I Remember You" (2018) och genom medverkan i "Let's Dance" och Melodifestivalen har Dilba blivit en folkkär artist. Nu inleder hon en karriär som skådespelare. I "Älskade Samir" gör hon för första gången en roll i en tv-serie.

– Jag fick en förfrågan om att testspela för en roll i "Älskade Samir" och jag kände spontant att det kunde vara väldigt kul, säger Dilba Demirbag.

Under uppväxten i Karlstad intresserade hon sig för teater och i de sena tonåren medverkade hon i en föreställning som rönte uppmärksamhet.

– Det var med NBV-Teatern som höll till på Gjuteriet på Herrhagen i Karlstad. Jag var med i flera år och vi fick ett stipendium för en pjäs vi satte upp. De andra var äldre än mig, så det var ett fantastiskt sammanhang för mig att lära mig i.

Pjäsen hette "Våldtagen" och var skriven av amerikanen William Mastrosimone.

– Vi fick spela pjäsen i Norge bland annat, den gick väldigt bra. Jag tyckte det var oerhört fränt, det var stor dramatik! Efter den uppsättningen kom ju musiken i vägen och stal allt mitt fokus.

Hon ler och inser att hon inte ha funderat på skådespeleri sedan åren på Gjuteriet.

– Nej, det var först nu när frågan om "Älskade Samir" dök upp som jag återanknöt till skådespeleriet. Det var jätteroligt att provspela, kanske för att rollen är enkel för mig. Den klär mig eftersom jag spelar någons kurdiska mamma, vilket jag ju faktiskt är. Jag behövde egentligen bara spela mig själv. Det gick hem, jag fick rollen.

En av Karlstads viktigaste scener fyller 30: ”Jag älskar Scalateatern”
Dilba spelade teater på Gjuteriet i Karlstad i tonåren.
Dilba spelade teater på Gjuteriet i Karlstad i tonåren. Foto: Privat

Blodad tand

"Älskade Samir" regisseras av Abbe Hassan som nyligen öppnade Göteborgs filmfestival med sin debutlångfilm "Exodus". Serien görs av produktionsbolaget Art & Bob som legat bakom flera av Ulf Malmros produktioner, bland annat "Ack Värmland".

– Jag spelar Samirs mamma och det handlar om att växa upp. Från tonåren in i det stora vuxenlivet, fortsätter Dilba.

FAKTA: Dilba Demirbağ

Dilba Demirbağ är född 1971 och kom till Sverige och Karlstad som fyraåring.

Familj: Fästman och dottern Astrid samt två bonusbarn.

Bor i Stockholm.

Hon pratar entusiastiskt om den nya utmaningen och ytterligare roller kan det bli.

– När man jobbar med skitduktiga människor som i fallet med "Älskade Samir" så får man blodad tand. Jag har fått en förfrågan om en roll i en annan tv-serie och jag har provspelat men inte fått svar ännu. Så vi får se. Jag hoppas på fler roller, det vore skitkul.

Planerad premiär i SVT för "Älskade Samir" är i maj/juni, runt vecka 21.

Någon ny musik på gång?

– De senaste veckorna har jag haft svårt att sova för att jag hör nya ljudbilder hela tiden. Det brukar vara ett tecken på att saker är på gång. Men tiden räcker inte riktigt till. Till vardags arbetar jag som konsult, just nu är jag teknisk rekryteringsspecialist på Volvo. Publiken undrar vad jag håller på med, vart har Dilba tagit vägen!? Men jag ska försöka få tid till musiken snart.

Karlstadsskådis i stjärnspäckad amerikansk tv-serie: "Lekte med folks liv"

Artikeltaggar

Abbe HassanAck VärmlandArtisterCafé GjuterietExodusFritid och livsstilGöteborgs filmfestivalHerrhagenKändisarKarlstadMusikNBVNöje/KulturNorgeSkådespelareStockholmSVTTeaterTVTV-serierUlf MalmrosVolvo CEWilliam Mastrosimone

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.