Hoppa till huvudinnehållet

Lokalpolisens trafikkontroll avbröt hemlig narkotikainsats

Publicerad:
De misstänkta männen på väg in i lägenheten på Kronoparken. Foto: Polisen

De hade spanat på den misstänkta narkotikaligan i flera veckor.

Men en oväntad trafikpoliskontroll avbröt den hemliga insatsen - och den okände drogköparen kom undan.

– Det är jätteangeläget att få reda på vem som är köpare till vad vi misstänker är mycket narkotika, säger åklagare Karolina Lindekrantz.

Aktionsgrupp 1 från polisens regionala enhet stod positionerade utanför lägenheten på Kronoparken i Karlstad.

Efter flera veckors spaning mot en 26-årig man som misstänks vara ledare för en narkotikaliga med bas i Kristinehamn var det skarpt läge.

I ett avlyssnat telefonsamtal hade det framkommit uppgifter som tydde på att en större narkotikaaffär skulle ske i trakten runt Filipstad senare samma dag.

”Hamnade några bilar bak”

Spanare bevakade 26-åringen när han och två andra män anlände till adressen på Kronoparken strax efter klockan 13, för att en halvtimme senare notera hur männen kom ut från bostaden med en stor väska, satte sig i en bil och började köra mot riksväg 63.

Narkotikan som låg i väskan var märkt med en symbol för tv-serien ”Squidgame”.
Narkotikan som låg i väskan var märkt med en symbol för tv-serien ”Squidgame”. Foto: Polisen

”Jag följde efter och hamnade några bilar bakom dem. Det blev ett kortare stopp direkt på vägen på grund av ett vägarbete. Därefter fortsatte färden norrut utan några stopp. Hastigheten var något över tillåten hastighet och visuell kontakt hölls med bilen under hela vägen.” skriver en spanare i en rapport.

Samtidigt hade tre värmländska poliser - som inte visste något om den pågående narkotikainsatsen - satt upp en trafikkontroll i höjd med kyrkan i Brattfors.

Väskan med drygt två kilo cannabis låg slängd in i skogen en bit från männens bil.
Väskan med drygt två kilo cannabis låg slängd in i skogen en bit från männens bil. Foto: Polisen

När de misstänkta narkotikabrottslingarna fick syn på poliskontrollen svängde de hastigt in på en mindre skogsväg för att undvika att bli stoppade. Trafikpoliserna såg undanmanövern och körde efter, och grep en stund senare de tre männen misstänkta för rattfylla och ringa narkotikabrott.

Squidgame-stämpel

Men för den hemliga spaningsinsatsen blev konsekvenserna förödande.

I stället för att leda vägen till den potentiella storköparen av narkotika fastnade nu den misstänkte ligaledaren och hans två kumpaner i poliskontrollen, medan de misstänks ha kastat ut drogerna - drygt två kilo cannabis stämplat med symbolen för ”Squidgame” - i skogen.

– När det finns väskor är det en indikation på att det handlar om större mängder narkotika och då är det det är jätteangeläget att få reda på vem som är köpare, då brukar man alltid åka efter och se vem som ska få den innan man slår till, säger Karolina Lindekrantz.

Hon var åklagare och förundersökningsledare i målet i det inledande skedet, därefter har Johanna Rejdemo Storbjörk tagit över.

”Fortfarande hemligt”

Johanna Rejdemo Storbjörk åtalade nyligen de tre vännerna för grovt narkotikabrott med anledning av de drygt två kilo cannabis som polisen hittade i skogen samt ytterligare cannabis och 49 gram kokain som fanns i lägenheten på Kronoparken.

Men trots åtalet är det fortfarande mycket som är hemligt i utredningen.

Hon vill inte ge närmare detaljer om varför polisen började spana på den 26-årige mannen i ett första skede, eller om de lyckats identifiera den okände köparen från Filipstadstrakten som männen misstänks ha varit på väg till.

– Det kan jag inte helt svara på det för det är information som fortfarande är hemlig. Men de inledande uppgifterna om en av de här personerna kom från ett annat ärende och det var därför som man fick misstankar om att han höll på med narkotika i större omfattning, säger hon.

I männens mobiler hittade polisen flera bilder på sedelbuntar.
I männens mobiler hittade polisen flera bilder på sedelbuntar. Foto: Polisen

Och fortsätter:

– Det har handlagts inom ramen för en insats som kallas operativa rådet och det har anknytning till Örebro.

Skuldlistor och sms

Bland bevisen mot männen finns bland annat fotografier på narkotika och stora sedelbuntar som hittats i deras mobiltelefoner, upprättade skuldlistor och sms-konversationer som enligt åklagaren handlar om drogförsäljning. Dessutom ett stort antal avlyssnade telefonsamtal.

Utöver åtalet om grovt narkotikabrott åtalas en av männen samt hans storebror och mamma för grov penningtvätt efter att polisen hittat drygt en halv miljon kronor i kontanter i deras hem.

– Min uppfattning är att pengarna kommer från narkotikabrottslighet och att mamman och även brodern måste ha varit medveten om det. Sen har de annan förklaring till pengarna, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Rättegången inleds på tisdag.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättJohanna Rejdemo StorbjörkKarlstadKristinehamnKronoparkenNarkotikaNarkotikabrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.