Skolor måste anmäla misstänkta fall av kränkningar och diskrimineringar.
NWT har tagit fram statistik över de 20 skolorna i Värmland där flest anmälningar gjordes 2022.
Men flest fall behöver inte betyda störst problem.
– Det värsta skulle vara om vi var en skola som aldrig anmälde något, säger Susanne Eklund, rektor på Nyeds skola i Karlstad.
Mobbning förstör liv. Vissa tar sig ur det, andra inte.
I en ny artikelserie djupdyker NWT i ämnet.
Vi har pratat med de som varit utsatta, en mamma som förlorat en dotter och kartlagt hur misstänkt diskriminering hanteras på Värmlands skolor.
Här är "De utsatta”.
Del 3: Så arbetar skolorna med misstänkt diskriminering
Enligt skollagen måste skolpersonal som får kännedom om misstänkt kränkning anmäla detta till sin rektor – som sedan ska ta det vidare till huvudmannen, kommunen.
Detta ska sedan utredas och åtgärder ska vidtas om det krävs.
NWT har begärt ut samtliga anmälningar om signal om diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling under 2022 i samtliga värmländska kommuner (friskolor, som har en annan huvudman än kommunen, ingår inte).
Med hjälp av statistiken går det att se hur de olika kommunerna och skolorna arbetar med frågorna.
Den skola som hade flest anmälningar under 2022 var Nordmarkens skola i Årjäng. En stor skola med över 700 elever, enligt Skolverkets senast tillgängliga statistik.
Här anmäldes över 300 ärenden. Ett kvitto på ett gott arbete, menar kommunens skolchef May Bjerklund.
– Vi anmäler allt. Är det så att en elev har tagit en annan elevs mössa så anmäler vi det och lägger det i systemet. Oftast är det små saker, men det är så lagtexten ser ut, säger hon och poängterar att de använder sig av ett digitalt verktyg för att det ska vara lätt för personalen att anmäla.
Därför får skolan samt förvaltningen snabbt reda på om det finns ett mönster i kränkningarna, enligt henne. Att något som för stunden kan verka oskyldigt men i ett större perspektiv är ett tecken på att en elev kan vara utsatt för till exempel mobbning.
– Vi jobbar så för att få reda på sånt och för att få ordning och reda på anmälningarna. Så att vi kan vara transparenta.
Holmedals skola i samma kommun är den skola bland topp 20 med flest anmälningar per elev under 2022.
Carl-Johan Askman, skolans rektor, säger att det dels beror på att skolans personal uppmanas anmäla allt, dels på att de haft några fall med systematiskt kränkande bland elever under året.
– Elevhälsan har varit inkopplade där och vi har jobbat med kuratorssamtal, träffat föräldrar, från både den som utsätter och den som är utsatt, och haft möten i trygghetsteamet. Vi ser allvarligt på varje enskild händelse.
Merparten av ärendena skedde under vårterminen och skolan har gjort enkäter bland eleverna, och de svaren följs nu upp.
– Vi har även haft svårt att rekrytera personal till fritids under hösten, där många anmälningar kommit från, men nu är det löst. Så nu är det lättare att jobba förebyggande.
"Tvungna att börja lyssna och agera”
Anmälningarna som NWT begärt ut berör bara misstänkta kränkningsärenden.
I Karlstads kommun är det Nyeds skola i Molkom som har flest anmälningar under året.
Rektorn Susanne Eklund säger att det beror på att skolan satt fokus på området. Detta efter att de var en av tre skolor i Karlstad som fick påbackning av Skolinspektionen 2017 vad gällde kränkningar.
– Jag var precis ny som rektor och då fanns det punkter att jobba med för att få skolan att vara mer trygg. Skolan och vårdnadshavare hade reagerat på det här.
Därmed inleddes ett omfattande arbete med just de frågorna.
– Vi kände att vi var tvungna att börja lyssna och reagera. Vi agerar på alla signaler vi ser.
2020 gjorde myndigheten ett nytt besök på skolan.
– Då såg de att vi hade börjat arbeta systematiskt med detta. Det fanns fortfarande saker för oss att jobba på, som till exempel språkbruket som användes. Men Skolinspektionen lämnade det utan åtgärd för att de såg att vi tog det på allvar och hade ett bra arbetssätt.
Att ha många anmälningar på ett år tycker Susanne Eklund är bra.
– Vi sopar inget under mattan. Det här är vårt sätt att jobba på. Det värsta skulle vara om vi var en skola som aldrig anmälde något. Då är vi en dålig skola, säger hon.
Stora skillnader
Det finns också stora skillnader mellan skolorna, visar NWT:s statistik.
Till exempel i Forshaga där Grossbolsskolan har 174 anmälningar medan Skivedsskolan – som är ungefär är lika stor – har 22.
Skolchefen Peter Öhlander förklarar det med att skolorna hanterar anmälningar på olika sätt, där Grossbolsskolan har stort fokus på området.
– Men nu, efter vi fått ta del av dessa skillnader, behöver vi sätta oss ner och diskutera hur vi ska hantera anmälningar. Så att det blir samma på alla skolor, säger han.
Fler vägar att gå
I NWT:s sammanställning berörs misstänkta kränkningar mellan elev och elev, men även lärare till elev – dock är de försvinnande få i jämförelse.
Däremot finns det fler möjligheter att gå vidare med kränkningsproblematiken om man inte är nöjd med skolans hantering.
Till exempel kan man som vårdnadshavare lämna uppgifter till Skolinspektionen, som i sin tur kan ta det vidare.
– Vi tittar på allting som kommer in. Sedan gör vi en bedömning om vi ska göra en utredning, säger Agnes Gidlund, som är Skolinspektionens pressansvarige.
Däremot är det långt ifrån alla ärenden som leder till en utredning. Skolinspektionen har ännu inte färdigställt sin statistik över 2022 vad gäller individärenden.
En annan väg att gå är att anmäla till Diskrimineringsombudsmannen. Varför det finns två vägar att gå här beror på att Skolinspektionen enligt lagen inte får utreda sådana ärenden.
– Anmälningar om diskriminering av till exempel etnicitet, religion, sexuell läggning eller funktionsvariation ska Diskrimineringsombudsmannen hantera. Men det händer att vi får in sådana ärenden ändå och då hanterar vi dem i samverkan med myndigheten.
Det här var del tre av NWT:s artikelserie ”De utsatta”.
• Här kan du läsa del ett:
Mobbades i skolan – nu berättar de: ”Ett rent helvete”• Här kan du läsa del två:
Anna hängde sig – efter åratal av mobbning: ”Saknar henne varje dag”