Hoppa till huvudinnehållet

Henrik gästar Karlstadsscen med manus han aldrig sett: ”Det är ju skitläskigt”

Publicerad:
Henrik Johansson gästar Karlstad med Nassim, en mycket annorlunda föreställning där manuset ligger förseglat i ett kuvert på scenen, när skådespelaren kliver in. Foto: Janerik Henriksson/TT

Varken skådespelaren Henrik Johansson eller publiken har en aning om vad som ska hända på Arenan i Karlstad på måndag kväll.

Svaret finns i ett kuvert, som han ska sprätta upp när han kliver in på scenen. Först då får han se manuset för kvällen.

– Man kommer att få en enorm puls! Det är ju skitläskigt så klart, säger han.

Nassim heter monologen som går på Riksteaterturné i vår. Bakom den annorlunda föreställningen ligger den iranska dramatikern Nassim Soleimanpour, som Riksteatern utropar till ”överraskningarnas mästare”.

Och nog är det bäddat för överraskningar, när vare sig publiken eller skådespelarna som tar sig an det hemliga manuset vet vad som ska hända under kvällen. En ny skådespelare kliver in för varje föreställning. Bland skådespelarna som deltar finns Stina Ekblad, Stina Wollter Bianca Kronlöf och Mark Levengood.

Avstickare till Karlstad

Till Karlstad kommer Henrik Johansson, känd för den breda publiken för roller i bland annat SVT:s dramaserie Livet i Fagervik och julkalendern Storm på lugna gatan.

Just nu är han inne i repetitionerna på Uppsala stadsteater av satirföreställningen Utkantssverige, som har premiär i slutet av februari, men nu får han en avstickare till Karlstad och ett äkta teateräventyr.

”Det är nervöst”

– Det är ju skitläskigt så klart. Det vanliga som skådespelare är att man är förberedd, att allting är uppgjort, fast man gör det i stunden. Det här är nervöst! säger han om det som väntar.

Hur förbereder man sig inför en sådan här föreställning?

– Det undrar jag också! Man kan inte förbereda sig mer än att man håller sig öppen för vad som händer. Det gäller att göra det så rättvist och bra man kan. Det gäller att ha en improvisatorisk förmåga och jag tycker ju det är roligt.

Du har inte övat på att öppna kuvert?

– Just det! Det har jag faktiskt inte gjort. Det måste man ju också göra snyggt, säger han och skrattar.

– Tänk om jag inte får upp kuverten?

Vad ska hända? Svaret finns i kuverten. Skådespelaren möter manuset av Nassim Soleimanpour för första gången, på scenen inför publiken.
Vad ska hända? Svaret finns i kuverten. Skådespelaren möter manuset av Nassim Soleimanpour för första gången, på scenen inför publiken. Foto: David Monteith-Hodge / Photographise

Han är redo för en rejäl pulshöjning, men bottnar ändå i en förväntansfull känsla inför måndagskvällen.

– Det känns som en jätterolig grej, säger han och gissar att det blir en särskild känsla när både han och åskådarna möter ett nytt verk tillsammans.

”Helt omistlig”

Nassim Soleimanpour har lovordats för sin tidigare pjäs ”Vit kanin, röd kanin”, som gjorde succé världen över.

Även Nassim har tagits emot väl av publik och recensenter och man kan förvänta sig både skratt och eftertanke.

”Om man vill ta del av en unik teaterupplevelse som är både gripande och tidvis flabbigt rolig är ”NASSIM” helt omistlig” skrev exempelvis Svenska dagbladet efter premiären, då Eva Röse läste.

Värmländskt hjärta

För Henrik Johansson innebär det en viss trygghet att få kasta sig ut i det ovissa just på en värmländsk scen.

– Farsan är ju från Värmland och hjärtat klappar lite extra för Värmland. Jag blev superglad när det blev Karlstad. Det tycker jag var toppen!

Själv är han uppvuxen i Jönköping och bor numera i Stockholm, men skulle han vilja så kan han dra monologen på värmländska.

– Jag var mycket i Säffle i barndomen. Farmor och farfar hade hus där och det är trevligt att få komma upp till Värmland. Det ska bli jättekul!

FÖRESTÄLLNINGSFAKTA

Nassim

Spelas på Arenan i Karlstad, måndag 30 januari.

Av Nassim Soleimanpour

Regi: Omar Elerian

Konstnärlig projektledare: Isak Hjelmskog

Scenografi: Rhys Jarman

Ljuddesign: James Swadlo

Ljusdesign: Rajiv Pattani

Redaktörer för manus: Carolina Ortega and Stewart Pringle

Karlstads riksteaterförening är arrangör för föreställningen på Arenan.

Artikeltaggar

FöreställningarHenrik JohanssonKändisarKarlstadKarlstads riksteaterföreningNassim SoleimanpourNöje/KulturRiksteaternSkådespelareSVTTeaterUppsalaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.