Hoppa till huvudinnehållet

Om den gamla sjukstugga i Dalby

Publicerad:
Fr v första sjukstugan från 1871, kyrkan som revs 1926, nya sjukstugan från 1923 och apoteket från 1864.
Fr v första sjukstugan från 1871, kyrkan som revs 1926, nya sjukstugan från 1923 och apoteket från 1864. Foto: Privat

I samband med att Landstinget i Värmland inledde sin verksamhet 1863 inrättades en provinsialläkartjänst i Dalby. 1864 fick bygden sitt apotek i Södra Persby, och 1867 började planeringen av en sjukstuga. Den togs i bruk 1871 och var placerad i Långav på tomten intill apoteket. Sjukstugan rymde 14 sängplatser. Den var mycket bristfällig och saknade länge rinnande vatten och avlopp. Inte förrän 1897 lär ett badrum ha ställts i ordning.

Det har förekommit uppgifter om att en ny sjukstuga byggdes 1919, men dateringen avsåg troligen en påbörjad planering, för ett förslag till ny sjukstuga förelåg det året. En räkenskapsbok från åren 1920–23 visar att det var först under dessa år den nya sjukstugan byggdes. Slutsumman finns redovisad: 182 795,62 kronor, varav landstinget stod för 162 747,50 kr. Resten fördelades mellan berörda kommunerna: Dalby 13/20, N Finnskoga 3/20, S Finnskoga 2/20 och N Ny 2/20. Sjukstugan, en vacker herrgårdsliknande byggnad, byggdes ett kort stycke väster om den gamla på Långavs hemman. Några år därefter uppfördes närmare vägen det så kallade kronikerhemmet, en fristående byggnad.

Skolan och sjukstugan i Långav, båda byggda på tidigt 1920-tal.
Skolan och sjukstugan i Långav, båda byggda på tidigt 1920-tal. Foto: Privat

1936 gjordes en utbyggnad av sjukstugan med en vinkelbyggnad. Detta sedan landstinget hade bestämt att BB-avdelning skulle inrättas i Långav.

”1956 fattade landstinget beslut om en ny sjukvårdsinrättning på lämplig tomt med 24 vårdplatser för långvarigt kroppssjuka, 6 platser för akutsjuka, en BB-avdelning med 4 platser samt mottagningsavdelningar med utrymmen för två provinsialläkare. Den nya sjukstugan kom att byggas på ny plats, i Likenäs, i mitten på sextiotalet.” (Vårt Liv – landstinget)

Där fanns 24 sjukhemsplatser för långtidssjuka, sex akutvårdsplatser, fyra BB-platser samt vårdcentral och ambulansstation.

Apoteket flyttades 1942 ett hundratal meter söderut i Långav men följde med till Likenäs, när nya sjukstugan uppfördes där. 1965, den 8 mars, blev sjukstugan i Likenäs tagen i bruk, och tillbyggnad gjordes 1984. Där fanns 24 sjukhemsplatser för långtidssjuka, sex akutvårdsplatser, fyra BB-platser samt vårdcentral och ambulansstation. 1992 genomfördes Ädelreformen som innebar att kommunerna tog över ansvaret för äldrevården från landstinget och övervåningen tömdes. Vårdcentralen blev kvar i Likenäs.

Sjukvårdsinrättningen i Långav som den såg ut på 1950-talet, riven våren 1981. Mellersta delen var den ursprungliga, som sedan fick påbyggnad i vinkel. Byggnaden t h kallades allmänt kronikerhemmet, alltså för långtidsvård.
Sjukvårdsinrättningen i Långav som den såg ut på 1950-talet, riven våren 1981. Mellersta delen var den ursprungliga, som sedan fick påbyggnad i vinkel. Byggnaden t h kallades allmänt kronikerhemmet, alltså för långtidsvård. Foto: Arne Bergquist

På senare år har vårdcentralens framtid diskuterats. Ett alternativ är att den rustas upp, ett annat är att den förläggs till Branäs by och ett tredje är en lokalisering till Sysslebäck, där redan (viss) tandvård och räddningstjänst finns i närheten. Inom de närmaste åren väntas ett beslut om lokaliseringen tas. Bytänkandets tid i dalen är förlegad, och många tycks ha inställningen att det viktigaste är att vårdcentralen blir kvar i bygden.

I maj 2022 fattade regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beslut om att vårdcentralen åtminstone tills vidare ska vara kvar i Likenäs.

Artikeltaggar

ApotekBeslutDalbyKrönikorLikenäsSjukstuganVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.