Hoppa till huvudinnehållet

Nya byggplaner för gamla vårdcentralen i Åmotfors

Publicerad:
Vård och stöd vill se en renovering och anpassning av byggnaden på Älvuddsgatan 17 i Åmotfors för att få plats med ny verksamhet och förbättra för andra.

Planer finns på en större renovering invändigt av byggnaden med den gamla vårdcentralen i Åmotfors. Delar av arbetet pågår redan för att kunna flytta in ny verksamhet, men det finns behov av fler förändringar.

– Vi behöver optimera ytorna. Vi har en ritning klar som vi är väldigt nöjda med, säger Sara Lundgren, verksamhetschef för vård och stöd i Eda kommun.

Det finns en klar uppfattning om hur man vill ha det. Men genomförandet kommer att ske successivt. I dagsläget finns cirka två miljoner kronor avsatt i samhällsbyggnadsavdelningens budget för renoveringen enligt verksamhetschefen Jan-Erik Eriksson. Den summan kommer inte att räcka för att kunna genomföra allt enligt ritningen, utan det kommer att krävas politiska beslut om det ska finansieras.

Det stora byggnadskomplexet på Älvuddsgatan i Åmotfors består av många verksamheter. Det mesta är numera kommunal verksamhet. Folktandvården ligger kvar. Men det inte mycket kvar av det som var vårdcentral en gång. De lokalerna används numera till kommunens dagverksamhet för personer med demens.

Efter sammanslagningen

Region Värmland hyr några andra, mindre lokaler som använts till viss distriktssköterskemottagning som blev kvar efter sammanslagningen, då Eda vårdcentral koncentrerades till Charlottenberg för flera år sedan. Distriktssköterskemottagningen har varit öppen till och från, men just nu är det ingen verksamhet.

Enligt Sara Lundgren, verksamhetschef för vård och stöd, har man en klar uppfattning om vilka anpassningar av lokalerna man vill ha.
Enligt Sara Lundgren, verksamhetschef för vård och stöd, har man en klar uppfattning om vilka anpassningar av lokalerna man vill ha.

Äldreboendet Älvgården, korttidsvården och servicelägenheterna berörs inte av planerna som verksamheten vård och stöd har för byggnaden.

– Men det är en ganska stor del som inte är boende, säger Sara Lundgren.

Dit hör rehabenheten, inklusive hjälpmedelscentralen, hemtjänstens lokaler och en hel del kontor för administration. Dessutom ska en ny verksamhet flytta in – daglig verksamhet inom LSS. De måste lämna sina nuvarande lokaler på Jössevägen i Åmotfors eftersom den fastigheten ska byggas om till ett LSS-boende.

Renoveringen för daglig verksamhet har pågått en tid.

– De räknar med att det ska vara klart i början på mars, säger Unni Adolfsson, områdeschef inom LSS.

Hur blir de nya lokalerna jämfört med vad de har idag?

– Ytan totalt blir lite mindre, men de får större rum att vara i, det blir luftigare rum. Jag tror det blir bra att byta lokaler. Jag tror att det finns bättre möjligheter till andra aktiviteter och mer variation i arbetsuppgifterna. Man kan utveckla verksamheten enklare om man är tillsammans med andra verksamheter och kan jobba mot dem, säger Unni Adolfsson.

Unni Adolfsson, områdeschef inom LSS, tror att bytet av lokaler blir bra för daglig verksamhet. Men en flytt innebär alltid extra jobb när det sker.
Unni Adolfsson, områdeschef inom LSS, tror att bytet av lokaler blir bra för daglig verksamhet. Men en flytt innebär alltid extra jobb när det sker.

Behovet av ersättningslokaler åt daglig verksamhet förde med sig att man även såg över lokalerna i byggnaden som helhet.

– Hjälpmedelscentralen har en längre tid haft undermåliga lokaler för sin verksamhet, säger Sara Lundgren.

De har dels behov av större lokaler, dels är verksamheten spridd i dag och skulle behöva samlas.

Omflyttningar

Den planerade renoveringen och anpassningen inom delar av byggnaden kommer att leda till omflyttningar inom ”huset”. Men alla åtgärder kommer inte att kunna göras på en gång.

– Daglig verksamhet är nummer ett. Som nummer två behöver hemtjänsten flytta från sina lokaler för att man ska kunna bygga ut hjälpmedelscentralen som är nummer tre. Det är det som är vårt fokus nu, säger Sara Lundgren.

Andra önskemål får komma successivt längre fram tillägger hon. Lokalerna närmast entrén är ett sånt exempel. Direkt in till vänster vid huvudentrén låg tidigare en caféverksamhet. Delar av det utrymmet byggdes sedan igen för att passa annan verksamhet.

– Det skulle gå att öppna upp igen. Vi vill göra så det blir lite mer trivsamt. Det skulle kunna finnas utrymme för social samvaro där. Det skulle kunna nyttjas av anhöriga, de som bor i huset, att det finns någon annan plats att gå och sätta sig på.

På sikt skulle det kanske också kunna bli någon mindre caféverksamhet där igen. Det skulle kunna vara en sysselsättning för daglig verksamhet enligt Unni Adolfsson. Men det finns inget konkret kring det i dag, utan något som man i så fall får ta upp längre fram och diskutera vilka möjligheter som finns .

Jan-Erik Eriksson, chef för kommunens samhällsbyggnadsavdelning.
Jan-Erik Eriksson, chef för kommunens samhällsbyggnadsavdelning.

Enligt Jan-Erik Eriksson kommer man att gå igenom vilken ytterligare finansiering som krävs och ta det vidare till kommunens budgetberedning.

– När man börjar på att jobba i en gammal fastighet vet man inte riktigt var man hamnar, säger han.

Hur påverkar planerade åtgärder och förändringar ventilation och annan infrastruktur i byggnaden till exempel.

Fotnot: LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Artikeltaggar

ÅmotforsCharlottenbergEdaHemtjänstRegion VärmlandRenoveringarSara LundgrenVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.