Hoppa till huvudinnehållet

PANELEN: ”FBK får göra som kungen – vänd blad och gå vidare”

Publicerad:

Färjestad åkte på en riktig snyting mot Malmö – vad hände? Vad betyder Jasse Ikonens ankomst för fortsättningen och vilket FBK kan man vänta sig mot Frölunda?

NWT-panelen är tillbaka och tar sig an några av veckans snackisar med hull och hår.

Markus Strömberg

Det var allt en dyster FBK-historia mot Malmö, du. Vad hände?

– Tja, inte mycket om man ska vara ärlig. Men en gång är som bekant ingen gång och något bottennapp per säsong är svårt att undvika. Det är nog bara att göra som kungen - vända blad och gå vidare.

Jasse Ikonen har anslutit till Färjestad och Linus Johansson är tillbaka efter sin skada. Vad betyder det?

– Linus Johanssons betydelse känner alla till. När han är på sitt bästa grinigaste krigarhumör är han en urkraft som alla sportchefer skulle vilja ha i sin uppställning. Jasse Ikonen kommer med största sannolikhet inte uträtta några stordåd under sin sejour i Färjestad. Kraven är heller inte högt satta men bidrar han med hårt jobb och få misstag kommer det anses som godkänt.

Frölunda, fullsatt Löfbergs (igen!) och lördag kväll. Vad tror du att vi får se ikväll?

– Jag tror och hoppas på en underhållande match med en hel del känslor. Slutspelet närmar sig trots allt och det hade väl inte suttit fel för något av lagen att sätta tonen mot varandra redan nu.

Bara fyra matcher återstår innan februaribreaket - vad tror du att uppehållet kommer att föra med sig?

– Vi sa visserligen samma sak senast, men uppehållet kommer lägligt för Färjestad. Som alla vet har många varit på frånvarolistan och alla som inte varit det har fått slita hårt. Ett starkt nyförvärv hade såklart varit välkommet, men bara den detaljen att hela truppen får vila ikapp en aning kan visa sig minst lika värdefull.

Hur slutar FBK:s match mot Frölunda?

– Jag tror alltid på mycket nätrassel och håller fast vid det temat. Chansar vilt på 5-3 i FBK:s favör där sista pucken skickas in i tom kasse från Joakim Nygård.

Mikael Solberger

Det var allt en dyster FBK-historia mot Malmö, du. Vad hände?

– Att det var en match där man inte kom upp till normal nivå, sånt händer dessvärre under en säsong med 52 omgångar. En match att se om, göra en analys av, dra lärdom av och gå vidare.

Jasse Ikonen har anslutit till Färjestad och Linus Johansson är tillbaka efter sin skada. Vad betyder det?

– Linus Johanssons återkomst går inte att underskatta. Han är otroligt viktig för Färjestad och leder laget med sin inställning. Men precis som Tomas Mitell sa i veckan ska man tänka på att Linus har varit borta länge och behöver ett par matcher för att komma tillbaka på sin rätta nivå. När det gäller Jasse Ikonen är han helt omöjlig att bedöma efter en match där laget underpresterade. Jag tycker ändå att han har sett bra ut på träningarna och tror fortfarande att han kan bidra till laget trots att han var anonym i torsdags. Att Ikonen spelade i 12.33 i den matchen var mer än vad jag trodde när jag såg den.

Mitell inför den heta lördagsmatchen mot Frölunda: ”Vi behöver vara bättre”

Frölunda, fullsatt Löfbergs (igen!) och lördag kväll. Vad tror du att vi får se ikväll?

– En rejäl allsång på ståplats, och från delar av sittplats, innan matchen. En hård kamp på isen under den. En jämn match där små marginaler kommer att avgöra. Ingen raketforskning direkt men har ingen annan bild av det hela på förhand.

Bara fyra matcher återstår innan februaribreaket - vad tror du att uppehållet kommer att föra med sig?

– Det beror lite på hur många spelare som försvinner till Beijer Hockey Games men känner jag Tomas Mitell rätt kommer de spelare som är hela att få köra på rejält i några dagar innan det blir lite helgvila. Någon pånyttfödelse tror jag inte behövs då man innan de två senaste matcherna hade en lång rad av matcher med vinster. När det gäller nyförvärv är det alltid intressant men om Per Åslund kommer tillbaka snart, vilket han ska göra enligt vad som sägs, har Färjestad 14 forwards trots att Henrik Björklund inte är tillbaka än. Backar finns det också, men det är klart någon ny skada skulle rita om spelplanen rejält på den fronten.

Hur slutar FBK:s match mot Frölunda?

– Jag tror att Färjestad vinner då även Frölunda har flera skador. Nu är det även klart att toppbacken Andreas Borgman lämnar efter säsongen och det går inte heller in på det mentala pluskontot. Jag drar till med 4-2 till Färjestad och att det sista målet görs i tom målbur. När vi är igång och gissar så är det Patrik Lundh som gör det målet.

Solveig Voyce

Det var allt en dyster FBK-historia mot Malmö, du. Vad hände?

– Den som det visste. Jag hade mina första teorier i en krönika direkt efter matchen, och var då inne på någon slags hybrid mellan underskattning, invaggad trygghet att Linus Johansson är tillbaka, att Jasse Ikonen kommit till laget och att Malmö är det spöke Djurgården var förra året. Men jag tror tusan att det var ett rejält tröttkört lag som kom till spel. Många såg sega och slitna ut.

Voyce: ”Googla blekt och hitta kvällens Färjestad”

Jasse Ikonen har anslutit till Färjestad och Linus Johansson är tillbaka efter sin skada. Vad betyder det?

– Att Linus Johansson har saknats de senaste veckorna har synts väldigt tydligt. Mot Malmö märktes det att Remi Elie och Per Åslund var borta. Elies frenesi och fysiska spel och Åslunds förmåga att alltid stå på exakt rätt plats framför kassen hade gjort under i Färjestad denna januarikväll. Det går inte att säga efter en match vad Jasse Ikonen kommer att tillföra – men det ska bli väldigt spännande att se hur Färjestad ser ut när man har folk till mer kompletta lines.

Frölunda, fullsatt Löfbergs (igen!) och lördag kväll. Vad tror du att vi får se ikväll?

– Jag tror att det blir skön slutspelsvibb i arenan, två revanschsugna lag som dessutom är de värsta av rivaler. Det borde kunna bli en stormatch! Min inre röst säger att vi får se Matt Tomkins i kassen, och jag skulle inte bli förvånad om han kliver fram och gör en riktigt vass insats om han får förtroendet. Sen hoppas jag på ett fysiskt spel, lite grinigheter och en livlig publik. Då myser jag där på pressbryggan.

Tomkins om största skillnaden mellan Frölunda och Färjestad – hör honom berätta

Bara fyra matcher återstår innan februaribreaket - vad tror du att uppehållet kommer att föra med sig?

– Det skulle inte förvåna mig alls om det blir ett pånyttfött lag som kommer ut, efter en värdefull träningsvecka där dels medical team och coacherna ser till att diverse skavanker blir läkta - och där resten av laget går back to basics och kryddar med lite Mitell-magi. Han har kört på samma mantra hela säsongen, guru Mitell. ”Vi behöver bli bättre och kommer bli bättre”. Efter breaket är det bara en månad till slutspel, det kommer garanterat att märkas på alla lag. Och då tror jag att Mitells heliga ord kommer att innebära att FBK börjar växla upp. Till vilka nivåer? Ja, med tanke på att man trots alla skador gått starkt och ”hittat vägar att vinna” så sitter i alla fall jag redo med popcornskålen. Spännande tider!

Hur slutar FBK:s match mot Frölunda?

– Färjestads matcher mot Frölunda brukar ju vara otroligt sevärda. Jag är inofficiellt (men borde vara officiellt) NWT:s sämsta tippare, och det brukar ju bli tvärtom vad jag tror. Men min magkänsla säger 4-2 till Färjestad, där Ville Pokka sätter sista målet i tom kasse – och han prickar in den ännu hårdare än han gjorde när han nätade i tom målbur sist. Dessutom tror jag att Michael Lindqvist fixar Färjestads första mål och att Victor Ejdsell gör ett på (trumvirvel) straff. Varsågoda, varsågoda.

FBK-stjärnans förklaring bakom straffsuccén

Tips!

Missa inte vårt poddavsnitt med Matt Tomkins som huvudperson. Det är vårt mest lyssnade avsnitt hittills, där Tomkins bland annat pratar om skillnaden mellan Färjestad och Frölunda. Du hittar det i spelaren här nedanför.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrFrölunda HCJasse IkonenLinus JohanssonMatt TomkinsPer ÅslundSportTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.