Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsborna om att avgiftsbelägga skidspåren

Publicerad:
Camilla Tärnler, 37, teknisk skribent, Karlstad och Cecilia Tuvesson, 43, konsult, Hammarö åker skidor på Tuggelite flera gånger i veckan. Foto: Åsa Asplid

Karlstads kommun vill ta betalt för att åka skidor i Tuggelite.

NWT frågade värmlänningarna vad de tycker om förslaget.

– Plötsligt blir det inte en fattigmanssport längre, så det känns väldigt tråkigt, säger småbarnsmamman Carina Boström, 44.

Nybörjare och mer avancerade längdskidåkare samsas i spåren vid Tuggelite utanför Karlstad på lördagsförmiddagen.

Trots barmark i naturen finns där ett nära fyra kilometer långt konstsnöspår att staka fram i för alla som vill.

Men om politikerna i kommunledningen får som de vill kan det snart kosta pengar att nyttja de välpreparerade skidspåren.

Bröderna Oliver Boström, 6 och Noel Boström, 8, Karlstad tränar längdåkning med mamma Carina.
Bröderna Oliver Boström, 6 och Noel Boström, 8, Karlstad tränar längdåkning med mamma Carina. Foto: Åsa Asplid

Efter ett nämndsammanträde tidigare i veckan stod det klart att kultur- och fritidsförvaltningen i Karlstad måste spara 5,5 miljoner kronor - och då är vintersport en sak som riskerar att försvinna eller bli dyrare.

Förslaget i nuläget är att stänga Bryngfjordsbacken samt att införa en avgift för att åka skidor på Tuggelite.

”Prioritera annat”

Men det är inte ett förslag som majoriteten av värmlänningarna stöder.

– Det är synd att man börjar avgiftsbelägga, det borde finnas andra prioriteringar, säger Peter Larsson, 61.

”Det borde finnas andra prioriteringar” säger Peter Olm, 54, dataingenjör, Forshaga och Peter Larsson, 61, försäkringstjänsteman, Karlstad.
”Det borde finnas andra prioriteringar” säger Peter Olm, 54, dataingenjör, Forshaga och Peter Larsson, 61, försäkringstjänsteman, Karlstad. Foto: Åsa Asplid

Han besöker spåren i Tuggelite flera gånger i veckan och betonar vikten av att röra på sig:

– Vi behöver röra oss mer, rörelse är viktigt, så det är synd att man vill dra ner på idrotten. Många börjar åka skidor så här, en avgift kommer bara drabba de som har det sämst.

”Rimligt med avgift”

Carina Boström och hennes två söner Oliver och Noel åker också skidor minst en gång i veckan. Hon är skeptisk till en framtida avgift, och har redan valt bort Kalhyttan i Filipstad på grund av det kostar pengar att skidor där.

– Nu när det nästan aldrig finns natursnö så finns det ju inga alternativ. Och är man en familj och bara ska åka ett par timmar så blir det väldigt dyrt, säger hon.

Och fortsätter:

– Plötsligt blir det inte en fattigmanssport längre, det känns väldigt tråkigt.

Vännerna Camilla Tärnler, 37 och Cecilia Tuvesson, 43, anser däremot att kommunens förslag att ta betalt för skidåkningen är acceptabelt:

– Vi tycker det är helt okej eftersom det görs så stort ideellt arbete här. Det hade inte gått att driva anläggningen annars, så det är rimligt att ta en avgift.

”Det är kul och bra att ha så nära till en så här bra anläggning” säger Oskar Erixon, 24, ekonom, Karlstad och Wilma Berglund, 25, ekonom, Karlstad.
”Det är kul och bra att ha så nära till en så här bra anläggning” säger Oskar Erixon, 24, ekonom, Karlstad och Wilma Berglund, 25, ekonom, Karlstad. Foto: Åsa Asplid

”Fantastisk anläggning”

Oskar Erixon, 24 och Wilma Berglund, 25 ser inga problem med en mindre avgift. Däremot tror det att det blir betydligt färre skidåkare i spåren om kommunen inför en dagsavgift närmare 100 kronor.

– Det känns tråkigt men om man till exempel kan swisha 30 kronor så är det ganska okej. Det är bättre att de tar betalt än att det inte finns några spår alls, säger Wilma Berglund.

– Det är kul och bra att ha så nära till en så här bra anläggning. Det är fantastiskt, vi är här minst en gång i veckan, säger Oskar Erixon.

Massiva stålbadet – här är alla aktiviteter som ryker för Karlstadsborna

Artikeltaggar

BryngfjordsbackenKarlstadLängdskidåkningSkidåkningTuggeliteVintersport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.