Hoppa till huvudinnehållet

Att hjälpa Ukraina är att hjälpa oss

Publicerad:
Ukraina slåss för sin överlevnad som nation. Putin slåss för sin överlevnad som diktator, kanske också som person, skriver Håkan Eles. Foto: Michail Klimentiev/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De utkämpar den strid som vi annars skulle tvingas till om inte Ukraina stod först i linjen och om Ukraina dukar under. Så låt oss hjälpa Ukraina hjälpa oss, skriver Håkan Eles.

Den 24 februari 2022 visade Putin till slut sitt rätta jag. Han hade öppet talat om det de senaste 15 åren, så ingen borde ha blivit förvånad. Sovjetunionens upplösning, i hans ögon den största geopolitiska katastrofen, skulle återställas. Nu visade han att han, för att uppnå detta, inte väjde för det värsta: väpnad invasion, brutalt våld, terrorbombningar.

I sin förvrängda drömvärld, där diktatorer med sina rövslickare till slut hamnar, trodde Putin att det stora landet Ukrainas 44 miljoner skulle kasta blommor på inkräktarna och att de splittrade västdemokratierna som vanligt skulle svara med enbart ord och verkningslösa åtgärder. Så annorlunda det kan gå!

Nu har Ukrainas beundransvärda militära motstånd och västdemokratiernas beslutsamma (och inte bara för Putin häpnadsväckande) bistånd till Ukraina skapat en möjlighet att för gott befria världen från Kremls ryska imperieprojekt. Må Putins Ukraina-äventyr lida ett så förkrossande nederlag att Ryssland i fortsättningen får nöja sig med att inom sina nuvarande gränser fortfarande vara ett stort land, i ordets alla bemärkelser.

Så skriver du en debattartikel

Kort sagt: att Ryssland äntligen blir ett ”vanligt” land. Det är det ena, möjliga, utfallet. Det andra är Ukrainas undergång vilket i sin tur möjliggör för Putin att fortsätta återställa imperiet och undergräva de liberala västdemokratierna i Europa, småstater som skall dansa efter Putins pipa.

Ukraina slåss för sin överlevnad som nation. Putin slåss för sin överlevnad som diktator, kanske också som person. Valet för Ukraina är självklart, om än inte lätt. För oss är det lätt.

Valet blir ännu lättare när vi inser att Ukraina slåss för oss. De utkämpar den strid som vi annars skulle tvingas till om inte Ukraina stod först i linjen och om Ukraina dukar under. Så låt oss hjälpa Ukraina hjälpa oss! Låt oss tåligt stå ut med ökade elkostnader (när vi betänker alla i Ukraina som ingen elektricitet har). Låt oss tåligt stå ut med vad det kostar oss att hjälpa Ukraina vinna ”vårt” krig (det blir inte billigt!).

Och låt oss övertyga våra politiker att de blir omvalda nästa gång om (eller kanske snarare bara om) de, trots stora uppoffringar för oss, hjälper Ukraina militärt, ekonomiskt, politiskt att vinna. Inga uppoffringar är för stora, jämfört med att slippa det som Ukraina utsätts för dagligen sedan mer än elva månader, nämligen kriget.

Håkan Eles

Artikeltaggar

BiståndDebattDemokratiDiktaturElEnergiFörsvarspolitikKatastroferKrigMilitärRysslandSovjetunionenUkrainaUkrainakrigetVladimir Putin