Hoppa till huvudinnehållet

Nya undersökningen om oss värmlänningar: "Vi är patrioter"

Publicerad:
Jenny Höög, regional utvecklingsstrateg, Erik Evestam (C) ordförande regionala utvecklingsnämnden, Stina Höök (M) vice ordförande regionala utvecklingsnämnden, och Nina Engdahl, vd Attityd i Karlstad presenterade en undersökning om hur värmlänningarna ser på sig själva.
Jenny Höög, regional utvecklingsstrateg, Erik Evestam (C) ordförande regionala utvecklingsnämnden, Stina Höök (M) vice ordförande regionala utvecklingsnämnden, och Nina Engdahl, vd Attityd i Karlstad presenterade en undersökning om hur värmlänningarna ser på sig själva. Foto: Lisa Olaison

Värmlänningar gillar Värmland och sig själva – mycket.

I alla fall om värmlänningarna själva får tycka till.

– Vi tycker otroligt bra om oss själva och ska inte skämmas för det, säger Erik Evestam (C) ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Det är lätt att tro att alla i Värmland gillar Värmland, men det kan vi inte veta förrän vi har mätt, säger Stina Höök (M) vice ordförande Regionala utvecklingsnämnden.

Därför har det mätts.

Under fredagen presenterades resultatet av en studie om hur vi värmlänningar ser på Värmland.

Värmlänningar ger sig själva toppbetyg

Så vad är det vi tycker om Värmland?

Svart på vitt så är vi väldigt glada i oss själva, visar det sig.

93 procent av de 650 insamlade rösterna från hela Värmland har en positiv bild av länet.

– Vi är patrioter, säger Nina Engdahl, vd för Attityd i Karlstad som genomfört studien.

Nästan samtliga har gett Värmland toppbetyg för hur de trivs och ser på Värmland.

Med tre ord vill vi bäst beskriva Värmland med: vackert, naturen och lugnet.

– De flesta nämner det vackra landskapet och människorna här associerar man också med Värmland, säger Nina Engdahl.

Det är go mentalitet och goa människor.

– Vi tycker otroligt bra om oss själva och ska inte skämmas för det, säger Erik Evestam (C) ordförande Regionala utvecklingsnämnden.

Mja... fast med Värmland menar jag såklart Karlstad
Värmlänning

Vi tycker såpass bra om vårat hemmalandskap att när undersökningen frågade efter vilka negativa associationer man har med Värmland hade 41 procent inget att säga.

– Men främst nämner man glesbygden, att det är lantligt. Sen raggar- och EPA-kulturer och inskränktheten, säger Nina Engdahl.

Stina Höök (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden och Erik Evestam (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden är positivt överraskade över det höga antalet som rekommenderar att bo och leva i Värmland.
Stina Höök (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden och Erik Evestam (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden är positivt överraskade över det höga antalet som rekommenderar att bo och leva i Värmland. Foto: Lisa Olaison

Nio av tio tycker att det är attraktivt att bo i Värmland.

– Att det var så högt antal i hur många som skulle rekommendera att bo i Värmland var positivt överraskande, säger Stina Höök.

Men, åtminstone en värmlänning tyckte att det bara gällde Karlstad:

– Mja... fast med Värmland menar jag såklart Karlstad. Övriga orter känns inte alls attraktiva, uppger en värmlänning i undersökningen.

Nu ska Region Värmland sätta sig in i underlaget djupare och föra vidare värmlänningarnas bild av Värmland till kommunerna.

Artikeltaggar

CenterpartietErik EvestamKarlstadModeraternaNaturRegion VärmlandSamhälleStina HöökVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.