Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsskådis i stjärnspäckad amerikansk tv-serie: "Lekte med folks liv"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Skådespelaren och artisten Sandra Andreis ska göra en av rollerna i ”Dr Death”. I övriga roller syns bland andra Edgar Ramirez och Mandy Moore.
Skådespelaren och artisten Sandra Andreis ska göra en av rollerna i ”Dr Death”. I övriga roller syns bland andra Edgar Ramirez och Mandy Moore. Foto: TT

I den första säsongen av den verklighetsbaserade amerikanska tv-serien "Dr Death" gjorde Alec Baldwin och Joshua Jackson huvudrollerna.

När nu en andra säsong ska spelas in finns skådespelaren Sandra Andreis från Karlstad med i rollistan.

Med roller i serier som "We got this", "Deg" och "Snabba cash" har de senaste åren var försedda med guldkant för skådespelaren Sandra Andreis. Nu har hon landat en roll i den andra säsongen av den amerikanska serien "Dr Death.

– Det är verklighetsbaserat men som alltid tar man sig vissa kreativa friheter, berättar Sandra Andreis.

"Dr Death" är en antologiserie, varje säsong berättar en separat historia. I den första säsongen gjorde Alec Baldwin och Joshua Jackson några av rollerna, i säsong två avhandlas en helt ny story med en helt ny cast. Men det handlar återigen om en läkare som förstör människoliv.

– Jag började mitt yrkesliv som journalist. En av anledningarna till att jag älskar skådespeleri är att jag alltid försöker basera rollerna på verklighet, jag gör noggrann research oavsett omständigheter, menar Sandra Andreis med anledning av att serien bygger på verkliga händelser.

– Och ju mindre man behöver "hitta på" för att göra en roll, desto bättre.

I säsong två är dödens doktor den italienska kirurgen Paolo Macchiarini. Produktionsbolaget bakom serien beskriver honom som "känd för sin charm och sina innovativa operationer som gav honom smeknamnet 'Miracle Man'".

– Macchiarini hyllades av det medicinska världssamfundet och serien tar även upp det politiska spelet som omgav honom. Han skulle revolutionera transplantationer – göra syntetiska organ – och experimenterade på människor. Han tog en massa genvägar och lekte med folks liv.

Tidigare har Sandra Andreis bland annat haft roller i ”The Head”, ”Snabba cash”, ”Bonusfamiljen” och ”We got This”.
Tidigare har Sandra Andreis bland annat haft roller i ”The Head”, ”Snabba cash”, ”Bonusfamiljen” och ”We got This”. Foto: Anna Mårtensson

”Otroligt fascinerande”

Rollen som Macchiarini ska spelas av Edgar Ramirez som nyligen sågs tillsammans med Nicole Kidman och Hugh Grant i dramat “The Undoing” på HBO. Han har också medverkat i filmer som “The Bourne Ultimatum" och syns snart i Netflix-serien "Florida Man".

– Serien bygger på både Macchiarinis privata och professionella liv, fortsätter Sandra Andreis.

– Innan jag läste manuset visste jag inte hälften av allt han har gjort. Jag bara gapade! Det är otroligt fascinerande.

Hon beskriver seriens manus som en bladvändare.

– Jag trodde inte det var sant, det här är verkligen ett exempel på när verkligheten överträffar dikten. Hade en manusförfattare kommit med den här storyn hade man bett hen tagga ner, allt är för osannolikt. Det är svårt att greppa att allt det här faktiskt har hänt.

När det gäller hennes egen roll i serien får hon inte avslöja några detaljer.

– Det är en rolig roll, så mycket jag säga. Kul också att få vara med i det här sällskapet, ytterligare en svensk skådis är med – Gustaf Hammarsten. Så jag ser fram emot att spela med honom också.

Sandra Andreis har gjort internationella roller tidigare och har agent både i USA och England samt i Sverige.

– Jag har bott, jobbat och utbildat mig i USA under åtta år så det ska bli väldigt kul att återvända till New York för den här inspelningen.

I övriga roller syns bland andra Mandy Moore ("This is Us") och Jennifer Morrison och Laura Belsey kommer att turas om att regissera. Inspelningen är redan igång.

– För min del bär det av till New York inom kort. Jag kommer att åka fram och tillbaka under våren fram till mitten av april.

När säsong tv av "Dr Death" ska sändas är inte klart.

En av Karlstads viktigaste scener fyller 30: ”Jag älskar Scalateatern”

Artikeltaggar

EnglandFilmerFritid och livsstilHBOHugh GrantKändisarMusikNetflixNew YorkNicole KidmanNöje/KulturPaolo MacchiariniSandra AndreisSkådespelareTVTV-serierUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.