Calle Stjernlöf säljer Big Hill Lodge – det vill han göra nu: ”Sluta på topp”

Stället nära förknippat med familjen • Behåller utkikstornet • Vill jobba med skådespeleriet • ”Ambassadörsuppdraget ska jag göra något bra av”

Beslutet är taget.

Efter fem händelserika år kommer Calle Stjernlöf lägga ut Big Hill Logde till försäljning.

– Jag vill kunna lämna över rodret till en ny kraft med flaggan i topp, säger han.

Calle Stjernlöf har gått in i sin sjätte säsong på Storhöjden i Filipstad där han har drivit Big Hill Lodge.

Han har renoverat och förvandlat verksamheten till en måltidsdestination.

Men nu känner han att det är dags för honom att följa andra stigar i livet. Han känner sig redo för att sälja Big Hill Lodge som han har format under fem års tid.

Beslutet har inte varit lätt för honom att ta, men nu är det gjort.

– Det har varit en process i mitt huvud länge, väldigt länge. Jag tror att tanken egentligen fanns med mig redan från starten för fem år sedan, säger han.

Mitt inne i det sjätte året på Storhöjden går Filipstads ambassadör Calle Stjernlöf ut med nyheten om att han vill sälja Big Hill Lodge.
Mitt inne i det sjätte året på Storhöjden går Filipstads ambassadör Calle Stjernlöf ut med nyheten om att han vill sälja Big Hill Lodge. Foto: Filip Kowalski

När han köpte restaurangen på Storhöjden handlade det för honom om att köpa tillbaka ett ställe som hade funnits i hans familjs ägo vid två tidigare tillfällen, en gång under 1980-talet och en under 1990-talet.

– Det fanns en speciell anledning till varför jag köpte det och det var pappas (Arne Stjernlöfs) bortgång – det var det som var katalysatorn till varför jag ens tänkte på det, säger han.

Och fortsätter:

– Jag kände då att jag skulle vilja lyfta det här stället och göra någonting mer med det. När pappa gick bort fick jag reda på att det var till salu och då köpte jag det efter många turer. Det var ingen enkel process, för det fanns köpare som var villiga att betala ännu mer. Men som tur var hoppade de av och köpte ett annat objekt i ett annat land.

Calle Stjernlöf vill få mer tid till att fokusera på skådespelaryrket liksom på att få mer tid tillsammans med sin dotter.
Calle Stjernlöf vill få mer tid till att fokusera på skådespelaryrket liksom på att få mer tid tillsammans med sin dotter. Foto: Filip Kowalski

Känner tacksamhet

Han känner idag tacksamhet inför att han fick möjligheten att bygga upp Big Hill Lodge.

– På något sätt var det typiskt Stjernlöfskt, i alla fall sett till pappa – det vill säga att man gör saker på impuls. För mig var det på impuls, men med en tanke bakom. Det handlade aldrig om att kasta sig in i någonting och sedan se vad det skulle bli, utan jag hade ett mål i form av att stället skulle få ett lyft, att det skulle renoveras och få ett bra rykte igen. Jag ville utveckla det, berättar han.

Och tillägger:

– Just där och då kände jag en otrolig energi. Förlusten av pappa fanns där och jag kände att jag ville göra någonting bra för att hedra och hylla honom och hans gärning – det kändes verkligen så. Caféet som fanns här, eller kaffestugan som han kallade den, hade han byggt efter branden 1993. Så det fanns mer energi än vad jag någonsin tidigare känt i mitt liv, jag kände då att jag kunde göra en rejäl satsning.

Calle Stjernlöf har njutit av somrarna på Storhöjden. Dock har han sällan kunnat ta det så lugnt som att sitta ner vid en av stugorna, eftersom gästerna har varit många.
Calle Stjernlöf har njutit av somrarna på Storhöjden. Dock har han sällan kunnat ta det så lugnt som att sitta ner vid en av stugorna, eftersom gästerna har varit många. Foto: Filip Kowalski

Calle Stjernlöf hade en plan för verksamheten, men han visste tidigt att han en dag skulle vilja lämna över nyckeln till en ny kraft.

– Det fanns i bakhuvudet att det här inte skulle vara någonting jag skulle göra under en lång tid, säger han.

Något som han inte var beredd på var sättet som Big Hill Lodge skulle komma att utvecklas på. Han hade sina drömmar och förhoppningar, men han kunde inte föreställa sig att alla förväntningar skulle bli överträffade.

Calle Stjernlöf ser stora möjligheter för hur det går att utveckla anläggningen, samtidigt känner han att det får bli den nya ägarens uppgift att forma verksamheten.
Calle Stjernlöf ser stora möjligheter för hur det går att utveckla anläggningen, samtidigt känner han att det får bli den nya ägarens uppgift att forma verksamheten. Foto: Privat

– Det blev svårt att hejda sig. Verksamheten växte och växte och det kom alltmer folk. Jag utvecklade mer och renoverade mer. Till slut kände jag att ”nu bara pågår det” och då var det bara att hänga på. Visst, jag hade säkert kunnat ha bromsat lite grand, men det skulle samtidigt ha känts fel när man var inne i ett flow och kunde göra någonting bra av det. Jag såg att det funkade – och så gick ju åren och nu är man inne på den sjätte säsongen, säger han med ett leende.

Otrolig omställning

Det han vet säkert är att åren på Storhöjden har gått fort.

– I samband med att jag startade (Big Hill Logde) fick jag också barn – det var en otrolig omställning i livet med allt. Och sen när man känner att man har landat och kommit igång, ja, då kom pandemin. Så det har varit fem år av berg- och dalbana, säger han.

Calle Stjernlöf har lagt ner mycket tid på renoveringar, här hjälper han till med målningen av utsiktstornet.
Calle Stjernlöf har lagt ner mycket tid på renoveringar, här hjälper han till med målningen av utsiktstornet. Foto: Lena Richardson

Ja, sett till pandemin och nu senast elkrisen måste det här ha varit en väldigt prövande tid för någon som vill driva ett besöksmål? Det går ju till exempel att tänka sig att elen måste ha kostat mycket under vintern?

– Ja, så är det, decemberräkningen för elen är katastrofal – den är hemskt.

Sett till kriserna, som pandemin och elkrisen, vill dock Calle Stjernlöf vara tydlig med att de inte har någonting att göra med hans planer på att sälja.

– Nu när jag väljer att undersöka om någon annan vill ta över rodret är det för att jag vill sluta på topp, när det går som bäst. När man har lyckats att öka omsättningen varje år i fem år, trots pandemin, trots elkris, känns det bra att kunna lämna över till någon och veta att det här är lönsamt, säger han.

Tankarna om att sälja har han bollat med hans närmaste, liksom med mäklaren.

– Alla har sagt att det är helt rätt att sälja nu, trots att världen ser ut som den gör. För om jag ser på det ur min synvinkel, om jag gick i tankar om att köpa ett ställe av det här slaget skulle jag försöka hitta ett ställe som redan har ett stort gästunderlag. Det är sånt som kan vara intressant att se för en ny aktör – att se att det redan är krattat, säger Calle Stjernlöf.

Mat i massor har det levererats från köket. Calle Stjernlöf har ingen koll på hur många rätter han har serverat gästerna genom åren.
Mat i massor har det levererats från köket. Calle Stjernlöf har ingen koll på hur många rätter han har serverat gästerna genom åren. Foto: Filip Kowalski

Potentialen finns

Han kommer att följa Big Hill Lodges framtid med nyfikenhet.

– Personen eller personerna som tar över kan välja att driva vidare verksamheten som den är, men jag skulle gärna se att den eller de som tar över väljer att utveckla den ännu mer. Man skulle kunna bygga fler stugor och satsa mer på ställplatser, satsa mer på kvällsserveringar – det finns hur mycket potential som helst, säger han.

Calle Stjernlöf ser egentligen inga gränser för vad som går att genomföra med Big Hill Lodge som utgångpunkt.

– Det går att satsa på outdoor-livsstilen, det går att göra en satsning på mountainbike, bland annat, säger han.

Alla har sagt att det är helt rätt att sälja nu, trots att världen ser ut som den gör.”
Calle Stjernlöf

Är det så att du ser alla möjligheter, men samtidigt känner att det kan bli lite övermäktigt för dig att utveckla alla delar med tanke på att du redan springer på många olika bollar?

– Ja, så är det. Och det är ju en del i att jag väljer att sälja, det vill säga att jag har för mycket själv i mitt liv. Men jag känner att om man ska göra alla satsningar så måste man ha energin för det. Och jag har kört hårt i fem år att jag känner att jag inte har den energin – man måste vara hungrig och känna att man kan lägga i sexans växel.

Men intrycket man får av dig är att du ändå inte har kört tomt i tanken?

– Nej, jag har inte tomt i tanken. Men jag måste spara lite i den. Det har varit nära att jag kört tomt i tanken. Jag har nog rullat in på bensinstationen ibland för att fylla på. Så det är absolut inte tomt i tanken, men jag vill inte heller att den ska ta slut. Man ska inte heller behöva gå på reserven. Och därför känner jag att nu är det läge för någon ny att ta över, någon som är hungrig och som kan se potentialen.

För Calle Stjernlöf har hans mamma Inger Stjernlöf betytt väldigt mycket, först och främst för livet i stort, men självklart också för verksamheten på Big Hill Lodge.
För Calle Stjernlöf har hans mamma Inger Stjernlöf betytt väldigt mycket, först och främst för livet i stort, men självklart också för verksamheten på Big Hill Lodge. Foto: Privat

Blev ambassadör

Förra året utsågs Calle Stjernlöf till Filipstads nye ambassadör efter Jan Scherman. Det kan ses som ett bevis på att bygden uppskattar sin son för utvecklingen av Storhöjden som besöksmål liksom för hans insatser som skådespelare. Med en försäljning av Big Hill Lodge följer farhågan om att han nu kommer att överge sin hembygd, men så är inte fallet – Calle Stjernlöf lovar att alltid hålla kvar Filipstads kommun i sitt hjärta, oavsett var i världen han befinner sig.

– Jag överger inte Filipstad. Jag har alltid bott i Stockholm och bor i Stockholm fortfarande. Jag kan förstå att det kan vara svårt att få ihop den bilden när jag har varit här så länge. Min dotter går på förskolan här så jag kommer vara här en hel del framöver. Och jag har mitt hus här som jag hoppas få tid till att renovera i höst eller under nästa år. Sen finns det alltid saker att göra i Filipstad. Ambassadörsuppdraget ska jag göra något bra av, säger han.

Utsiktstornet, med sin klara röda färg, kommer inte ingå i försäljningen.
Utsiktstornet, med sin klara röda färg, kommer inte ingå i försäljningen. Foto: Privat

Försäljningen som sådan ser han som en process. Helst av allt skulle han vilja se att rätt köpare dyker upp redan imorgon, men realisten i honom säger att det kan krävas mer tid än så. För Calle Stjernlöf är det viktigaste att affären ska kännas bra för alla parter. Mitt inne i vintersäsongen kan det bli svårt att sälja, men inför den kommande sommarsäsongen bör det vara fullt möjligt.

– Det får ta den tid det tar. För den som tar över, och få sommarsäsongen på ett silverfat, måste ju kännas inspirerande. För om det inte sker en stor katastrof i världen kommer somrarna även fortsättningsvis vara jättebra. Man behöver inte ens marknadsföra somrarna, de sköter sig på något sätt själva. Tänk att ta över ett ställe och få angenäma problem som ”var ska alla parkera?”, säger han.

Dedikerad yrket

Försäljningen kommer att kännas vemodig för Calle Stjernlöf. Han är stolt över vad han har åstadkommit under de fem åren, samtidigt ser han nu fram mot att få fokusera på sitt yrke som skådespelare och att ha mer tid för sin dotter.

– Jag vill vara dedikerad det. Jag känner att jag inte har kunnat vara det under de senaste åren. Det är ett stort fokus för mig. Och så vill jag slutföra dokumentären om pappa, det är jätteviktigt för mig. Jag har också andra projekt i produktionsbolaget som jag vill utveckla, säger han.

Lotta Jonsson och Andreas Sundberg är två av många gäster som har blivit serverade både mat och solstänk på Storhöjden genom åren.
Lotta Jonsson och Andreas Sundberg är två av många gäster som har blivit serverade både mat och solstänk på Storhöjden genom åren. Foto: Filip Kowalski

Är din förhoppning att publiken ska kunna få se dig i fler filmer, tv-serier och till och med på teaterscenen framöver?

– Absolut. Mot slutet har det nästan uteslutande handlat om tv-serier, men jag vill jättegärna göra film. Min stora passion, innan tv-serier blev så stort, var att göra film. Och när det gäller teaterscenen är det verkligen någonting som jag vill tillbaka till, jag har saknat den enormt mycket.

Musiken då? Förra året släppte du en låt (Rise Again). Kommer du släppa mer musik? Du har rösten, finns det någon möjlighet att utveckla den sidan?

– På något sätt har skådespeleriet och musiken gått parallellt i många år, men det var första gången förra året som jag släppte någonting. Jag har spelat in mycket tidigare, men aldrig släppt något, det har varit skrämmande att göra det. Men skulle musiken inte ta fokus från det jag ska göra finns den möjligheten. Har jag släppt en låt kan jag ju släppa fler. Det finns idéer och det kanske kommer något senare i år.

När Calle Stjernlöf inte har tagit emot gäster i restaurangen har han ofta ägnat sig åt många andra projekt på Storhöjden, som till exempel målning.
När Calle Stjernlöf inte har tagit emot gäster i restaurangen har han ofta ägnat sig åt många andra projekt på Storhöjden, som till exempel målning. Foto: Privat

Calle Stjernlöf ser nu fram mot att ge sig in i olika projekt med ett öppet sinne. Och han ser fram mot att få göra återblickar till sin tid inom besöksnäringen på Storhöjden. Gästerna kommer han att sakna, liksom personalen som han har jobbat tillsammans med.

– Jag kommer till exempel sakna stamgästerna, att få surra lite med dem. Och så kommer jag sakna alla rutiner, som att få komma hit på morgonen och göra sin cappuccino, säger han.

Vill behålla utsiktstornet

Försäljningen omfattar en stor del av anläggningen, men faktum är att Calle Stjernlöf inte kommer att släppa den helt.

– Det finns en viktig del och det är, om allt går genom, att jag ska behålla utsiktstornet – det kommer inte vara till försäljning. Jag kommer att behålla det för att säkra tornets framtid. Den som tar över kommer att få använda tornet som den vill, kanske för att hålla provningar eller middagar i ett slags arrende. Men jag kommer att stycka av tornet och behålla det, just för att det är så förknippat med familjen, med farfar som var med och byggde det. Det är symbolen för Storhöjden och jag släpper det inte. Så om allt går bra hos Lantmäteriet med att stycka av det, vilket jag tror att det kommer att göra, kommer jag att behålla det, säger han.

Publicerad:

Artikeltaggar

Big Hill LodgeCalle StjernlöfFamiljFilipstadFilipstads kommunFörsäljningLantmäterietNäringslivNyheterStorhöjden